Πρεμιέρα για το «Ελληνίς»

Με τον καταξιωμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη, συγγραφέα Νίκο Καλογερόπουλο

Ξεκίνησαν οι προβολές ταινιών στο «Ελληνίς», που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και όλες τις προτιμήσεις, για σινεφίλ και όχι μόνο. Για την μεγαλύτερη προώθηση του προγράμματος του κινηματογράφου δόθηκε συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε χθες το απόγευμα, από τον δήμαρχο Αγρινίου κ Γιώργο Παπαναστασίου, με αφορμή την έναρξη των προβολών στον θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Ελλινίς». Στην συνέντευξη τύπου, η οποία έγινε στον χώρο του κινηματογράφου, ήταν και ο καταξιωμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας Νίκος Καλογερόπουλος, με του οποίου ταινία, «Οι Ιππείς της Πύλλου», έγινε η έναρξη της φετινής καλοκαιρινής περιόδου. Στην συνέντευξη τύπου ήταν η Αντιδήμαρχος Αγρινίου κα Μαρία Παπαγεωργίου και η Υπεύθυνη του κινηματογράφου κα Χριστίνα Μπαλάσκα.

Ο κ Παπαναστασίου δήλωσε: «Είναι ανάγκη να αναδειχθεί ο χώρος και όλοι οι πολίτες να μάθουν την σπουδαιότητά του. Πρέπει να τιμήσουμε τις προσπάθειες όλων αυτών των ανθρώπων που πριν χρόνια δούλεψαν σκληρά για να υπάρχει αυτός ο κινηματογράφος στην μορφή που είναι. Θα πρέπει να μνημονεύουμε κάποιους ανθρώπους που κατάφεραν να διαφυλάξουν αυτό το ακίνητο, όπως ο Στέλιος Τσιτσιμελής αλλά και τα μέλη της ομάδας φίλων του κινηματογράφου. Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε το χώρο αυτό, να τον προσέξουμε και να τον παραδώσουμε έχοντας προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που παραλάβαμε. Οι  κινηματογραφικές μηχανές προβολής που σώζονται από τη δεκαετία του 1950, αλλά και το αρχειακό υλικό θα εκτεθεί σε εκδήλωση που προγραμματίζουμε».

Συγκεκριμένα, στην περιουσία του δήμου υπάρχουν πέντε κινηματογραφικές μηχανές, εκ των οποίων η μία χρονολογείται από το 1949. Το 1982, όταν ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες, το κτήριο που συγκροτεί τον κινηματογράφο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο. Το 1970 περίπου και όταν ο κινηματογράφος περιήλθε στον δήμο, η χρήση του σημερινού κυλικείου του κινηματογράφου άλλαξε, διότι μέχρι τότε λειτουργούσε ως σφαιριστήριο. Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ (ΕΛΛΗΝΙΣ) είναι από τους ελάχιστους κινηματογράφους πανελλαδικά που έχει την δυνατότητα να λειτουργεί και με μηχανή προβολής των 35 χιλιοστών, εκτός του υπερσύγχρονου ψηφιακού συστήματος.

Φέτος, το πρόγραμμα του κινηματογράφου έχει εμπλουτιστεί με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, τις μέρες των οποίων εξετάζεται να κλείνει ο δρόμος μπροστά από τον κινηματογράφο, ενώ θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας και θα υπάρχει και αφιέρωμα με ταινίες τέχνης για παιδιά με δωρεάν είσοδο. Σύμφωνα με την κα Παπαγεωργίου, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που στον χώρο του ΕΛΛΗΝΙΣ πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις λήξεως των χορευτικών τμημάτων, πέρασαν από τον ιστορικό χώρο δυόμισι χιλιάδες μαθητές. «Στόχος μας είναι η ποιότητα των ταινιών που προβάλλονται. Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν φέτος δημιουργήθηκε από την «Λέσχη Φίλων Κινηματογράφου, τους Συλλόγους Καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας» δήλωσε η κα Παπαγεωργίου.

Ο κ Καλογερόπουλος, που ήταν εξ αρχής ενθουσιασμένος, καθώς είχε έρθει στον θερινό κινηματογράφο πριν τριάντα χρόνια, είπε: «Στα σαράντα πέντε χρόνια δουλειάς μου, οι θερμότεροι θεατές μου είναι αγρινιώτες και γι αυτό είμαι ευγνώμων. Είναι τιμή μου που η καλοκαιρινή περίοδος ξεκινά με τους Ιππείς της Πύλλου.

Φέτος, έγινε και αλλαγή στη μορφή του ενημερωτικού εντύπου που διανέμεται δωρεάν σε όλους τους δημοτικούς και δημόσιους χώρους, προκειμένου να ενημερωθούν  οι πολίτες για τις προβολές των ταινιών, που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και όλες τις προτιμήσεις, για σινεφίλ και όχι μόνο. Επίσης, το πρόγραμμα αναρτήθηκε  στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγρινίου: http://www.cityofagrinio.gr/  και http://www.agriniopolitismos.gr/.

Κων/νος Χονδρός