Επανεκκίνηση μέχρι τέλος Μαΐου του οδικού άξονα Ακτίου Αμβρακίας

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στον υπό κατασκευή οδικό άξονα συνάντησαν τον αρμόδιο υπουργό κ Χρήστο Σπρίτζη. Ποιο θέματα συζητήθηκαν και τι δεσμεύτηκε ο υπουργός

Προχθές, στις πέντε το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ κλιμακίου εργαζομένων στα έργα του υπό κατασκευή οδικού άξονα Ακτίου Αμβρακίας με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ Χρήστο Σπίρτζη. Η συνάντηση αυτή «κλείστηκε» από τον βουλευτή Αιτωλ/νίας του ΠΑΣΟΚ κ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, ενώ προσκλήθηκαν και οι υπόλοιποι βουλευτές του νομού, οι οποίοι απουσίασαν. Εκτός όμως από τον κ Κωνσταντόπουλο, στην συνάντηση παρέστη και ο βουλευτής Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ κ Κώστας Μπάρκας. Ο Αιτωλ/νας βουλευτής ζήτησε στην συνάντηση το έργο να μην κωλυσιεργεί, αφού είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εργαζομένων του οδικού άξονα κ Γιώργο Πάντη, ο υπουργός ρωτήθηκε τι συμβαίνει με το έργο;

Ο υπουργός, δεσμεύτηκε ότι εντός του Μαΐου, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που υπάρχουν ή μπορεί να προκύψουν, το έργο θα ξεκινήσει. Μάλιστα, ο κ Σπίρζης έκανε ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση αυτή, λέγοντας στους παραβρισκόμενους, ότι ήδη υπάρχει σχέδιο, το οποίο θα μπει σε εφαρμογή, αν το έργο δεν ξεκινήσει απ την κοινοπραξία που το έχει αναλάβει εντός του Μαΐου. Το σχέδιο αυτό αφορά τον τρόπο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να γίνει άμεση απεμπλοκή της εν λόγω κοινοπραξίας και να περιοριστεί στο ελάχιστο η καθυστέρηση του έργου. «Η καθυστέρηση θα είναι το πολύ για λίγους μήνες και το έργο θα συνεχιστεί κανονικά» είπε ο υπουργός στον πρόεδρο των εργαζομένων, τον κ Πάντη και τους δύο βουλευτές, αποκλείοντας παράλληλα, το ενδεχόμενο το έργο να ακολουθήσει την «πεπατημένη» και η καθυστέρηση να είναι για χρόνια, εξηγώντας μάλιστα πως θα αποφευχθεί αυτό.
Ο κ Σπίρτζης, σε δεύτερο στάδιο, είπε ότι το έργο σταμάτησε διότι ζητούσαν 5,1 εκατ. ευρώ για κάθε εργολαβία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εισπράττονταν τα χρήματα που έπρεπε για κάθε εργασία που τελείωνε και πιστοποιούνταν. Μάλιστα, όπως μας μετάφερε ο κ Πάντης, την ημέρα της συνάντησης ήταν όλα έτοιμα, ώστε να δοθούν τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ στην κοινοπραξία. Η επιδίωξη του υπουργείου είναι στο έργο να υλοποιηθούν οι εργασίες που προβλέπει η σύμβασή, χωρίς κάτι επιπλέων, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, τόσο τους βουλευτές, όσο και τον κ Πάντη, ως πρόεδρο των εργαζομένων του εργοταξίου Ακτίου Αμβρακίας.

Αναμενόμενο ήταν επίσης να συζητηθεί και το φλέγον ζήτημα, ότι τρις μήνες οι εργαζόμενοι του έργο είναι απλήρωτοι. Κατά τον κ Πάντη, αμέσως όταν ο υπουργός το άκουσε αυτό, τηλεφώνησε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, του ζήτησε καταστάσεις των εργαζομένων και ταυτόχρονα έδωσε εντολή να παγώσει η πληρωμή πιστοποιημένης εργασίας στον οδικό άξονα και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Συζητήθηκε επίσης, να υπάρξει συνάντηση σε σύντομο χρόνο των εργαζομένων με τον υπουργό Εργασίας κ Στρατούλη, ώστε να συζητηθούν και τα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο υπό κατασκευή οδικό δίκτυο.
«Θέλουμε να πούμε προς την κοινοπραξία ότι δεν θα επιτρέψουμε ούτε μία απόλυση από δω και στο εξής, γιατί ήδη έχουν γίνει κάποιες. Το κυριότερο είναι να αντιληφθούν όλοι ότι η συνέχιση του έργου είναι και θέμα βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών. Τους έχουμε καλέσει πολλές φορές ώστε να σταθούνε δίπλα μας στον αγώνα που κάνουμε για να συνεχιστεί το έργο. Τους καλούμε πάλι, ώστε όλοι μαζί να συντονιστούμε και να είμαστε ενωμένοι με κοινό στόχο την συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου. Εμείς παλεύουμε καθημερινά και για την συνέχισή του, καθώς επίσης και για το μεροκάματο των εργαζομένων».

Κων/νος Χονδρός