Ο Χάβος και οι πιστοί

Στο πέρασμά του από τον Παναιτωλικό ο Μάκης Χάβος άφησε το στίγμα του. Για τις ικανότητές του άλλοι τον θεωρούν πολύ καλό προπονητή κι άλλοι μέτριο. Εκείνο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ο άψογος χαρακτήρας του εντός και εκτός γηπέδων. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Χάβου είναι και η θρησκευτική του συνείδηση, η μεγάλη του πίστη στο Θεό, η οποία είναι πραγματική και το έχουν αντιληφθεί όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά.

Δεν είναι η πλευρά του εαυτού του που την διαφήμιζε, ή την διαλαλούσε, ούτε και την έκρυβε. Σε δηλώσεις του συχνά κάνει αναφορές στο Θεό, δηλώνοντας με το δικό του τρόπο την υποταγή του στο θέλημά Του. Από τους ανθρώπου που εκκλησιάζεται σχεδόν ανελλιπώς, τόσο τις Κυριακές όσο κι άλλες μέρες.

Στους διακεκριμένους προπονητές των τελευταίων ετών υπάρχουν κι άλλοι που διακατέχονται από έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, που η Εκκλησία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Από εκείνους που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Σούπερ Λιγκ κάποιοι είναι ευρέως γνωστοί, κάποιοι άλλοι όχι. Εμείς εντοπίσαμε μερικούς.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο πλέον «φημισμένος» για την προσκόλλησή του στα Θεία. Δεν χάνει ευκαιρία να το υπενθυμίζει, ενίοτε παρεξηγημένος γι’ αυτό, μα είναι προφανές ότι θεωρεί υποχρέωσή του να αναφέρεται στην Θεία Δύναμη.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ: Επίσης από τους πολύ γνωστούς προπονητές για την βαθιά του πίστη. Δεν το έκρυβε ούτε ως ποδοσφαιριστής, ενώ έχει γίνει κι αυτός αποδέκτης ειρωνικών σχολίων για τις χριστιανικές του πεποιθήσεις. Πάντως δεν έχει πτοηθεί…

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ: Ένας πρωτοεμφανιζόμενος προπονητής στην Σούπερ Λιγκ, από πέρσι. Ο Παντελίδης δεν αφήνει στίγμα, αν και διακατέχεται από μεγάλη πίστη στον Χριστό. Ο Έλληνας τεχνικός, όπως μαθαίνουμε από το περιβάλλον του, θεωρεί μεγάλο κενό αν δεν πάει στην Εκκλησία κάθε Κυριακή και δεν διανοείται να κοουτσάρει την ομάδα του, ή να κάνει οτιδήποτε, χωρίς να έχει ζητήσει την βοήθεια του Θεού.

ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ: Ο Ρουμάνος τεχνικός της Ξάνθης, διακατέχεται από έντονη χριστιανική πίστη. Όσο βρίσκεται στη χώρα μας είναι από τους ανθρώπους που εκκλησιάζεται όσο πιο συχνά μπορεί και σχεδόν πάντα πριν τους αγώνες. Μάλιστα πριν το ματς με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, το πρωί της Κυριακής, παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, μαζί με τον Γιώργο Καζναφέρη.

Γιώργος Παπαϊωάννου