Επέτειος της απελευθέρωσης

Με λαμπρότητα το Αγρίνιο γιόρτασε τα 194 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους (11 Ιουνίου 1821).

Οι εκδηλώσεις, χθες (Κυριακή 7 Ιουνίου 2015) ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Χρήστο Κολοβό, Εκπαιδευτικό, Δημοτικό Σύμβουλο Αγρινίου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων στη πλατεία Δημάδη από το Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, εκπροσώπων των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων της πόλης.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο μήνυμα της ημέρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής :

«Τιμήσαμε σήμερα τους ηρωικούς προγόνους μας, τον αγώνα τους και τη θυσία τους. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την απελευθέρωση του Αγρινίου από τους Τούρκους –την 11η Ιουνίου 1821 και κυρίως όλους αυτούς που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, κάτω από δύσκολες συνθήκες, προσφέροντας με το προσωπικό τους παράδειγμα ένα διαχρονικό μάθημα στις επόμενες γενιές. Μας διδάσκουν με το πάθος τους για λευτεριά, κι εμείς ας αντλήσουμε απ’ αυτούς αρετή και σοφία για το μέλλον μας. Χρέος όλων μας σήμερα είναι η σθεναρή και αταλάντευτη προάσπιση των εθνικών δικαίων μέσα σε κλίμα εθνικής ενότητας, ομόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Το χρωστάμε σ’ αυτούς –επώνυμους κι ανώνυμους – που ανιδιοτελώς θυσιάστηκαν με μοναδικό τους γνώμονα το πάθος τους για λευτεριά. Στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας, οι ηρωικοί πρόγονοί μας πρέπει ν’ αποτελούν για μας φάρο ελπίδας κι εθνικής ομοψυχίας. Ας είμαστε άξιοι συνεχιστές άξιων προγόνων. Αυτό άλλωστε κατά τον Παλαμά το «Χρωστάμε σ’ εκείνους που μας γέννησαν, που θα ‘ρθουν, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί»».

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης ξεκίνησαν τη Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015 και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015 και διοργανώνονται από τη Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου.

Τρίτη 9-6-2015
8.30 μ.μ. Πλατεία Χατζοπούλου
Λαϊκή γιορτή-Συμμετέχουν χορευτικά τμήματα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Λαογραφικό –
Ιστορικό –Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλ/νίας

Πέμπτη 11-6-2015
Ανάδειξη και προβολή του ιστορικού γεγονότος από το Δήμο Αγρινίου, με αποστολή ενημερωτικού κειμένου στα σχολεία της πόλης.

Σάββατο 13-6-2015
9.00 μ.μ. Πλατεία Δημοκρατίας
«Τα παιδιά τραγουδούν για την πόλη»
Από το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου