Σε λειτουργία ο δημοτικός λαχανόκηπος

Δωρεάν έκταση για οπωροκηπευτικά σε όποιον το επιθυμεί

Σε λειτουργία ο δημοτικός λαχανόκηπος

Από την πρώτη μέρα πήγαν πενήντα άτομα και έχουν υποβάλει αίτηση ογδόντα τέσσερα. Αν υπάρχει περαιτέρω ενδιαφέρων θα υπάρξει μέριμνα για την επόμενη περίοδο

Ξεκίνησε χθες η λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου στην περιοχή του Γιαννουζίου, λίγο έξω από το Αγρίνιο. Αν και ακόμη γίνονται έργα μικρής κλίμακας, τα οποία είναι θέμα χρόνου να τελειώσουν, όλη η καλλιεργήσιμη έκταση είναι ελεύθερη για τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Από το πρωί, η προσέλευση των πολιτών ήταν μεγάλη, ενώ το ενδιαφέρων που εκδηλώθηκε από αρκετούς άλλους μεγαλύτερο. Αξιοποιήθηκαν μόλις σε μια μέρα, τα περισσότερα εκ των τεμαχίων που έχουν οριοθετηθεί εντός του λαχανόκηπου. Χθες, έσπευσαν στον δημοτικό λαχανόκηπο και απέκτησαν κάποιο τμήμα για να καλλιεργούν οπωροκηπευτικά πενήντα άτομα, ενώ αίτηση έχουν υποβάλει ογδόντα τέσσερα. Κατά την επίσκεψή μας στο σημείο, το οποίο είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο, μιλήσαμε με πολίτες που ήταν ικανοποιημένοι, τόσο από το νέο δημοτικό λαχανόκηπο, όσο και από την απόσταση που είναι από την πόλη.

Η μεταφορά του δημοτικού λαχανόκηπου, κοντά στον αστικό ιστό, μόνο όφελος μπορεί να έχει, κάτι που από χθες, την πρώτη μέρα, φάνηκε από τους ενδιαφερόμενους, αφού κατά το παρελθόν φάνηκε ότι δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο χώρος να παραμείνει χέρσος. Θυμίζουμε ότι αρχικά η ιδέα του δημοτικού λαχανόκηπου ενθουσίασε τους Αγρινιώτες και ήταν στην σωστή κατεύθυνση, για όσους ήθελαν μια μικρή έκταση για να βάλουν οπωροκηπευτικά για το σπίτι τους, αλλά ο ενθουσιασμός ξαφνικά έσβησε και το εγχείρημα του δημοτικού λαχανόκηπου δεν άντεξε στο χρόνο, αφού λειτούργησε μια μόνο περίοδο κατά την οποία συμμετείχαν σαράντα με πενήντα άτομα.

Η μεταφορά του σε άλλο σημείο, κοντινότερο στην πόλη από το αρχικό, αυτό στη Γιαννούζι Αγρινίου, θα αποτελέσει έναυσμα για την εκ νέου αξιοποίηση του λαχανόκηπου από περισσότερος συμπολίτες μας που πιθανότατα θα το επιθυμούν. Παράλληλά, ο ήδη διαμορφωμένος χώρους των δέκα στρεμμάτων με γεώτρηση που προϋπήρχε ο λαχανόκηπος, θα διατεθεί για την φιλοξενία των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν στην πόλη, αλλά και ολόκληρο τον δήμο. Επίσης, αν κριθεί ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες και δεν επαρκεί η έκταση αυτή για την αξιοπρεπή διαβίωση των αδέσποτων, παραπλεύρως του συγκεκριμένου οικοπέδου, υπάρχει άλλο ένα μεγαλύτερης έκτασης που άνετα μπορεί να διαμορφωθεί για το λόγο αυτό.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ Γιώργος Μελιάδης απ την αρχή το ενδιαφέρων ήταν πολύ μεγάλο. Αν υπάρξει περεταίρω ενδιαφέρων θα υπάρξει μέριμνα από την νέα περίοδο. Ο κ Μελιάδης, μιλώντας και για την πρώην έκταση του λαχανόκηπου, εκεί που θα συγκεντρωθούν τα αδέσποτα της πόλης, είπε ότι η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Στην παρούσα φάση έχουν ήδη γίνει οι διαδικασίες αδειοδότησης για την δημιουργία καταφυγίου και ως το τέλος του έτους θα έχουν μεταφερθεί εκεί και τα αδέσποτα, στα οποία θα παρέχονται όλα τα απαραίτητα για την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωσή τους.

Κων/νος Χονδρός