Τέλος στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ»;

Η Γ΄Εθνική με την ερασιτεχνική μορφή που πήρε πριν δύο χρόνια έγινε η σύγχρονη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για ομάδες με οικονομικά προβλήματα και ατασθαλίες, οι οποίες αγωνίζονται σε αυτήν ώστε να σβήσουν οφειλές τους και να έχουν την δυνατότητα επιστροφής στην Σούπερ Λιγκ, ή την Β΄Εθνική, μετά από δύο χρόνια. Οι περιπτώσεις της ΑΕΚ και του Άρη είναι οι χαρακτηριστικότερες, ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση φέρονται να βρίσκονται ο ΟΦΗ, ο Εργοτέλης, η Νίκη Βόλου. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η ΕΠΟ σκέφτεται να βάλει «στοπ» σ’ αυτή την πρακτική.

Άλλωστε και ο Υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής, έχει δηλώσει για το συγκεκριμένο θέμα: «Είναι όνειδος για ένα ευνομούμενο κράτος και για ένα κράτος δικαίου να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Δηλαδή μια ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία μετά από τις επιλογές των διοικούντων της να πέφτει στη πολύ χαμηλή Κατηγορία, στην ερασιτεχνική και μετά από μερικά χρόνια να αποκαθίσταται σαν να μην τρέχει τίποτα, χωρίς να υπάρχει κανέναν κόστος. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, διότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί και ανοιχτά ζητήματα. Δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε, θα προβλέψουμε μια ρύθμιση για τους πάντες, από εδώ και πέρα για να μη φανεί ότι μεροληπτούμε προς όφελος κάποιου».

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες στις 10 Ιουνίου στο Δ.Σ της ΕΠΟ αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση τροποποίηση του ΚΑΠ που θα προβλέπει πως ομάδα που υποβιβάζεται ή ανέρχεται σε Επαγγελματική Κατηγορία και επιλέγει να μην αγωνιστεί σ’ αυτήν αλλά στην σημερινή Γ΄ Εθνική (ή άλλη μελλοντική Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία) δεν θα επιτρέπεται για τρία χρόνια να ανέβει Κατηγορία, αλλά κι όταν ανέβει (ακόμα κι αν έχει αλλάξει ΑΦΜ) θα υποχρεούται να εξοφλήσει οφειλές προς παίκτες, προπονητές και διαμεσολαβητές που είχε όταν επέλεξε να αγωνιστεί στην Γ΄ Εθνική. Διαφορετικά θα πρέπει να αλλάξει ονομασία και σύμβολο. Ο νόμος, εφόσον γίνει πραγματικότητα, θα ισχύσει για τις περιπτώσεις ομάδων που πιθανόν ακολουθήσουν αυτήν την πορεία μετά το τέλος της σεζόν 2015 – 2016.

Επίσης υπάρχει η σκέψη να ισχύσει πως όταν μια ομάδα επαγγελματικής Κατηγορίας αποφασίζει να αγωνιστεί στην Γ΄ Εθνική, ενώ βαθμολογικά δεν έχει υποβιβαστεί, με σκοπό να σβήσει τα χρέη της αλλάζοντας ΑΦΜ, να μην υποβιβάζεται στη Γ’ Εθνική αλλά στο τοπικό πρωτάθλημα.