Γ. Ελενόπουλος: «Η οριστική σωτηρία της χώρας είναι ταυτόσημη με την οριστική της αλλαγή»

Ανοιχτή πολιτική συζήτηση στο Αγρίνιο με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Ελενόπουλο

Συμμετείχε του μέλους του Τομέα Αυτοοργάνωσης κα. Αφροδίτη Παπαθανάση

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου πραγματοποίησε στο Αγρίνιο, σε γνωστό ξενοδοχείο το απόγευμα του Σαββάτου, ανοιχτή πολιτική συζήτηση με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Ελενόπουλο και την συμμετοχή του μέλους του Τομέα Αυτοοργάνωσης κα. Αφροδίτη Παπαθανάση.

Ο κ. Ελενόπουλος μίλησε για τις ομάδες πρωτοβουλίες ανά Καλλικρατικό δήμο και την σημασία τους, ώστε το κίνημα να είναι ανάμεσα στους πολίτες, να τους ακούει και να μην είναι αποκομμένο από την κοινωνία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

«Θέλουμε το ΚΙΝΗΜΑ να εκφράζει και να εκπροσωπεί πρωτογενώς και μοναδικώς το δημόσιο και εθνικό συμφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Ελενόπουλος. «Αυτό, πρέπει να γίνει μέσα στην κοινωνία και από την κοινωνία, για την κοινωνία. Έχουμε καλύψει περίπου το 70% της χώρας με τον αγώνα των μελών μας και των ομάδων πρωτοβουλίας» δήλωσε ο κ Ελενόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε πως επιθυμία όλων μας είναι να υπάρξει πολιτική λειτουργία για όλα τα ζητήματα και φυσικά για τα τοπικά.

«Η πορεία μας αυτή είναι προσυνεδριακή, θα αποφασίσουμε όλοι μαζί πότε θα γίνει το συνέδριο, στο οποίο θα αποφασίσουμε για όλα, όλοι μαζί. Για το όνομα, τη φυσιογνωμία, τα σύμβολα, το στίγμα, τις πολιτικές θέσεις, τη δομή, την οργάνωση και το καταστατικό. Με την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου είχαμε φέρει καινοτόμες διαδικασίες στην δομή και τα χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ. Ο ανοιχτός αδιαμεσολάβητος διάλογος με την κοινωνία, κατά τον κ Ελαινόπουλο, στο Αγρίνιο ξεκινάει σύντομα καθώς ήδη υπάρχει η κατάλληλη δομή στις ομάδες πρωτοβουλίας που υπάρχουν στην περιοχή. Τα θέματα που ανατήχθηκαν και θα αναπτυχθούν είναι η οικονομία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα.

Ο κ Ελενόπουλος, σχετικά με την διαπραγμάτευση, την κεντροαριστερά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και πιθανή επιστροφή του Γ. Παπανδρέου είπε: «Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, μάθαμε το μάθημά μας. Το θέμα είναι πολιτικό και ιδεολογικό, αρχών και αξιών, ήθους και εντιμότητας. Η όποια ενότητα δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΗΜΑ, αλλά αφορά το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΗΜΑ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ και ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν χαρακτηρίζεται από σταλινικές απόψεις. Μιλάμε για τον χώρο του σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού. Όλες αυτές οι δυνάμεις πρέπει να ενωθούν για να προσφέρουν στο λαό μια σοβαρή προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Σημασία έχει να υπάρξει ανοιχτός και καθαρός διάλογος στην κοινωνία. Αυτό δεν μπορεί να υποκατασταθεί από διάλογο μεταξύ στελεχών και παραγόντων ή συμφωνίες και συμβόλαια που υπογράφονται κάτω από το τραπέζι, όπως επίσης δεν μπορεί να γίνει και από ανθρώπους που υπηρέτησαν το σύστημα και συμφέροντα. Το ΚΙΝΗΜΑ ιδρύθηκε για να παίξει το ρόλο του καταλύτη στην κοινωνία με σκοπό την αλλαγή της κοινωνίας. Η συμφωνία χρειάζεται να κλείσει άμεσα και να διασφαλιστεί η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει αμέσως μετά να ανοίξει συζήτηση για μια εθνική συμφωνία, η οποία να αφορά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις: στο πολιτικό σύστημα, την τοπική αυτοδιοίκηση, το δημόσιο σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η συγκυβέρνηση και η πολιτική «πρώτη φορά αριστερά» είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αδυνατεί, ενώ καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν διαθέτει σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Η οριστική σωτηρία της χώρας είναι ταυτόσημη με την οριστική της αλλαγής».

Η κα Παπαθανάση δήλωσε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε οργανωτική προσπάθεια χωρίς πολιτική δουλειά, θέλουμε να υπηρετήσουμε την πολιτική παρουσία. Το Αγρίνιο είναι σε πολύ καλό επίπεδο, υπάρχουν οργανώσεις και στη Ναύπακτο και στο Μεσολόγγι. Όλος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να μάθει να ακούει. Εμείς θα μπούμε μέσα στην κοινωνία για να συνδιαμορφώσουμε θέσεις και απόψεις. Με βάση το πολιτικό μας πλαίσιο θα πάμε ανά χώρο δουλειάς, στην αυτοδιοίκηση, στον αγροτικό κόσμο για να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές και να καταθέσουμε προτάσεις. Το πολιτικό πλαίσιο βασίζεται στην αλλαγή της κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος, να υπάρξει νέο παραγωγικό πρότυπο, να περιφρουρήσουμε την δημοκρατία και τους θεσμούς. Να υπερασπιστούμε αυτονόητα πράγματα που τελικά φάνηκε πως δεν ήταν αυτονόητα και γι αυτό η κοινωνία έχει άρνηση απέναντι στα κόμματα και στις φωνές της λογικής».

Κων/νος Χονδρός