Τηλεσκόπιο σε Πλατείες του Αγρινίου

Ο Κρόνος, ο Δίας και η Αφροδίτη πιο κοντά στην ματιά των αγρινιωτών

Τηλεσκόπιο σε Πλατείες του Αγρινίου

Ενθουσίασε και προσέλκυσε πολύ κόσμο η εκδήλωση της Αστρονομικής Αστροφυσικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας

Το βράδυ του Σαββάτου, αρχικά στην Πλατεία Μελίνας Μερκούρη (περιοχή Παλιού Τρένου)και εν συνεχεία στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο της πόλης, η Αστρονομική Αστροφυσική Εταιρία Δυτικής Ελλάδας τοποθέτησε τηλεσκόπιο, ώστε οι πολίτες του Αγρινίου να μπορούν να παρατηρήσουν τους τρις ορατούς πλανήτες, αυτή την περίοδο, Δία, Αφροδίτη και Κρόνο, αλλά κυρίως τον Κρόνο, αφού λίγες εβδομάδες νωρίτερα ήταν στην κοντινότερη απόσταση από την Γη για φέτος. Η προσέλευση και το ενδιαφέρον των αγρινιωτών ήταν πολύ μεγάλο και όσο η ώρα περνούσε αυξάνονταν. Το τηλεσκόπιο στην διάθεση του κοινού ήταν από τις εννιά το βράδυ έως και τις δωδεκάμισι.

Ο Αστροφυσικός κ. Κίμωνας Παπαθανασόπουλος, που παραχώρησε και το τηλεσκόπιο στην Αστρονομική Αστροφυσική Εταιρία Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε: «Είναι μια από τις προσπάθειές μας να δώσουμε στο κοινό την αστρονομία και την παρατήρηση του ουρανού. Ανήκει στην νέα προσπάθεια της Αστρονομικής Αστροφυσικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας, η οποία στοχεύει στο να αποκτήσουνε όλοι οι πολίτες μια πιο ενεργή δράση στην παρατήρηση του έναστρου ουρανού. Πριν περίπου εικοσιπέντε μέρες ο Κρόνος ήταν σε αντίθεση, στην κοντινότερη απόσταση στη γη και έχει τέτοια κλίση που οι δακτύλιοι φαίνονται πάρα πολύ έντονοι, γι αυτό όλα είναι πιο ευδιάκριτα. Παρατηρούμε επίσης, μέσα από το τηλεσκόπιο αυτό, τον Δια και την Αφροδίτη που φαίνονται πολύ ωραία και περισσότερο φετινοί από άλλες περιόδους».

Παρατηρήθηκαν ακόμη και άλλα ουράνια αντικείμενα εκτός των πλανητών, όπως διπλά άστρα, mizar, albireo, σφαιρωτό σμήνος M13, πλανητικό νεφέλωμα Μ57 κλπ.

Κων/νος Χονδρός