Η Αστυνόμευση της λίμνης Τριχωνίδας με αριθμούς και προτάσεις

Όλα τα στοιχεία από τους αστυνομικούς ελέγχους κατά την περίοδο 2010 - 2014 Η Αστυνόμευση της λίμνης Τριχωνίδας είναι πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της…

κατάσχεση κατά την διαλογή αθερίνας

Όλα τα στοιχεία από τους αστυνομικούς ελέγχους κατά την περίοδο 2010 - 2014

Η Αστυνόμευση της λίμνης Τριχωνίδας είναι πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και Ανθυπαστυνόμο κ. Δημήτρη Ρούση, γίνεται η εφαρμογή της υγειονομικής νομοθεσίας, η οποία αφορά τον έλεγχο μόλυνσης από ελαιοτριβεία, χοιροστάσια, ποιμνιοστάσια, καταστήματα και χωματερές, καθώς επίσης έλεγχοι γίνονται και για περιπτώσεις καταπατήσεων, παράνομων περιφράξεων και ανασκαφών. Οι περιπολίες, όσο αφορά την λίμνη γίνονται με πλωτά μέσα της αστυνομίας, από το Α.Τ. Αγρινίου, το Α.Τ. Θέρμου και το Α.Τ. Γαβαλούς, τόσο κατά την περίοδο πλήρους απαγόρευσης της αλιείας, όσο και κατά την περίοδο απαγόρευσης της αλιείας για την αθερίνα.

sinidisi.gr: κατάσχεση παράνομων αλιευτικών εργαλείων
κατάσχεση παράνομων αλιευτικών εργαλείων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο αστυνομικός έλεγχος εξετάζει το μήκος και το είδος των ψαριών ή των αλιευμάτων, το μήκος και το είδος των διχτυών, το άνοιγμα του «ματιού» των διχτυών, το βάθος που γίνεται το ψάρεμα, τη χρήση και την ένταση του φωτός καθώς και την χρήση άλλων αλιευτικών μέσων και εργαλείων. Για την αλιεία της αθερίνας, πλην των μηνών Μαρτίου και Απριλίου και συγκεκριμένα από 15 Ιουνίου έως και 20 Ιουλίου, προβλέπεται ειδική άδεια για την χρήση κυκλικών διχτυών, η οποία χορηγείται το πολύ σε τρία επαγγελματικά σκάφη, που κάνουν αυτή την δουλειά στην Τριχωνίδα μέχρι δύο χρόνια. Η άδεια αυτή, δίνεται κατά προτεραιότητα βάση κοινωνικών και επαγγελματικών κριτηρίων.

Μεταξύ 2010 και 2014 πραγματοποιήθηκαν 127 πλωτές και εποχούμενες περιπολίες, ελέγχθηκαν 183 αλιείς και διαπιστώθηκαν 28 παραβάσεις, εκ των οποίων υπήρξε και μια σύλληψη για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, που θα χρησιμοποιούνταν για «ψάρεμα». Κατασχέθηκαν συνολικά 14 αλιευτικά σκάφη, 1.145 μέτρα από δίχτυα αθερίνας αλλά και δίχτυα κρυστάλλια, 75 κιλά παράνομης αλιευθείσας αθερίνας, 55 λάμπες φωτισμού, 60 μπαταρίες αυτοκινήτου και 15 φιάλες υγραερίου.

sinidisi.gr: εκρηκτικές ύλες και αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός
εκρηκτικές ύλες και αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός

Κατά τον κ Ρόυση, οι προτάσεις που υπάρχουν για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της Τριχωνίδας, με σκοπό την διατήρησή της και την προστασία της είναι: η ίδρυση οργάνωση και λειτουργία υπηρεσίας πλωτών μέσων ως Α.Τ. Περ. Δήμου Αγρινίου, η κατασκευή ειδικών θέσεων καθέλκυσης και ανέλκυσης (ράμπες) για τα σκάφη της αστυνομίας και όχι μόνο, η πρόσληψη δύο ειδικών επιστημόνων ως αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων (π.χ περιβαλλοντολόγων), η αύξηση των οργανικών θέσεων των αστυνομικών όλων των βαθμών στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας, με έκτακτες μεταθέσεις χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, να ληφθεί υπόψη η αντιστοιχία των εδαφικών ορίων των αστυνομικών τμημάτων, σύμφωνα με τα όρια των τοπικών δήμων, να εκπαιδευτεί ικανός αριθμός αστυνομικών στον χειρισμό πλωτών μέσων, να βελτιωθεί και να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία, η οποία σήμερα είναι διάσπαρτη σε διάφορα νομοθετήματα. Χρήσιμο θα ήταν να υπάρξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα με το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, ώστε να δημιουργηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για όλους και να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την προστασία και την ενσυνείδητη περιβαλλοντική συμπεριφορά.

sinidisi.gr: επ αυτοφόρω κατάσχεση παράνομης αλειευθήσης αθερίνας
επ αυτοφόρω κατάσχεση παράνομης αλειευθήσης αθερίνας

Ο κ. Ρούσης, μεταξύ άλλων είπε: «Θεωρούμε χρήσιμο για την αντιμετώπιση όλων αυτών των παθογενειών και συμπτωμάτων να ανασυντάξουμε τη σκέψη μας, να επανακαθορίσουμε τους ρόλους μας και τους στόχους μας. Σκοπός είναι η δημιουργία μιας κοινωνικής και περιβαλλοντικής κουλτούρας. Οι καιροί δεν επιτρέπουν εφησυχασμό ούτε υπεκφυγές» Ακόμη, ο κ Ρούσης ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους του από τα Α.Τ. Αγρινίου, Γαβαλούς και Θέρμου, αλλά και τους άνδρες της ΟΠΚΕ και άλλων υπηρεσιών που όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν στις μεικτές περιπολίες για την αστυνόμευση της Τριχωνίδας, κάτω από αντίξοες συνθήκες, διότι χάριν στην βοήθειά τους μπόρεσαν και ανταποκριθήκαν στα καθήκοντά τους.

ψάρεμα με κυκλικά δίχτυα γρι- γρι

sinidisi.gr: κατασχεμένο πλωτό σκάφος
κατασχεμένο πλωτό σκάφος

sinidisi.gr: καθέλκιση πλωτού σκάφους
καθέλκυση πλωτού σκάφους