Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν κρατούσες

Αν και η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει προς το καλύτερο, υπάρχουν φορές που παρουσιάζονται αφίσες στους τοίχους της πόλης που καταπατούν το νόμο και εκθέτουν.

Στο παρελθόν, στο Αγρίνιο, το κακό με την άναρχη αφισοκόλληση είχε παραγίνει, αλλά μετά από πολύ δουλειά, τόσο των υπαλλήλων του δήμου, όσο και από αιρετούς, η εικόνα της πόλης άλλαξε προς το καλύτερο. Βέβαια, το ζήτημα παραμένει, αφού πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ή δεν συμμορφώνονται στο μέτρο της απαγόρευσης της αφισοκόλλησης σε οποιοδήποτε σημείο. Αποδεδειγμένο είναι επίσης ότι τα μεταλλικά πλαίσια που έχουν τοποθετηθεί στην πόλη, προς ενημέρωση των πολιτών για κοινωνικά γεγονότα, εκδηλώσεις κλπ είναι λιγοστά, γι αυτό μάλιστα έχει αποφασιστεί να πολλαπλασιαστούν.

Την ίδια  στιγμή, που το μέτρο, παρά τις δυσκολίες του, εφαρμόζεται και έχουν υποβληθεί και πρόστιμα και η εικόνα της πόλης είναι πιο προσεγμένη, πολλοί είναι αυτοί που έχουν αναλάβει την τοιχοκόλληση αφισών, χωρίς να ενδιαφέρονται που τις κολλάνε, αν είναι συνετοί με τον κανονισμό-νόμο και αν οι ενημερωτικές αφίσες φέρουν ως συνδιοργανωτή τον δήμο ή υπηρεσίες του δήμου ή άλλους επίσημους φορείς.

Τις περισσότερες φορές μάλιστα, οι αφίσες που είναι κολλημένες όπου τύχει, αφορούν εκδηλώσεις που η πόλη έχει ανάγκη και οι πολίτες της πρέπει να νιώθουν καλά που γίνονται, αφού στηρίζονται στον εθελοντισμό και την προσφορά προς το κοινό καλό και συμφέρον, ενώ είναι αποτέλεσμα κοπιώδους δουλειάς συμπολιτών μας.

Βέβαια, όσο και αν αυτό είναι σημαντικό, τόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζεται και η απόφαση. Να μην ακυρώνονται τα λόγια δηλαδή από τις πράξεις. Πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν στην εφημερίδα την έλλειψη πολλών μεταλλικών σημείων ενημέρωσης, ενώ την ίδια στιγμή υποδεικνύουν άλλα σημεία που το μέτρο για την απαγόρευση της άναρχης αφισοκόλλησης εκθέτει, άμεσα ή έμμεσα τους εμπνευστές του.

Αυτή τη φορά, η επίμαχη αφίσα που εκθέτει την κατάσταση (ευτυχώς σε περιορισμένο σχετικά βαθμό), σύμφωνα με πληροφορίες, καλύφθηκε από άλλες αφίσες. Παρά ταύτα κάποια δείγματά της έμειναν.

«Το φαινόμενο της αφισοκόλλησης σε δέντρα, κολώνες, τοίχους κτλ παρατηρήθηκε ότι είναι έντονο. Επειδή όμως  δεν θέλαμε να βρεθεί έστω και ένας που να πει πως δεν γνώριζε, δώσαμε επιπλέον χρόνο για ενημέρωση και προετοιμασία. Έχουμε τοποθετήσει ειδικά πλαίσια  για τα κηδειόχαρτα και τις αφίσες μέσα στην πόλη και σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο. Στείλαμε επιστολές, συναντηθήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους  και τους είπαμε ότι, αν δε συμμορφωθούν από 1ης Μαρτίου 2015 θα πέφτουν πρόστιμα. Θεωρούμε αυτονόητη την συνεργασία», είχε πει παλιότερα ο κ. Καλαμπαλίκης

Όσοι αντίκρισαν τις παραπάνω αφίσες όμως, κάτι μας λέει ότι σκέφτηκαν εκείνη τη λαϊκή ρήση που λέει: «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν κρατούσες».

Κων/νος Χονδρός