Εντυπώσεις απο την Α ΕΠΣΝΑ

Η ΑΕ Μεσολογγίου πρωταθλήτρια Αιτωλοακαρνανίας για την σαιζόν 2014-15 και το ζητούμενο για όλο τον ποδοσφαιρικό Νομό είναι να πετύχει στη συνέχεια την άνοδο στην Γ΄Εθνική. Αετός Σταμνάς και Ολυμπιακός Παναιτωλίου έχουν υποβιβαστεί και θα τους ακολουθήσει μία ομάδα εκ των Δόξα Καινουρίου, ή Άρη Αιτωλικού.

Όσο το ενδιαφέρον είναι ακόμα «ζεστό» και δεν έχει αφεθεί πίσω το πρωτάθλημα αυτό, μια αποτίμηση σε ορισμένους σημαντικούς τομείς μόνο ωφέλιμη θα μπορούσε να είναι, έτσι ώστε τα θετικά να διατηρηθούν και ει δυνατόν να αυξηθούν, τα μειονεκτήματα να δουλευτούν και να παρουσιαστούν λιγότερο έντονα.

Ενδιαφέρον – ανταγωνισμός

Από την αρχή γίνονταν λόγος για ένα από τα πιο «πλούσια», σε ονόματα και καλές ομάδες, πρωταθλήματα των τελευταίων ετών. Οι ομάδες δικαίωσαν αυτή την προσδοκία σε μεγάλο βαθμό. ΑΕ Μεσολογγίου, Όμηρος Νεοχωρίου, Ναυπακτιακός Αστέρας και μέχρι λίγο πριν το τέλος η Φλόγα Παλαιομάνινας διεκδίκησαν το πρωτάθλημα. Σίγουρα ένας πιο δυνατός Άρης Αιτωλικού θα έδινε μεγαλύτερο ακόμα ενδιαφέρον.
Ήταν εκ των προτέρων γνωστό πως θα υπήρχε διαφορά «ταχύτητας», άλλωστε πουθενά στον πλανήτη δεν υπάρχουν πρωταθλήματα με ομάδες μιας «ταχύτητας». Έτσι πέρα από τους διεκδικητές του τίτλου έγινε μεγάλη μάχη με έντονο ενδιαφέρον για την παραμονή κι αν δεν είχε αποβληθεί το Παναιτώλιο αυτή η μάχη θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Παράλληλα υπήρξε κι άλλη μία «ταχύτητα» ομάδων, αυτών που έδειχναν πως δεν θα κινδυνέψουν, αλλά ούτε για ψηλά μπορούσαν να.. βάλουν πλώρη. Σ’ αυτές συγκαταλέγονται σίγουρα ο Ν. Θέρμιος Απόλλων με τον Απόλλωνα Δοκιμίου και ίσως μαζί τους ο Ατρόμητος Αντιρρίου και ο Προμηθέας Γαβρολίμνης.

Στο θέμα του ανταγωνισμού το σημαντικότερο ήταν πως σε ελάχιστα ματς τα φαβορί έκαναν άνετες, ή μεγάλες σε έκταση νίκες. Υπήρξαν μάλιστα απώλειες από ασθενέστερες ομάδες κι αρκετές φορές τις απέφυγαν κυριολεκτικά στο… παρά ένα.

Γήπεδα – τερέν

ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΜόνιμο πρόβλημα στην Αιτωλοακαρνανία η κατάσταση των γηπέδων και κυρίως των αγωνιστικών χώρων. Σε προηγούμενα χρόνια έγινε προσπάθεια για χλοοτάπητα σε πολλά γήπεδα, για βελτίωση της κατάστασης, αλλά στην πράξη δεν πήγε καλά. Πιθανόν δεν ήταν τόσο οργανωμένο και μακροπρόθεσμο όσο θα έπρεπε. Αποτέλεσμα το πρωτάθλημα να διεξαχθεί σε τραγικούς αγωνιστικούς χώρους, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Όταν ακόμα και το ΔΑΚ Μεσολογγίου κρύβει «φονικές» παγίδες για τους ποδοσφαιριστές τα… πολλά λόγια περιττεύουν.

Οι πλαστικοί χλοοτάπητες του Ενωσιακού, του Αγγελόκάστρου, του Θέρμου, του Νεοχωρίου, απάλυναν κάπως την τραγική εικόνα, αλλά κι αυτό δεν είναι λύση. Μερικά γήπεδα ήταν εντελώς ακατάλληλα, ακόμα και για περπάτημα: Καινούριο (φωτο), Αιτωλικό, Ευηνοχώρι περισσότερο, ενώ κι αυτό του Δοκιμίου που πέρσι ήταν «βιτρίνα», φέτος στα περισσότερα ματς έμοιαζε ακατάλληλο. Ως καταλληλότερο για ποδόσφαιρο πρέπει να ανακηρυχθεί, μάλλον, αυτό της Ναυπάκτου. Πρόκειται για θέμα που πρέπει να εξεταστεί από την αρχή και να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις. Κι ούτε η ΕΠΣΝΑ μπορεί να επαναπαύεται στις προ τετραετίας εποικοδομητικές πρωτοβουλίες της. Το πρόβλημα παραμένει…

Ποιότητα – ταλέντα

ΒΡΟΥΣΑΙΕάν κανείς θέσει ως σημείο αναφοράς τα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης που παρακολουθεί τηλεοπτικά, το θέαμα στην Α΄Κατηγορία της Αιτωλοακαρνανίας υπήρξε πολύ «φτωχό». Αν… προσγειωθεί στα ελληνικά δεδομένα, η παρακολούθηση ενός αγώνα της Α΄ΕΠΣΝΑ κι αμέσως μετά της Σούπερ Λιγκ, θα έφερνε μάλλον απογοητευτικά συμπεράσματα για τα «σαλόνια» του εγχώριου ποδοσφαίρου. Για όσους δεν είδαν αγώνες της Α΄Κατηγορίας Αιτωλοακαρνανίας φαίνεται υπερβολική η διατύπωση, όχι όμως και για όσους έχουν δει αρκετούς αγώνες της. Σαφώς και υπάρχει διαφορά ποιότητας, εντούτοις η διάθεση των παικτών του τοπικού ποδοσφαίρου, υπερκέρασε τον «επαγγελματισμό» σε απόδοση θεάματος. Οι περισσότερες ομάδες ήταν ικανοποιητικά δουλεμένες, χωρίς αυτό να φτάνει και να μην χρειάζεται βελτίωση. Κι αν υπήρχαν καλύτεροι αγωνιστικοί χώροι, θα παρουσιάζονταν ακόμα καλύτερα πράγματα.

Στα πρωτοεμφανιζόμενα ταλέντα, δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποίηση. Η Α΄ΕΠΣΝΑ δεν είχε παίκτες κάτω των 17 (έστω κάτω 18) ετών που να… θαμπώσουν. Φωτεινή εξαίρεση ο Μάριος Βρουσάι (φωτο) του Ναυπακτιακού, παίκτης που από πέρσι είχε δώσει τα διαπιστευτήρια. Κι εδώ η αναθεώρηση της ΕΠΣ πρέπει να είναι δραστική. Δεν υπάρχουν ταλέντα 22 χρονών στο ποδόσφαιρο… Όταν θεσμοθετείται η υποχρεωτική παρουσία «μικρών» στις ενδεκάδες, αυτοί δεν μπορεί να είναι άνω των 17 ετών.

Διαιτησία – τιμωρίες

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ - ΔΟΚΙΜΙΗ διαιτησία είναι πάντα στο επίκεντρο. Δυστυχώς. Ακόμα κι όταν δεν πρέπει. Όσοι βιώναμε κάθε εβδομάδα τα τεκταινόμενα στα γήπεδα γίναμε μάρτυρες παραπόνων χωρίς καμία βάση. Ταυτόχρονα θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να χαρακτηριστεί πετυχημένη γενικά η διαιτησία, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν πως κάθε χρόνο αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Είτε μέσω της ΕΠΣΝΑ, είτε υπάρξει μια ανεξάρτητη Διαιτησία (αν αυτό αποφασιστεί για το μέλλον), είναι επιτακτική η ανάγκη για ραγδαία βελτίωση των διαιτητών και του τρόπου που βλέπουν το έργο τους. Εν τέλει θα ήταν άστοχο να συγκρίνουμε με άλλες ΕΠΣ, διότι η κληρονομιά στην δική μας ήταν «βαριά» και δεν πρέπει να χαθεί.

Το αίσθημα το δικαίου δεν αποδόθηκε πάντα. Υπήρξαν περιστατικά που δόθηκε, αλλά και τρανταχτές περιπτώσεις που δεν συνέβη. Όπως με την επιλεκτική τιμωρία Παραγόντων με πανομοιότυπες συμπεριφορές, όπως με την παραδειγματική τιμωρία και αποβολή απ’ το πρωτάθλημα με αφορμή ρίψη μπουκαλιών σε βοηθό και είσοδο δύο φιλάθλων(Παναιτώλιο), αλλά την πλήρη ατιμωρησία για επίθεση και χτύπημα στο βοηθό (Δοκίμι). Επιπλέον σε αντικειμενικά περίεργες «διαιτησίες» η παρέμβαση των αρμοδίων ήταν προκλητικά απούσα…

Φίλαθλοι – συμπεριφορές

Οι άνθρωποι των ομάδων έκαναν μεγάλες προσπάθειες για πολιτισμένο κλίμα και το πέτυχαν σε ικανοποιητικό βαθμό, παρακινώντας προς αυτή την κατεύθυνση και τους φιλάθλους τους. Εκτροπές υπήρξαν και είναι υποχρέωση όλων να εκλείψουν στο μέλλον. Συνολικά όμως η εικόνα ήταν εξαιρετική, συγκρινόμενη με μια κοινωνία που «βράζει» και με γήπεδα που γίνονται «αρένες» σε όλη τη χώρα. Θα ήταν επίσης άδικο να μην σημειωθεί η ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος και της παρουσίας του φίλαθλου κόσμου στο Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Α΄Κατηγορίας, πραγματικότητα που αυξάνει τις υποχρεώσεις όλων μας…