Ενδιάμεσες εκπτώσεις

Αντίθετοι οι έμποροι του Αγρινίου

Ενδιάμεσες εκπτώσεις
Από το περασμένο Σάββατο και έως τις 9 Μαΐου η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Το περασμένο Σάββατο 2 Μαΐου ξεκίνησε η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η οποία κανονικά προβλέπεται να διαρκέσει έως και το ερχόμενο Σάββατο 9 Μαΐου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος κ Παναγιώτης Μπεσίνης, εξ αρχής, πριν δύο χρόνια δηλαδή, που παρουσιάστηκε η ρύθμιση αυτή ήταν ριζικά αντίθετος. «Με το πέρασμα του χρόνου», ο κ Μπεσίνης επισημαίνει «πολλοί μεγαλύτεροι εμπορικοί σύλλογοι, όπως αυτός του Βόλου της Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλοί άλλοι ανά την Ελλάδα προσέτρεξαν τελικά στην άποψη που εξ αρχής είχε ο εμπορικός σύλλογος Αγρινίου».

«Δημιουργούν σύγχυση στην αγορά και υπάρχουν περιπτώσεις που οι καταναλωτές έπεσαν θύματα παραπλανητικών εκπτώσεων» είπε ο κ Μπεσίνης, ο οποίος επισήμανε ότι το μέτρο αυτό απέτυχε.
Λογικό είναι πάντως, πως καμία επιχείρηση δεν μπορεί να δουλεύει ολόκληρο τον χρόνο με εκπτώσεις αν δεν κάνει αλχημείες. Ο κ Μπεσίνης, ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου πιστεύει ακράδαντα στην ενίσχυση των δύο παραδοσιακών περιόδων των εκπτώσεων, καθώς μέσα από τους δύο αυτούς μήνες ο καταναλωτής θα επωφεληθεί αναμφισβήτητα, ενώ κερδισμένος σε σχέση με τα προϊόντα του καταστήματός του θα είναι και ο εκάστοτε έμπορος. Μιλώντας για την ενδιάμεση περίοδο εκπτώσεων καθαρά από το μέρος των εμπόρων ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου είπε: «Οι τζίροι δεν αλλάζουν, οι επιχειρήσεις δεν επωφελούνται», ενώ χαρακτήρισε την περίοδο αυτή ως παγίδα.

Τα καταστήματα στην περίοδο αυτή μπορούσαν να είναι ανοιχτά και την Κυριακή 3 Μαΐου. Στο Αγρίνιο, όπως προέκυψε και από ρεπορτάζ της «Σ» όλα τα καταστήματα της πόλης όμως ήταν κλειστά, πλην ελάχιστον εξαιρέσεων που αφορούσαν καταστήματα που είναι αλυσίδες μεγάλων επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε) τονίζει προς το καταναλωτικό κοινό τα εξής: Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της κάθε εμπορικής επιχείρησης στην διενέργεια εκπτώσεων είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική.

Σε όσους καταστηματάρχες παραβαίνουν τους νόμους περί εκπτώσεων επιβάλλονται πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ.
Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:
α) Οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου
β) Οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Καταναλωτή
γ) Οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας
δ) Οι διευθύνσεις ανάπτυξης των περιφερειών.
στ) Οι υπηρεσίες του λιμενικού σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.