Ενημερωτική συνέλευση για τις καθαρίστριες

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις καθαρίστριες. Ποιες συναντήσεις έκαναν, αλλά και ποια είναι η επόμενη επιδίωξή τους

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου από το Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών νομού Αιτωλ/νίας και Ευρυτανίας «Αγία Μαρίνα». Σκοπός της έκτακτης συνέλευσης, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Σωματείου κα Σοφία Σαμαντά και την Γενική Γραμματέα κα Φωτεινή Κέκελου Γρίβα, ήταν να ενημερωθούν όλα τα μέλη του συλλόγου για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην Καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων.

Η Ομοσπονδία πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ Γιώργο Κατρούγκαλο, από τον οποίο ζητήθηκε να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, ώστε οι συμβασιούχοι έργου να υπογράψουν συμβάσεις, αντί για τέσσερις μήνης που γίνεται μέχρι τώρα, για δέκα μήνες. Ζητήθηκε από τον κ Κατρούγκαλο να συμμετάσχει η Ομοσπονδία στην επιτροπή που ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί, προκειμένου, μέσω ΑΣΕΠ, ένα κομμάτι των εργαζόμενων να προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Για τον λόγο αυτό, από την πλευρά των καθαριστριών, ζητήθηκε να μοριοδοτηθεί με αυξημένη μοριοδότηση η εμπειρία και η προϋπηρεσία. Ως προς το ζήτημα αυτό, ο κ Κατρούγκαλος είπε ότι αποδέχεται το εν λόγω αίτημα, ενώ  η τροπολογία για το τετράμηνο δεν αφορά τον κλάδο των καθαριστριών των δημόσιων σχολείων, αλλά θα υπάρξει ξεχωριστή τροπολογία για τους εργαζόμενους του κλάδου αυτού.

Ενημερωτική συνέλευση για τις καθαρίστριες

Η αίσθηση που αποκόμισαν τα μέλη της ομοσπονδίας από την συνάντηση με του Υπουργό ήταν ότι αυτή έγινε για να γίνει και δεν είχε ουδεμία ουσία, καθώς ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτε. Εκτός αυτού, υπέδειξε ως αρμόδιους για το θέμα τον Υπουργό Εσωτερικών κ Βούτση και τον Υπουργό Παιδείας κ Μπαλτά. Η Ομοσπονδία, πραγματοποίησε επίσης, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ Χασάπη, ο οποίος τους επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ψήφιση ΚΥΑ, προκειμένου να υπογράψουν δεκάμηνες συμβάσεις. Παράλληλα, διεκδικείται η υπογραφή της ΚΥΑ να είναι για δύο σχολικά έτη για τους ίδιους εργαζόμενους. Άλλο αίτημα-διεκδίκηση των καθαριστριών είναι να αμείβονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που καθαρίζουν και όχι με τις σχολικές αίθουσες, γιατί για πρόσθετους χώρους, όπως αύλειους χώρους, τουαλέτες κλπ δεν αμείβονται.

Εξίσου βασικό, όπως επισήμανε η κα Σαμαντά και η κα Κέκελου Γρίβα, είναι ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ Δημήτρη Στρατούλη, μέσω της οποίας θα επιδιωχθεί η επαναφορά στα βαρέα και ανθυγιεινά, την αλλαγή της εγκυκλίου του ΙΚΑ που μειώνει τα ένσημα, διότι θεωρείται ότι μόνο όσοι εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με εξακόσια είκοσι επτά ευρώ μπορούν να έχουν πλήρη ασφάλιση, εικοσιπέντε δηλαδή ένσημα το μήνα. Όσοι αμείβονται κάτω του προαναφερόμενου ποσού μηνιαίως θεωρεί ότι απασχολούνται με μερική απασχόληση και τους αναγνωρίζει είκοσι δύο με είκοσι τρία ένσημα το μήνα. Το προαναφερόμενο ποσό, των εξακόσιων είκοσι επτά ευρώ, όμως αφορά την ρύθμιση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας παροχής υπηρεσιών με την οποία δεν αμείβονται οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων. Έχει αποσταλεί επιστολή, από τις 04/02/2013, με την οποία ζητείται η αλλαγή της αναφερόμενης εγκυκλίου.

Κων/νος Χονδρός