Οι πρώτες βουτιές στις παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας

Σε φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών ώστε οι παραλίες των δήμων να είναι έτοιμες για την καλοκαιρινή περίοδο είναι αρκετοί δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ κάποιοι άλλοι ήδη τις έχουν ολοκληρώσει και αναμένουν τους λουόμενους

Στις παραλίες αναμένεται να βρίσκουν «καταφύγιο» για το καλοκαίρι οι Αιτ/νες, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες και για αυτό οι δήμοι, εδώ και καιρό, καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να προσαρμοστούν στις διατάξεις του νέου νόμου και να είναι έτοιμοι έτσι ώστε να υποδεχτούν τον κόσμο σε λίγες μέρες, που οι θερμοκρασία θα ανέβει κατακόρυφα.

Οι περισσότεροι δήμοι της Αιτ/νίας, παρά το γεγονός ότι είναι παραθαλάσσιοι δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τον νέο νόμο, ο οποίος «βάζει χέρι» τόσο στις ξαπλώστρες, όσο και στις κατασκευές που υπάρχουν στις παραλίες.

Στον δήμο Μεσολογγίου, σύμφωνα με την κα Χριστιάνα Παπαδημητρίου, ήδη έχουν γίνει και γίνονται έργα, ώστε να ο δήμος να είναι πανέτοιμος για το καλοκαίρι. Επίσης, η νέα δημοτική αρχή ετοιμάζει όλα τα απαραίτητα πρακτικά και διαδικαστικά ζητήματα, ώστε και η παραλία της Αγίας Τριάδας από φέτος να είναι οργανωμένη. Παράλληλα, η υπηρεσία εσόδων του δήμου έχει αποστείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο ΥΠΕΚΑ, ώστε αυτό με την σειρά του να δώσει την σύμφωνη γνώμη και να δημοπρατηθούν βάση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και οι παραλίες Natura, που είναι του Λούρου και της Τουρλίδας και αποτελούν και τις βασικότερες παραλίες της παράκτιας ζώνης του δήμου.

Στον δήμο Ναυπακτίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ Αντώνη Φράγκο, στην παρούσα φάση τοποθετούνται σε όλες τις παραλίες ντουζιέρες και γίνονται οι απαραίτητες εργασίες, ενώ για πρώτη φορά φέτος οι παραλίες του Γριμπόβου, της Μακύνειας και του Αντιρρίου θα καθαριστούν με ειδικό μηχάνημα, το οποίο εκτός από την παραλία καθαρίζει και μέσα στο νερό, κάτι που σημαίνει πως η καθαριότητα φέτος θα γίνει υπό προδιαγραφές. Βέβαια, το ζήτημα των σκιάστρων είναι πάρα πολύ σημαντικό και αποτελεί θέμα για την παραλία κυρίως της Ψανής αλλά και του Γριμπόβου. Ελέγχεται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών-σκιάστρων και αν δεν εγκριθούν ή δεν έχουν τις προδιαγραφές να νομιμοποιηθούν, θα πρέπει να ξηλωθούν. Σήμερα μάλιστα, συζητείται και η σχετική ένσταση που έχει γίνει, αφού βάση των διατάξεων πιθανολογείται πως τα περισσότερα σκίαστρα θα πρέπει να ξηλωθούν. Παράλληλα, για να εφαρμοστεί ο νόμος, ο δήμος Ναυπακτίας προχώρησε στην αφαίρεση σαράντα δύο παιχνιδιών- παιδικών χαρών από τις παραλίες του δήμου, αφού δεν συνάδει η χρήση τους με την χρήση παραλίας, ενώ για τον λόγο αυτό αποστάλθηκε και έγγραφο από το υπουργείο.

Στον δήμο Ακτίου Βόνιτσας, σύμφωνα με τον κ Βασίλη Σώζο, όλα είναι έτοιμα και υπακούουν στις νεώτερες διατάξεις του νόμου, ο οποίος άλλαξε δύο φορές. Εκτός από τις εικοσιπέντε παραλίες που έχουν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές αλλά και γαλάζιες σημαίες βάση νόμου, ορίστηκαν και τρεις παραλίες, που μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τις εντοπίσει και μέσω internet, όπου επιτρέπεται και το κολύμπι σε ζώα, ενώ σε πρώτη προτεραιότητα, στην παρούσα φάση, είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσβαση των ΑμεΑ σε παραλίες, υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζει το υπουργείο.

Στον δήμο Αμφιλοχίας, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ Παπούλια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις παραλίες του δήμου. Αφού έγινε ο καθαρισμός τους και η διαμόρφωσή τους, ο ίδιος και ο Λιμενάρχης προχώρησαν σε αυτοψία και ενημέρωση των πολιτών και των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών. Χθες μάλιστα, ανακηρύχτηκαν οι ανάδοχοι που κέρδισαν στην δημοπρασία και θα αναλάβουν τις παραλίες της Δυτικής Πλαζ της Αμφιλοχίας, του Αράπη και του Κατάφουρκου.

Φέτος, όπως ορίζει ο νόμος ο ανάδοχος θα εκμεταλλεύεται την εκάστοτε παραλία για δύο χρόνια, μάλιστα αυτή ήταν μια από τις βασικές αλλαγές του νόμου. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο κ Παπούλιας, ως προς τις κατασκευές και τα σκίαστρα των παραλιών του δήμου Αμφιλοχίας δεν υπάρχει απολύτως κανένα κόλλημα, αφού όλα είναι μη μόνιμα και τροχήλατα, ενώ ο δικαστικός αγώνας που υφίσταται για την παραλία του Μενιδίου, παραμένει εν εξελίξει.

Στον δήμο Ξηρομέρου, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ Κων/νο Λαiνά, όλα είναι έτοιμα, οι παραλίες έχουν καθαριστεί, έχουν διαμορφωθεί και έχουν τοποθετηθεί σ αυτές ομπρέλες, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου.

Κων/νος Χονδρός