“Το Θαύμα της Άννι Σάλλιβαν”: Οι μαθητές συγκλόνισαν με την αλήθεια τους!

Μαθητές γυμνασίου συγκλονίζουν με την αλήθεια τους!

“Το Θαύμα της Άννι Σάλλιβαν”, θεατρικό έργο του Ουίλλιαμς Γκίμπσον, αποτελεί την παράσταση που τελέστηκε την Παρασκευή 1η Μαίου στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Ένα έργο που αναφέρεται στην ζωή της τυφλής, κουφής και μουγκής Έλεν που φέρεται με βία και τον αβάσταχτο αγώνα της δασκάλας Άννι να της μάθει πως είναι ο πραγματικός κόσμος. Η διδασκαλία της Άννι Σάλλιβαν θα βασιστεί πάνω στην γλώσσα και την αντιστοιχία των γραμμάτων με την κάθε έννοια που μπορούν να αγγίξουν τα ανθρώπινα χέρια. Το έργο αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο για έναν ηθοποιό τεράστιου αναστήματος, όχι όμως για τις ψυχές αυτών των παιδιών που κατάφεραν να μπουν στην ουσία του θεατρικού.

Δεν θα μπορούσα να σωπάσω μπροστά στο “θαύμα” που προκλήθηκε απ’ τα γυμνασιόπαιδα του Λ.Τ. Γυμνασίου Φυτειών που μπόρεσαν μέσα σε 2 ώρες να καθηλώσουν το κοινό τους, να το απογυμνώσουν και απρόσμενα να το διδάξουν. Το υπέρογκο ύψος του έργου κερδήθηκε από μια βαθιά ζεστασιά αγάπης και φιλανθρωπίας καταργώντας τις ατέλειες και τα λάθη δημιουργώντας ρήξη με την πραγματικότητα• μια πραγματικότητα που θέλει τους μαθητές απλούς παπαγάλους της βίας των ενήλικων. Αυτοί οι άνθρωποι με το μικρό τους ανάστημα περιέγραψαν το ανθρώπινο δικαίωμα της διαφορετικότητας και στιγμάτισαν το πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, παρόλο που κάποιοι διατηρούν τις όλες αισθήσεις τους!

Συγχαρητήρια στην μαθήτρια-ηθοποιό Έντζη Υ. Ζοτάι, που πέρα απ’ την εκπληκτική ερμηνεία της, απέδειξε πως η Ελλάδα συντίθεται μέσα απ’ το διαφορετικό και την σκληρή προσπάθεια. Δεν θα ξεχάσω όμως όλους τους μαθητές: την Ανδριάνα Γαλάνη, τον Λάμπρο Γαλάνη, την Σπυριδούλα Γατσουλιά, την Κων/να Κατσαρομήτσου, τον Γεώργιο Κατσιπάνο, τον Άγγελο Κουτσουμπίνα, την Βασιλικη Μανδύλη (μεγάλη ψυχή στον ρόλο της), τον Δημήτρη Μακρή, τον Βασίλη Σαλτογιάννη, την Αλεξάνδρα & Ευαγγελία Σκοτίδη. Τα δάκρυα και τα χαμόγελά τους ξέσπασαν έναν ποταμό στα μάτια των θεατών που μέσα στην αθωότητά τους είδαν τον παιδικό και πραγματικό εαυτό τους. Μια τεράστια δύναμη πρόσθεσε η σκηνοθεσία του κ. Γιώργου Σταμπέλου που έπαιξε στην σκηνή με τις κοινές δράσεις σε διαφορετικό χωροχρόνο, μια σημαντική προσοχή στις κινήσεις των ηθοποιών και στην προσεκτική χρήση της μουσικής και του φωτισμού.

Ένα μπράβο για το Γυμνάσιο Φυτειών για την επίτευξη μιας αλήθειας, ενός καθρεφτίσματος των θεατών τους αλλά και την πρωτοβουλία των δασκάλων τους. Αν τέτοια παιδιά συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα θα τοποθετηθεί μπροστά ως ένας πελώριος φάρος, όταν το φως της θα χαράζει το μέλλον μέσα απ’ το παρελθόν που μάτωσε τόσο. Μπράβο σας παιδιά!

Ξενοφών Τσούμας, σκηνοθέτης