Με το δεξί στις πανελλαδικές οι μαθητές

Βατά και αναμενόμενα χαρακτηρίστηκαν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Ξεκίνησαν χθες οι Πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες έλαβαν μέρος 105.000 μαθητές διεκδικώντας θέση στις 68.000 τουλάχιστον θέσεις που υπάρχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην Αιτωλ/νία συμμετάσχουν στις πανελλαδικές 1.680 υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και 438 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ. Η αρχή των πανελλαδικών κατά τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς ήταν ενθαρρυντική, αφού το θέμα της νεοελληνικής γλώσσας που μπήκε ήταν βατό και από τα αναμενόμενα. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε κείμενο του ομότιμου καθηγητή αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Βασίλη Λαμπρινουδάκη, το οποίο αφορούσε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι υποψήφιοι έπρεπε να συντάξουν μια ομιλία για το θέμα, ενώ ένα εκ των κλασσικών ερωτημάτων-ασκήσεων που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και δυσκόλευε τους μαθητές, δεν υπήρχε, αλλά αν αυτού υπήρχε μια ευχάριστη «έκπληξη» με ερωτήσεις σωστού λάθους. Το επόμενο στάδιο, σχετικά με τα συνώνυμα και τα ανώνυμα είχε μια κάποια δυσκολία.

Οι μαθητές του Αγρινίου, οι οποίοι μας μίλησαν επώνυμα και ανώνυμα στη «Σ», πέραν του βατού και αναμενόμενου θέματος σχολίασαν ότι οι ασκήσεις ήταν και δεν ήταν αναμενόμενες, αλλά ήταν πολύ εύκολες. «Βατά ήταν τα θέματα, ούτε δύσκολα ούτε εύκολα. Ήταν αναμενόμενα, ακόμη και στο φροντιστήριο ήταν από τα προτεινόμενα θέματα. Ήθελε διάβασμα όμως. Στην έκθεση έπρεπε να βάλουμε λίγο το μυαλό μας να δουλέψει, αλλά και πάλι η κριτική άποψη δεν ήταν δύσκολη επί του θέματος» δήλωσαν οι μαθητές Χρήστος Αλεξάς και Εβελίνα Καλαντζή. «Με ενδιαφέρει το τρίτο πεδίο, τα παραϊατρικά επαγγέλματα. Ήταν πολύ εύκολα τα θέματα και υπήρχε και σωστό λάθος που δεν το περιμέναμε. Οι ασκήσεις μου φάνηκαν πολύ ευκολότερες από του φροντιστηρίου» δήλωσε η μαθήτρια Αθηνά Γράβαλου.

Τα θέματα στο Αγρίνιο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα μοιράστηκαν στις 09.00 το πρωί και οι μαθητές είχαν το περιθώριο τριών ωρών ώστε να αναπτύξουν την σκέψη τους και το θέμα. Πέρυσι, στη Νεοελληνική Γλώσσα κατεγράφη το μικρότερο ποσοστό αρίστων γραπτών των τελευταίων πέντε χρόνων, καθώς μόλις το 0,93% των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18. Το 21,22% έγραψε από 15 έως 18, το 38,89% από 12 έως 15 και το 18,96% από 10 έως 12. Το 20,01% έγραψε κάτω από τη βάση.

Οι μαθητές επιστρέφουν στις αίθουσες, για να συνεχίσουν τον αγώνα των πανελλαδικών αύριο με μαθήματα γενικής παιδείας και συγκεκριμένα με βιολογία, φυσική, μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, καθώς επίσης και ιστορία.

Κων/νος Χονδρός