Τα… αντανακλαστικά του παρελθόντος

Από την Δευτέρα ο Μάκης Χάβος αποτελεί και τυπικά παρελθόν από τον Παναιτωλικό, παράλληλα δε οι άνθρωποι της ομάδας διαρρέουν πως ο Κωστούλας δεν έχει σκοπό να αργοπορήσει στην επιλογή του νέου προπονητή. Ευκαιρία να θυμηθούμε πως λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του προέδρου του Παναιτωλικού, κάθε φορά που έπρεπε να επιλέξει καινούριο προπονητή, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τους προπονητές που υπήρξαν υπηρεσιακοί και εκ των έσω.
Η προηγούμενη επιλογή προπονητή ήταν στο πρόσωπο του Χάβου, ο οποίος ανακοινώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2013, ενώ ο Νίκος Καραγεωργίου είχε απομακρυνθεί από τον πάγκο ακριβώς την προηγούμενη μέρα.
Ο Καραγεωργίου υπήρξε και ο τελευταίος προπονητής που προσελήφθη καλοκαιρινή περίοδο στις 3 Ιουλίου 2012. Μάλιστα έγινε πολύ καθυστερημένα, περίπου 70 μέρες μετά τη λήξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, το οποίο οι κυανοκίτρινοι ολοκλήρωσαν με υπηρεσιακό τον Γιάννη Νταλακούρα και υποβιβάστηκαν. Ωστόσο ήταν η εποχή που ο Κωστούλας έλεγε ότι θα φύγει και πέρασε πολύς χρόνος με αυτό το «σενάριο».
Εκείνη την σαιζόν (2001- 2012) έγινε αλλαγή προπονητή στο ενδιάμεσο. Τα αντανακλαστικά ανταποκρίθηκαν άμεσα, αφού ο Τεννές έφυγε 8 Φεβρουαρίου 2012 και ο Λεμονής ήλθε στις 9 Φεβρουαρίου. Και την Αγωνιστική περίοδο 2010-11 (Β΄Εθνική) ο Κωστούλας αποφάσισε αλλαγή προπονητή στη μέση του πρωταθλήματος. Έτσι στις 5 Ιανουαρίου το απόγευμα είχε πάψει ο Νταλακούρας και το ίδιο βράδυ έκλεισε ο Τεννές, που μάλλον είχε συμφωνήσει πιο πριν…

Κι ο Νταλακούρας είχε διαδεχθεί τον Γκόγκιτς (απολύθηκε 19 Ιανουαρίου 2010) επίσης μεσούσης της σαιζόν και η «παραλαβή – παράδοση» ήταν άμεση, αλλά ο Αγρινιώτης τεχνικός ήταν ήδη στο προπονητικό τιμ ως βοηθός. Όσο για το «Γκόγκα» προσελήφθη στις 13 Ιουνίου 2009 κι ενώ ο Παναιτωλικός είχε τελειώσει την σαιζόν στις 23 Μαΐου με το μπαράζ της Νέας Σμύρνης και τους πολυήμερους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν.
Όσο για τον Κεχαγιά ανακοινώθηκε στις 23 Ιουνίου 2008, το προηγούμενο πρωτάθλημα είχε τελειώσει 8 Ιουνίου κι ενώ στις 10 εκείνου του μήνα ο Κωστούλας επιβεβαίωνε ότι δεν θα συνεχίσει ο Βασίλης Ξανθόπουλος. Ο τελευταίος είχε αναλάβει στις 18 Απριλίου, με τον Μαραγκό να έχει αποχωρήσει μία μέρα πριν (μετά την ήττα στην Κόρινθο με 1-0).
Η μετάβαση από τον Σηφάκη στον Μαραγκό ήταν η πιο χρονοβόρα, την σαιζόν 2007-08. Ο Σηφάκης απολύθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2008, ακολούθησαν ως υπηρεσιακοί ο μέχρι τότε βοηθός του Χρήστος Βασιλείου, μετά ο Βασίλης Νταλαπέρας κι ο Σπύρος Μαραγκός ανακοινώθηκε στις 4 Μαρτίου.
Ο Μύρωνας Σηφάκης είχε αναλάβει στις 3 Ιουνίου 2007, περίπου μια εβδομάδα μετά το τέλος του πρωταθλήματος (27 Μαΐου) που ολοκληρώθηκε με υπηρεσιακό τον Νταλαπέρα. Ο Γεωργαμλής είχε φύγει νωρίτερα, έχοντας διαδεχθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2006 τον απολυμένο στις 3 του ίδιου μήνα, Στάθη Σταθόπουλο.
Πάντως ο νέος προπονητής του Παναιτωλικού θα είναι ο 15ος στα 10 χρόνια της θητείας του Κωστούλα. Οι προηγούμενοι δεκατέσσερις, ξετυλίγοντας το «κουβάρι» προς τα πίσω, ήταν: Μάκης Χάβος, Νίκος Καραγεωργίου, Τάκης Λεμονής, Μπάμπης Τεννές, Γιάννης Νταλακούρας, Σίνισα Γκόγκιτς, Νίκος Κεχαγιάς, Βασίλης Ξανθόπουλος Σπύρος Μαραγκός, Χρήστος Βασιλείου, Μύρων Σηφάκης, Βασίλης Νταλαπέρας (είχε τρεις σύντομες θητείες το 2007, το 2008 και το 2009), Λύσανδρος Γεωργαμλής, Στάθης Σταθόπουλος.
Στην φωτογραφία οι προπονητές που… έπιασαν δουλειά καλοκαίρι.