Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Μεθαύριο, με Νεοελληνική γλώσσα γενικής παιδείας, ξεκινάνε οι πανελλαδικές εξετάσεις για χιλιάδες υποψηφίους. Στην Αιτωλ/νία θα διεκδικήσουν θέση σε Α.Ε.Ι ή Τ.Ε.Ι συνολικά 2.118 παιδιά. Τι δηλώνει ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας

Ξεκινάνε οι Πανελλαδικές εξετάσεις μεθαύριο Δευτέρα και όλοι οι μαθητές των ΕΠΑΛ (Επαγγελματικών Λυκείων) και των ΓΕΛ (Γενικών Λυκείων) είναι στις επάλξεις, έτσι ώστε να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό, κάτι που θα τους οδηγήσει στο Α.Ε.Ι ή στο Τ.Ε.Ι που επιθυμούν και συνάμα στην μοναδική και παντοτινή εμπειρία της φοιτητικής ζωής.

Στην Αιτωλ/νία, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κ Σπύρο Παπαθανασίου, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν 1.680 υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και 438 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ. Τα εξεταστικά κέντρα του νομού, όπως σημείωσε ο κ Παπαθανασίου, είναι είκοσι τρία για τους μαθητές των ΓΕΛ και τρία για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα, είναι όλα τα λύκεια του νομού και τρία ΕΠΑΛ, το 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, αυτό του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου.

Από τις οκτώ το πρωί οι εξεταζόμενοι-υποψήφιοι θα πρέπει να είναι στις αίθουσες, αν και τα θέματα θα διανεμηθούν μισή ώρα αργότερα. Η διάρκεια των εξετάσεων, ως είθισται, θα είναι τρείς ώρες, ενώ το πρώτο μάθημα των πανελληνίων θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, ενώ η συνέχεια θα γίνει την Τετάρτη 20/05 επίσης με μαθήματα γενικής παιδείας και συγκεκριμένα με βιολογία, φυσική, μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, καθώς επίσης και ιστορία.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα κάθε φορά που θα εξετάζονται σε κάποιο μάθημα με το δελτίο εξεταζόμενου. Στα μέσα Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας, ο οποίος θα χρησιμοποιήθεί για την δημιουργία και την κατάθεση των μηχανογραφικών τους , κάτι που θα γίνει και για τους περσινούς υποψηφίους που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση. Τα εν λόγω άτομα, θα αποκτήσουν τον κωδικό από τα σχολεία που εξυπηρετήθηκαν την χρονιά που συμμετείχαν στις πανελλαδικές.

Η υποβολή των μηχανογραφικών θα γίνει ακριβώς όπως και πέρσι, δηλαδή ηλεκτρονικά, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τις αρχές του Ιουλίου, αν και το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.

Στην περίπτωση των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, που εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες πασχόντων και ισχύει η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον τρόπο του 5%, πρέπει ήδη να έχουν εξασφαλίσει και καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα από κρατικά νοσοκομεία, ενώ η συμπλήρωση του ειδικού μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών των ημερήσιων εσπερινών και επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ-Β’ ΟΜΑΔΑ)  θα ξεκινήσουν μια μέρα μετά, την Τρίτη 19/05.Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων για τα Γ.Ε.Λ έχει οριστεί να γίνουν στις 9 Ιουνίου, ενώ η εξέταση των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου.

Μεταξύ 15/6 και 26/6 θα γίνει η υγειονομική εξέταση, καθώς επίσης και η πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Φυσικής Αγωγής (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), που είναι οι περισσότερο διαδεδομένες σχολές των οποίων οι υποψήφιοι εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν στην χώρα, η απόδοση των υποψηφίων στις πανελλαδικές αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλή, λόγω της δύσκολης εξεταστέας ύλης. Παράλληλα, οι βάσεις πιθανολογείται ότι θα κινηθούν ανοδικά, λόγω του γεγονός ότι οι εισακτέοι θα είναι λιγότεροι, όπως επίσης ανοδικά θα κινηθούν και οι σχολές όπως Νομική, Ιατρική και αυτές του Πολυτεχνείου. Ιδιαίτερης βαρύτητας θέμα, που θα καθορίσει πολλές καταστάσεις είναι και ο περιορισμός των μετεγγραφών που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας κ Σπύρος Παπαθανασίου δήλωσε: «Εύχομαι σε όλα τα παιδιά καλή επιτυχία και να διαγωνιστούν με ηρεμία για να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό».

Κων/νος Χονδρός