«Χριστιανική Αγάπη» από την εκκλησία του Αγ. Δημήτριου Αγρινίου

Αφιερωμένη στον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου

«Χριστιανική Αγάπη»

από την εκκλησία του Αγ. Δημήτριου Αγρινίου

Κοσμοσυρροή, γλέντι, χορός και φαγητό στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου

 

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, την Κυριακή το απόγευμα, πραγματοποίησε την γιορτή της «Χριστιανικής Αγάπης», κατά τα πρότυπα της πρώτης Εκκλησίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της λήξεως των πνευματικών δραστηριοτήτων  που διοργάνωσε ο Άγιος Δημήτριος Αγρινίου κατά την περίοδο 2014/2015, καθώς και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των μαθημάτων του Κοινωνικού Φροντιστηρίου «Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης», το οποίο παρακολούθησαν 570 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου και στα οποία δίδαξαν 64 εθελοντές καθηγητές και με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, στις 17 Φεβρουαρίου 1914 με το πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Μάλιστα, στον αγώνα για την αυτονόμηση της Βορείου Ηπείρου, το Φεβρουάριο του 1914, συμμετείχαν και 300 Αιτωλοακαρνάνες με επικεφαλής τον ολυμπιονίκη Παντελή Καρασεβδά και με την οικονομική στήριξη του τότε Δημάρχου Αγρινίου Μιχαήλ Μπέλλου. 

Κατά την εκδήλωση, υπήρξε κοινός δείπνος, όπως τελούσαν και οι πρώτοι χριστιανοί στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, αναστάσιμοι ύμνοι, τραγούδια από την Παιδική Χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, χοροί και τραγούδια παιδιών από τα ιστορικά χωριά Φοινίκη και Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ) «Ομόνοια» στη Βόρεια Ήπειρο κ. Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος δήλωσε «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευγνώμων προς την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την τιμή που μας κάνουν να αφιερώσουν την εκδήλωση αυτή στον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, ο οποίος για πολλά χρόνια ζούσε εντελώς απομονωμένος από τον εθνικό κορμό. Οι εκδηλώσεις αυτές μας κάνουν και αισθανόμαστε μέλη του οικουμενικού ελληνισμού και όχι ξεχασμένη μειονότητα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι εδώ μαζί με τα χορευτικά του σχολείου μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Και Ακαρνανίας κκ Κοσμάς, ο δήμαρχος Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αγρινίου κ Δημήτρης Τζιώλης, οι αντιδήμαρχοι κ Νίκος Καζαντζής, Κώστας Καλαντζής, Χρήστος Γκούντας, Ανδρέας Καλαμπαλίκης, Νίκος Γκρίζης, Ευθύμιος Γρίβας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αιτωλ/νίας κ Ηλίας Τσακίρης.

Κων/νος Χονδρός