Πληρώνουν για να νομιμοποιήσουν τα ήδη νόμιμα φροντιστήριά τους

Νόμος θηλιά για τις ξένες γλώσσες

Το κράτος εξαντλεί την αυστηρότητά του στους νόμιμους αφήνοντας να οργιάζει η παραπαιδεία

Με την πλάτη στον τοίχο είναι οι ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών, τόσο της Αιτωλ/νίας, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού πέραν της αύξησης της τάξεως του 20% με 30% στα ιδιαίτερα μαθήματα που διαπιστώνουν ότι υπάρχει από οικοδιδασκάλους ή άτομα που απλά μιλούν την αγγλική, αλλά δεν διαθέτουν ούτε άδεια διδασκαλίας ή πτυχίο, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον νόμο 4093/12. Για να λειτουργούν νόμιμα, τα φροντιστήριά τους, πρέπει να προσαρμοστούν στις επιταγές του νόμου 4093, χάριν του οποίου πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην «άδεια» τσέπη, κάνοντας και πιστοποιώντας έργα-παρεμβάσεις – κάποιες ήδη τις διαθέτουν, διαφορετικά, δεν θα εξασφαλίσουν άδεια νόμιμης λειτουργίας των φροντιστηρίων τους για την νέα σχολική χρονιά.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι, ότι για την υλοποίηση των έργων-παρεμβάσεων που προβλέπει ο νόμος, έχει δοθεί παράταση ως και τις 31 Ιουλίου. Αν δεν δίδονταν η παράταση αυτή, τότε, όλοι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, θα έπρεπε να είχαν ήδη υλοποιήσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις μέχρι σήμερα, διαφορετικά δεν θα τους επιτρέπονταν η λειτουργία του φροντιστηρίου τους τον Σεπτέμβριο. Το κόστος των παρεμβάσεων είναι υψηλότατο, αν και αυτό εξαρτάται κατά  περίπτωση.

Βέβαια, το πρώτο παράλογο του νόμου, εκτός του γεγονότος ότι τα χρήματα που πρέπει να δαπανήσει ο κάθε ιδιοκτήτης είναι αδύνατον να βρεθούν με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, είναι ότι πολλές απαιτήσεις του νόμου 4093 ήδη εντάσσονται στις βασικές προδιαγραφές για την διαμόρφωση χώρο για φροντιστήριο, αλλά και για την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας φροντιστηρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ιδιοκτητών, αλλά μέχρι τώρα δεν ζητούνταν ειδική πιστοποίηση και πληρωμή ξεχωριστή.

Κάποιες εκ των βασικών προδιαγραφών είναι η διαρρύθμιση του χώρου με διαφορετικές εισόδους και εξόδους ασφαλείας, για την ύπαρξη πυράντοχης προστασίας, εσωτερικά και εξωτερικά ολόκληρου του χώρου, κάτι που μπορεί να κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ, την στιγμή που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν πυροσβεστήρες σε όλο τον χώρο και τον όροφο του φροντιστηρίου, τοποθέτηση ειδικών πορτών που μόνο κατά παραγγελία διατίθενται στο εμπόριο, εκ νέου πιστοποίηση στατικότητας του κτηρίου από δύο μηχανικούς (κόστος τετρακόσια ευρώ έκαστος), έκδοση πιστοποιητικών ότι ο ιδιοκτήτης δεν είναι κατάδικος ή υπόδικος, έκδοση ασφαλιστικής και ενημερωτικής ενημερότητας, προϋπόθεση που οι περισσότεροι, λόγω δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν, ενώ μόνο το κόστος διάφορων παραβόλων ανέρχεται στα εκατό ευρώ.

Πέραν όμως αυτών προδιαγραφών αυτών, που είναι ελάχιστες μπροστά στο σύνολο που απαιτούνται από τον νόμο, αλλά ικανές να δείξουν πως το κασέ για την εκ νέου νομιμοποίηση των νόμιμων φροντιστηρίων εκτινάσσεται στα ύψη, επαληθεύεται ότι η πρόθεση του νομοθέτη, δεν μπορεί να είναι άλλη από το να κλείσουν τα μικρά σε δυναμικότητα ή συνοικιακά φροντιστήρια.

Εξίσου παράλογο του νόμου είναι ότι δεν απαιτεί αλλαγή χρήσης για τον χώρο του φροντιστηρίου, ενώ η πολεοδομία την θέλει απαραιτήτως. Επίσης, η διαταγή που εκδόθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι η μη έκδοση πιστοποιητικού αλλαγής χρήσης, ενώ πολλές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, ζητάνε το πιστοποιητικό αυτό, του οποίου το κόστος είναι πεντακόσια ευρώ.

Παράλληλα, άλλα παράδοξα στην υπόθεση αυτή είναι, κατά πρώτον, ότι αν γίνει έλεγχος για την εφαρμογή του νόμου και διαπιστωθεί η παραμικρή έστω παρατυπία, τότε οι ελεγκτές είναι υποχρεωμένοι να στερήσουν για δέκα χρόνια την άδεια λειτουργίας του φροντιστηρίου.

Κατά δεύτερον, δεν χορηγείται άδεια λειτουργίας φροντιστηρίου, επίσης για δέκα χρόνια, σε κάποιον καθηγητή που θέλει να ανοίξει φροντιστήριο, αν υπάρχει εις βάρος του διοικητική κύρωση, η οποία μπορεί να προκύψει ακόμη και αν ο εργοδότης αντιληφθεί ή φοβάται ότι ο καθηγητής του σκοπεύει να ανοίξει δικό του φροντιστήριο και τον κατηγορήσει ότι αφαίρεσε έστω και ελάχιστο χρηματικό ποσό από το φροντιστήριό του.

Στην Αιτωλ/νία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Αιτωλ/νίας κ Νίκο Γάκη, υπάρχουν τουλάχιστον εκατό φροντιστήρια, εκ των οποίων τα περισσότερα, αν εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος, δεν θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και γι αυτό, τόσο ο σύλλογος της Αιτωλ/νίας, όσο και πανελλαδικά, έχουν ενστάσεις και επιχειρούν να ανοίξουν διάλογο με το υπουργείο για να υπάρξουν προσαρμογές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, έστω και με τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει το κάθε φροντιστήριο.

Παράλληλα, ο κ Γάκης δηλώνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών δέχονται να ελεγχθούν από κάθε υπηρεσία ή υπουργείο, αλλά οι προβλέψεις του νόμου 4093/12 είναι δυσβάστακτες έως απαγορευτικές για τα βαλάντιά τους, ενώ ζητάνε την αυστηρότητά του το υπουργείο παιδείας ή οικονομικών να μην την εξαντλήσει μόνο στα νόμιμα φροντιστήρια, αλλά και στα παράνομα και στους οικοδιδασκάλους.

Ο σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Αιτωλ/νίας έχει προχωρήσει σε καταγγελίες στον ΕΟΠΕΠ, στην Εισαγγελία και την Αστυνομία, για την λειτουργία παράνομων φροντιστηρίων που λειτουργούν ακόμη και σε τροχόσπιτο και δεν έχει λάβει ούτε απάντηση. Ακόμη, έχουν σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών ονόματα και διευθύνσεις οικοδιδασκάλων, ενώ η απάντηση που έλαβαν από τον αρμόδιο του υπουργείο για τα θέματα αυτά ήταν προφορική και αφοπλιστική, ότι δηλαδή το υπουργείο ελέγχει μόνο τις νόμιμες επιχειρήσεις.

Κων/νος Χονδρός