Βαρβαρότητα: Θανάτωσαν 30 με 40 δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα σε μια μέρα

Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας:

Βαρβαρότητα: Θανάτωσαν 30 με 40 δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα σε μια μέρα

Αναστατωμένη είναι η κοινωνία του Αστακού και του Μύτικα μετά την θανάτωση 30 με 40 ζώων, αδέσποτων και οικόσιτων. Τι δηλώνει ο δήμαρχος Ξηρομέρου κ Ερωτόκρητος Γαλούνης και τι ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπολιτεία Ξηρομεριτών» κ Ηλίας Γεωργαλής

Αναστάτωση έχει προκάλεσε στον Αστακό η θανάτωση τουλάχιστον 30 με 40 δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων μέσα σε μια μέρα. Η αποτρόπαια αυτή πράξη, φέρνει στην επιφάνεια και την ανάλγητη συμπεριφορά πολλών συνανθρώπων μας, αφού αδιαμφισβήτητα πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση, δεδομένου ότι όλο αυτό συνέβη μόνο σε μια μέρα και μάλιστα η ποσότητα του «ναρκωτικού» που σκορπίστηκε από τους ασυνειδήτους σε όλο το κέντρο του Αστακού, αλλά και το παραλιακό μέτωπο, εξουδετέρωσε μέχρι και τους σκύλους, ή της γάτες-κατοικίδια, που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να διανοηθούν να κάνουν το λάθος, απ ότι φάνηκε, και να τα βγάλουν βόλτα.

Το πογκρόμ αυτό εναντίων των τετράποδων αδέσποτων και δεσποζόμενων σκύλων ξεσήκωσε αντιδράσεις και σε επίπεδο παρατάξεων του δήμου Ξηρομέρου. Ο δήμαρχος Ξηρομέρου κ Ερωτίκρητος Γαλούνης, κάνει λόγο για 30 με 40 ζώα, σκυλιά και γάτες, που θανατώθηκαν κυρίως στην περιοχή του Αστακού, αλλά και του Μύτικα. «Καταδικάζω την αποτρόπαια αυτή πράξη η οποία πρόκειται για έγκλημα, είναι απάνθρωπο. Είναι σίγουρα οργανωμένη πράξη, αφού δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το καταγγέλλουμε και το καταδικάζουμε» δήλωσε ο κ Γαλούνης, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «οι άνθρωποι της περιοχής του Αστακού ζούνε με τα ζώα χρόνια τώρα χωρίς να έχει συμβεί το παραμικρό ενώ πολλοί εξαρτώνται επαγγελματικά απ αυτά. Τρέφουν αγάπη προς τα ζώα. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην περιοχή μας και είμαστε όλοι ανάστατοί και έκπληκτοι. Στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας θα φέρουμε το θέμα προς συζήτηση, ώστε να βρούμε κάποια λύση. Θα κάνουμε κάθε τι που μπορούμε ώστε να προστατέψουμε όλα τα ζώα, είτε αυτά είναι αδέσποτα είτε όχι. Ανάλογα με τις δυνάμεις μας θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν και ότι προβλέπει ο νόμος. Δεν υπάρχει λογική σ αυτό που έγινε. Μπορεί να έγινε και από άλλους και όχι από κατοίκους της περιοχής».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπολιτεία Ξηρομεριτών» κ Ηλίας Γεωργαλής, μιλώντας στην «Σ» επαλήθευσε το γεγονός, ενώ συμπλήρωσε ότι η θλιβερή αυτή κατάσταση, που δυσφημεί όλη την περιοχή του Αστακού, προέρχεται πιθανότατα από κάποια διεστραμμένα άτομα, τα οποία φρόντισαν την προηγούμενη εβδομάδα να δράσουν με αντίστοιχο τρόπο και στον γειτονικό Μύτικα.
Ο κ Γεωργαλής, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τον θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξηρομέρου, ώστε η δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες. Η πρότασή του μάλιστα είναι, ο δήμος να προχωρήσει σε καταγραφή των αδέσποτων, στην στείρωσή τους και στην μεταφορά τους σε περιφραγμένο χώρο. Πέραν όμως αυτών, ο κ Γεωργαλής ανέδειξε και μια άλλη κατάσταση που επικρατεί στον Αστακό, αλλά και σε όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου Ξηρομέρου και συγκεκριμένα από τον Αστακό μέχρι και τον Μύτικα. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ Γεωργαλής, κυκλοφορούν αδέσποτα στους δρόμους και τις παιδικές χαρές του Αστακού, αλλά και στον δρόμο προς τον Μύτικα κατσίκια, πρόβατα και αγελάδες.
Εκτός των όσων είπε στην «Σ» ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπολιτεία Ξηρομεριτών» κ Ηλίας Γεωργαλής εκδόθηκε από την παράταξή του η εν λόγω ανακοίνωση: «Τις τελευταίες μέρες στον Αστακό δεκάδες σκυλιά έπεσαν θύματα της ανάλγητης συμπεριφοράς κάποιων που γέμισαν με φόλες την περιοχή της παραλίας και του κέντρου.

Στις κοινωνίες αγρίων άλογη βία απέναντι στα ζώα δεν υπάρχει. Η άλογη βία απέναντι στα ζώα είναι χαρακτηριστικό των «πολιτισμένων» κοινωνιών. Είναι η ψυχική ασθένεια ανισόρροπων που βρίσκουν διασκεδαστικό το ψυχορράγημα ενός σκύλου; Είναι η ευκαιρία τουριστικής «επιχείρησης αρετής» για να φανούμε ευρωπαίοι ενόψει καλοκαιριού; Όπως και νάχει, επειδή η αγριότητα έχει επαναληφθεί πολλές φορές, πέρα από τις ποινικές ευθύνες των ανισόρροπων δραστών (ως Συμπολιτεία καταγγείλαμε στην αστυνομία το γεγονός και ζητήσαμε την αυτεπάγγελτη παρέμβασή της), εδώ τίθεται ζήτημα παρέμβασης της οργανωμένης κοινωνίας και του δήμου. Το πρόβλημα των αδέσποτων πρέπει να λυθεί με τρόπο που να δείχνει ότι δεν είμαστε όλοι ψυχικά νοσούντες, που να δείχνει ότι το στίγμα της αγριότητας δεν αφορά την κοινωνία ολόκληρη. Άμεσα ο δήμος να μεριμνήσει για την καταγραφή, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων καθώς και για τη μεταφορά τους σε περιφραγμένο χώρο που να διασφαλίζει συνθήκες ευζωίας, σίτισης και περίθαλψης.
Αν ο δήμος ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία θα βρει στην κοινωνία πολλούς εθελοντές…»

Κων/νος Χονδρός