Ο «κύκλος» της εφηβείας στο 3ο Γυμνάσιο Αγρινίου

Διάλεξη για όλα τα στάδια της εφηβείας παραχώρησε ο Ψυχίατρος και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο 3ο Γυμνάσιο Αγρινίου με ακροατήριο γονείς και εκπαιδευτικούς

 

Χθες το απόγευμα, στο 3ο Γυμνάσιο Αγρινίου, ο Ψυχίατρος και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κ Χρήστος Σκαμνέλος μίλησε στους γονείς και στους κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου για τα προβλήματα που προκύπτουν σε μια οικογένεια όταν τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία. Τα προβλήματα στην συγκεκριμένη φάση είναι ολόκληρης  της οικογένειας και όχι μόνο των εφήβων, ενώ την ίδια χρονική στιγμή όλη η οικογένεια χρειάζεται να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, ενώ κάθε οικογένεια παρουσιάζει τις δικές της «ιδιορρυθμίες». Βασικό ζήτημα για όλες τις οικογένειες είναι η αλλαγή, δηλαδή πως ο έφηβος πρέπει να αφήσει πίσω του την πατρική του οικογένεια, να διαγράψει την δική του πορεία και να δημιουργήσει μετέπειτα την δική του οικογένεια. Η αλλαγή αυτή ανατρέπει όλες τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τότε, ενώ παράλληλα είναι η αρχή ενός νέου κύκλου, που ο έφηβος με όλα του τα εφόδια και τα λάθη του και τις δυσκολίες θα βγει στην κοινωνία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η οικογένεια και το σχολείο πρέπει να έχουν υποβοηθητικό ρόλο από την αρχή της όλης φάσης του εφήβου, να αντιληφθούν ότι η ανάγκη της ανεξαρτησίας του έφηβου είναι ανάγκη ζωής, η οποία θα προωθήσει παραπάνω και την οικογένεια. «Το σχολείο και η οικογένεια πρέπει να βοηθήσουν το έφηβο και να του δώσουν κατευθυντήριες γραμμές, χωρίς να τις ορίζουν» είπε ο κ Σκαμνέλος, επισημαίνοντας ότι οι πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν, πριν ακόμη ανοίξει ο νέος κύκλος του εφήβου ή κατά την έναρξή του είναι ότι τα ενδιαφέροντα του εφήβου αλλάζουν, το εκάστοτε άτομο στην συγκεκριμένη φάση της ζωής του αρχίζει να αναζητά χρόνο έκτος οικογένειας, έχει την ανάγκη να τσακώνεται και να απορρίπτει τον γονιό, που μέχρι πρότινος τον είχε θεοποιήσει, αρχίζει να φλερτάρει, να ονειρεύεται μια ζωή στο πανεπιστήμιο περισσότερο όμως σαν ζωή ανεξαρτησίας και όχι σαν ζωή εκπαίδευσης κλπ.

Οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τον κ Σκαμνέλο, πολλές φορές αντιλαμβάνονται τις αλλαγές αυτές γρηγορότερα από όλους, αφού ζουν όλη την εξέλιξη του κάθε ατόμου-μαθητή, ενώ παράλληλα από την καθημερινή επαφή τους με πολλούς μαθητές τους επιτρέπει να επηρεάζονται και γι αυτό αποτελούν ζωντανό οργανισμό της κοινωνίας. «Η δουλειά τους δεν είναι μόνο να τους διδάσκουν τα μαθήματα, αλλά και να τους μάθουν τρόπους συμπεριφοράς, είτε σαν πρότυπα μίμησης είτε μέσα από συζητήσεις ή ξεχωριστές δραστηριότητες που γίνονται μέσα από το σχολείο».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου κα Νίκη Καμαργιάρη είπε: «Είναι η τρίτη μας εκδήλωση για την φετινή χρονιά, μαζί με τον Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου που είναι πολύ ενεργός και ενδιαφέρεται. Θεωρούμε ότι μια από τις εκδηλώσεις μας ήταν απαραίτητο να γίνει για την εφηβεία, αφού και οι μαθητές μας έχουν μπει σιγά-σιγά στην φάση αυτή. Μας ενδιαφέρει η άποψη των ειδικών για να καταλάβουμε καλύτερα τα παιδιά και να μπούμε βαθύτερα στα θέλω και τις επιθυμίες τους, να δούμε πως θα διαμορφώσουμε το κλίμα εκείνο έτσι ώστε η διαδικασία της μάθησης και της διαπαιδαγώγησης να είναι καλύτερη. Οι γονείς επίσης έχουν αγωνίες, πολλές αναζητήσεις στο πώς θα φτιάξουν καλύτερη τις σχέσεις με τα παιδιά τους στην κρίσιμη αυτή ηλικία»

Κων/νος Χονδρός