Πρόταση για «αντίο»

Ο Μάκης Χάβος αποτελεί  παρελθόν για  τον Παναιτωλικό μετά από περίπου 28 μήνες στην τεχνική ηγεσία, πολλά ρεκόρ και επιτυχίες. Πέρα από τις ανακοινώσεις των οργανωμένων φίλων του Παναιτωλικού, είναι διάχυτη η απογοήτευση του φίλαθλου κόσμου της ομάδας γι’ αυτή  την απόφαση της Διοίκησης. Στην ουσία ο Χάβος εξωθήθηκε στη έξοδο με μια πρόταση που δεν αναγνώριζε το έργο του…

Από την εφημερίδα μας πληροφορηθήκατε ότι του προτάθηκε συνεργασία με όρους που τον δυσαρέστησαν πολύ, αλλά δεν γνωρίζαμε λεπτομέρειες. Χθες πήραμε την πληροφορία ότι ανάμεσα στ’ άλλα ο Κωστούλας πρότεινε στον Μακεδόνα τεχνικό το μισό μισθό απ’  αυτόν που έπαιρνε. Έτσι του ζητούσε οι περίπου 6.000 ευρώ να γίνουν 3.000 ευρώ. Είναι και το παράπονο του Χάβου, διότι θα προτιμούσε να του ειπωθεί ευθέως πως δεν θέλει να συνεχίσει μ’ αυτόν προπονητή.

Γνωστό ότι ο 45χρονος τεχνικός είναι ο μακροβιότερος στον πάγκο του Παναιτωλικού, με 96 αγώνες πρωταθλήματος (οι 30 στην Β΄Εθνική) στους οποίους  έκανε 42 νίκες, 27 ισοπαλίες και 27 ήττες. Σ’ αυτούς δεν υπολογίζονται οι δύο με τη Νίκη Βόλου που κερδήθηκαν στα χαρτιά.

Ωστόσο το μεγάλο επίτευγμα του Χάβου ήταν ότι μπόρεσε σε σύντομο χρόνο  να βάλει στο σωστό δρόμο την  Διοίκηση,  στην οποία δεν υπήρχαν διακριτοί ρόλοι. Το πέτυχε με την   δική του ταπεινότητα, όταν προκάτοχοί του απέτυχαν πανηγυρικά, και με την συνδρομή του Γενικού Αρχηγού,  Μάκη  Μπελεβώνη. Να υπενθυμιστεί η είδηση που είχε προκύψει με την έλευση του Χάβου, όταν εξομολογήθηκε σε άνθρωπο που συνεργάζεται πως οι διοικούντες του Παναιτωλικού δεν είχαν κάνει καμία ποδοσφαιρική πρόοδο έως τότε (Ιανουάριος 2013) σε σχέση με το 2007 που είχε θητεύσει μαζί με τον Γεωργαμλή. Μάλιστα του τέθηκε ως ερώτηση σε συνέντευξη  (τον Φεβρουάριο του 2013), αν δηλαδή έχουν ωριμάσει οι διοικούντες στα χρόνια που έλειπε, κι απάντησε απλά πως ήταν φίλοι του όλα αυτά τα χρόνια… Δεν τους  μείωσε, αλλά ούτε είπε κάτι που δεν πίστευε. Και  είναι αισθητό σε όλους πως στην περίοδο  Χάβου «γιατρεύτηκαν» πολλά  που αφορούν την λειτουργία της ομάδας.

ÏÕÆÏÕÍÉÄÇÓÅÑÃÏÔÅËÇÓ - ÏÖÇ  OUZOUNIDIS  ERGOTELIS - OFI (SUPERLEAGUE 2013-2014)

Ο Ουζουνίδης και οι… ξένοι

Κάποια από τα ρεπορτάζ που αφορούν τον Παναιτωλικό «μιλούν» για προσπάθεια ανεύρεσης νέου προπονητή από την Διοίκηση της ομάδας. Όμως στην πραγματικότητα ο Κωστούλας πρέπει να έχει βρει τον διάδοχο του Χάβου και δικές μας πληροφορίες μιλούν για τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Πηγές από την Αθήνα αναφέρουν πως έχει συμφωνήσει και περιμένει να διευθετήσει εκκρεμότητες που υπάρχουν με τον Πανιώνιο.

Η πληροφορία είναι πολύ αξιόπιστη αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρος ο Ουζουνίδης, καθώς η ΠΑΕ σίγουρα «αφουγκράστηκε» την έντονη διαφωνία των φιλάθλων κι αν είναι στο χέρι της, ή έχει εναλλακτικές λύσεις, πιθανόν να μην προχωρήσει. Πέραν αυτής της περίπτωσης δεν μπορεί να ψάχνει ο Κωστούλας τώρα για προπονητή, εφόσον απομάκρυνε τον Χάβο. Διότι δεν έφυγε ως αποτυχημένος, του οποίου η αντικατάσταση γίνονταν «μονόδρομος», αλλά – υποτίθεται – για να έλθει κάποιος καλύτερος. Κι αν δεν βρεθεί ο καλύτερος δεν φεύγει ο καλός, εκτός αν θεωρηθεί πως ο ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού έδρασε σαν αρχάριος.

Επίσης υπάρχουν προσδοκίες σε μεγάλο μέρος των φιλάθλων να κινηθεί ο Παναιτωλικός για προπονητή από το εξωτερικό και έχουν… κυκλοφορήσει τέτοια ρεπορτάζ. Θα ήταν μια καλή περίπτωση, αλλά δύσκολη να υλοποιηθεί. Διότι στο Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι άγραφος νόμος οι Διοικήσεις να μπαίνουν βαθιά στα «χωράφια» των προπονητών και να καθορίζουν επιλογές, κάτι που οι καλοί προπονητές – ειδικά των άλλων χωρών – δεν δέχονται. Βέβαια υπάρχουν και οι πιο συγκαταβατικοί (Περέιρα, Λουτσέσκου κτλ).

Αν επιβάλλεται να καταγραφεί ένα ακόμα γεγονός είναι ότι μεγάλο μέρος των φιλάθλων δεν εμπιστεύεται τα ονόματα που ακούγονται για τον Παναιτωλικό και δεν θεωρεί αυτούς τους προπονητές καλύτερους από τον Χάβο και ικανούς να αλλάξουν επίπεδο στον Σύλλογο.