«Βάζουν χέρι» στις ενισχύσεις

Σφοδρές οι αντιδράσεις των αγροτών «Βάζουν χέρι» στις ενισχύσεις Η Βαλαβάνη αποφάσισε να φορολογήσει τις αγροτικές ενισχύσεις. Τι δηλώνει ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας…

Σφοδρές οι αντιδράσεις των αγροτών

«Βάζουν χέρι» στις ενισχύσεις

Η Βαλαβάνη αποφάσισε να φορολογήσει τις αγροτικές ενισχύσεις. Τι δηλώνει ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας και ποια είναι η θέση της «Ένωσης» Αγρινίου

Η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τις αγροτικές ενισχύσεις έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο γενικότερα, αλλά και της Αιτωλ/νίας. Η σχετική φορολογία εισήχθη στην βουλή προχθές, ενώ αναμένεται η ψήφισή της ως το τέλος της εβδομάδας. Βάση με όσα είπε επίσημα η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη για τις επιδοτήσεις, το αφορολόγητο όριο ορίζεται τις 12.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να μην φορολογηθούν οι αποζημιώσεις. Σχετικά με το θέμα, τοποθετήθηκαν σχετικοί φορείς της Αιτωλ/νίας.

Ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας κ Σπύρος Κοτοπούλης ανέφερε ότι: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ βαδίζει στον ίδιο δρόμο με την προηγούμενη. Πέρσι, στα αγροτικά μπλόκα, είχαμε αναδείξει και το συγκεκριμένο ζήτημα και όλα τα άλλα που αφορούν το φορολογικό των αγροτών. Τα προβλήματα των αγροτών ήταν γνωστά στην σημερινή κυβέρνηση. Ζητάμε το αφορολόγητο όριο των αγροτών να είναι στις 20.000 ευρώ καθαρό εισόδημα, πλην 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, την κατάργηση της φορολογίας των χωραφιών, των στάβλων κλπ. Αυτό που γίνεται θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Μας ζητάνε να προκαταβάλλουμε φόρο 28% για την επόμενη χρονιά . Οι αγρότες δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε όλα όσο μας είχαν επιβάλλει μέχρι τώρα, δεν αντέχουμε και νέα μέτρα. Ζητάμε να μην ισχύσει ο νόμος για την φορολογία των αγροτών. Παλεύουμε να καταργηθούν όλα τα χαράτσια που είναι παράλογα για το αγροτικό εισόδημα και για την ζωή των αγροτών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών».

Παράλληλα, η θύελλα των αντιδράσεων είναι τόσο σφοδρή που ακόμη και μεμονωμένοι αγρότες «εξεγείρονται» καθώς αδυνατούν σε κάθε περίπτωση να ανταποκριθούν στο ελάχιστο. Η «Ένωση» Αγρινίου έχει γίνει αποδέκτης πάρα πολλών αντιδράσεων για την εν λόγω απόφαση, η οποία μάλιστα ήρθε στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κατά την έναρξη δηλαδή της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Από το βήμα της βουλής, λίγες μέρες πριν ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, είχε πεί «Καμία επιδότηση που λαμβάνουν οι αγρότες δεν θα φορολογηθεί», και απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης είπε, κατά την επισήμανσή του, ότι «ο αγροτικός κόσμος θα ματώσει για να πληρώσει όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που εσείς του επιβάλατε φέτος».
Η ανακοίνωση της «Ένωσης» μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καλούμε, λοιπόν, τον καθ’ ύλην αρμόδιο για τα αγροτικά θέματα υπουργό, αν μη τι άλλο, να υπερασπιστεί την προσωπική του αξιοπρέπεια. Και το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλοι εκείνοι που μέχρι χθες άλλα έλεγαν στους αγρότες. Αρκετά… Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό ότι οι αγρότες έχουν προ πολλού πάψει να είναι η παχιά αγελάδα που θα εφευρίσκουν τρόπους για να την αρμέγουν κάθε φορά που θα πρέπει να πληρώσουν τα λάθη της προσωπικής τους αποτυχίας. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν είναι επίδομα κοινωνικού χαρακτήρα, που μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να διαχειρίζεται κατά το δοκούν, αλλά αποτελούν τον παράγοντα εξισορρόπησης του κόστους παραγωγής, ώστε ο ευρωπαίος αγρότης να είναι ανταγωνιστικός, αφού δεν μπορεί να παράγει με ευρωπαϊκό κόστος και να πουλά με διεθνείς τιμές. Και δεν έχει απολύτως καμιά σημασία το μέγεθος της ενίσχυσης, αφού αυτό είναι συνάρτηση του μεγέθους της εκμετάλλευσης και του κόστους παραγωγής. Φτάνει πια με αυτόν τον λαϊκισμό… Ας αναζητήσουν, λοιπόν, άλλες διεξόδους για τα ολέθρια σφάλματά τους και ας αφήσουν, επιτέλους, το πιο παραγωγικό, ίσως, κομμάτι της κοινωνίας να συνεχίσει να προσφέρει ουσιωδώς, αλλά και δίκαια, στην οικονομία».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας κ Παναγιώτης Καλογιάννης, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή: «Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε προεκλογικά ότι δεν θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις των αγροτών και έλεγε μάλιστα ότι θα καταργούσε αυτό που σκόπευε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, να φορολογήσει τους αγρότες από το πρώτο ευρώ με 13%, απ όποια αγροτική δραστηριότητα και αν προέκυπτε. Αυτή η δέσμευση την έκανε ο ίδιο ο υπουργός, αλλά και πολλοί βουλευτές του κόμματος. Είπανε ακόμη ότι τα βιβλία των αγροτών θα καταργούνταν για τους αγρότες των οποίων τα εισοδήματα θα ήταν μέχρι εικοσιπέντε χιλιάδες ευρώ. Φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη πολύ και θέλει να φορολογήσει τους αγρότες σε σημείο που να τους βάλει ακόμη ένα εμπόδιο ώστε να μην έχουν δυνατότητα και να μην μπορούν να μπουν πάλι στα χωράφια. Με αντίστοιχες πολιτικές από όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέληξαν οι αγρότες να είναι μόνο 10%.