Σοβαρή καταγγελία κατά της ΕΠΣ από Ναυπακτιακό

Κατά Παπαχρήστου ο Ναυπακτιακός

Με ανακοίνωση του Ναυπακτιακού Αστέρα που υπογράφουν ο πρόεδρος, Ντίνος Τσουκαλάς (αριστερά στη φωτο), και ο Γεν. Γραμματέας, Δημήτρης Χολέβας, γίνεται γνωστό ένα γεγονός που λέγονταν ανεπίσημα και δεν μπορούσε να αναλυθεί διότι θα αμφισβητούνταν η ακρίβειά του. Πρόκειται για την άρνηση (ουσιαστικά) της ΕΠΣΝΑ – δια του προέδρου της – να ενημερώσει την Διοίκηση του Αστέρα για το τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας στα play offs.

Ο Ναυπακτιακός μπορεί να έχασε και το πρωτάθλημα από αυτό το γεγονός, διότι (όπως εξηγεί και η ανακοίνωση) αντί να διαφυλάξει το σκορ που θα του έδινε πλεονέκτημα (το 2-0) κόντρα στην ΑΕΜ, ρίσκαρε για ένα τρίτο γκολ και έχασε το πλεονέκτημα αφού η ομάδα του Μεσολογγίου βρήκε την ευκαιρία να πετύχει μέσα στη Ναύπακτο το γκολ που χρειάζονταν. Με απλή λογική προσέγγιση, οι ομάδες θα αγωνίζονταν κάτω από εντελώς διαφορετικά δεδομένα την 6η Αγωνιστική των μπαράζ, η οποία και έκρινε τον πρωταθλητή. Με τον Όμηρο πρώτο και τον Ναυπακτιακό δεύτερο (σε ισοβαθμία με την ΑΕΜ) ο Αστέρας κόντρα στην Φλόγα Παλαιομάνινας θα έπαιζε πάλι για τη νίκη (που σε τέτοια περίπτωση πιθανόν να κατακτούσε) και θα ήταν ο πρωταθλητής έαν στο Μεσολόγγι η ΑΕΜ κέρδιζε τον Όμηρο, ή το ματς έληγε ισόπαλο. Επίσης η ΑΕΜ θα αγωνίζονταν κόντρα στον Όμηρο με την ανασφάλεια (και ό,τι συνεπάγεται αγωνιστικά αυτό) πως η νίκη δεν της εξασφάλιζε πρωτάθλημα οπωσδήποτε.

Εφόσον τα γεγονότα είναι ακριβώς όπως τα αναφέρει η ομάδα της Ναυπάκτου υπάρχει αλλοίωση της ισονομίας των ομάδων ενόψει των πιο κρίσιμων αγώνων. Πάντως είναι δημοσιογραφικά διασταυρωμένο πως η ΑΕΜ γνώριζε τι ισχύει στις ισοβαθμίες. Για όλα αυτά ο πρόεδρος της ΕΠΣ έχει την υποχρέωση να τοποθετηθεί δημοσίως κι αν η ομάδα του Αστέρα τον συκοφαντεί (και μαζί του την ανώτατη Αρχή του τοπικού ποδοσφαίρου) θα πρέπει να τιμωρηθεί. Εάν όμως τα γεγονότα έχουν όπως περιγράφονται στην ανακοίνωση πρέπει να δώσει εξηγήσεις, όχι μόνο στον Ναυπακτιακό αλλά σε όλες τις ομάδες του Νομού, που σε άλλο χρόνο μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της ΕΠΣ ομολογήσει το λάθος του, οφείλει επίσης να δώσει τις εγγυήσεις πως δεν θα επαναληφθεί, καθώς δεν είναι πια καινούριος στην θέση του μα συμπληρώνει πέντε χρόνια. Η τυχόν σιωπή, με την γνωστή λογική πως όλα ξεχνιούνται, θα μαρτυρά ενοχή…

Η ανακοίνωση του Ναυπακτιακού Αστέρα

Αισθανόμαστε την ανάγκη για μια και μοναδική φορά φέτος να εκδώσουμε ανακοίνωση διαμαρτυρίας κατά της ΕΠΣΝΑ, διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος.
Επιλέξαμε να το πράξουμε μετά το τέλος των αγώνων play offs και ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, για να μην θεωρηθεί ότι στόχος μας είναι να προκαταβάλουμε διαθέσεις και να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, ενόψει της τελευταίας κρίσιμης αγωνιστικής των αγώνων μπαράζ.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε εξ’ αρχής πως η διαμαρτυρία δεν αφορά ούτε διαιτητικά λάθη, ούτε αποφάσεις της πειθαρχικής επιτροπής, γιατί θεωρούμε, ότι η αντιμετώπιση της ομάδας μας καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου ήταν σε γενικές γραμμές αντικειμενική, αποδεχόμενοι το γεγονός πως τα όποια λάθη έγιναν, είτε υπέρ, είτε κατά της ομάδας μας, δεν ήταν από πρόθεση, αλλά ήταν στα όρια του ανθρώπινου λάθους.

Δυστυχώς όμως δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε των αγώνων μπαράζ την εξαιρετική εικόνα του πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος των τελευταίων ετών, ήρθε να την επισκιάσει η «επιλεκτική» άγνοια της ΕΠΣΝΑ για τους όρους της προκήρυξης που η ίδια θεσμοθέτησε.

Πιο συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου ζητήθηκε προφορικά από τον πρόεδρό της Τ. Παπαχρήστο μια ξεκάθαρη απάντηση για το ποια ομάδα έχει πλεονέκτημα σε περίπτωση τελικής ισοβαθμίας μεταξύ ΑΕΜ και Ναυπακτιακού, εάν η αναμέτρηση η οποία θα διεξαγόταν μετά από 4 ημέρες στο Παπαχαραλάμπειο έληγε με σκορ 2-0 υπέρ της ομάδας μας (3-1 ο πρώτος αγώνας).

Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, απάντηση δυστυχώς δεν πήραμε μέχρι την έναρξη του καθοριστικού εντός έδρας αγώνα μας με την ΑΕΜ με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ποιο αποτέλεσμα τελικά επιδιώκουμε.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣΝΑ μας εξέφρασε προφορικά την (λανθασμένη όπως αποδείχτηκε μεταγενέστερα) υποκειμενική άποψή του, πως πιθανώς η ΑΕΜ έχει το πλεονέκτημα και ακολουθώντας την τακτική της επιλεκτικής άγνοιας και του Πόντιου Πιλάτου, έστειλε έγγραφο στις 15 Απριλίου στην ΕΠΟ.

Έκτοτε όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν φρόντισε να αποκομίσει –ως όφειλε- από την αρμόδια νομική επιτροπή της ΕΠΟ έστω και προφορικά την απάντηση στο ερώτημα που υπέβαλε, ώστε να μας ενημερώσει πριν την έναρξη του καθοριστικού αγώνα.

Επακόλουθο όλων αυτών ήταν το γεγονός ο προπονητής του Ναυπακτιακού, ενώ το σκορ ήταν 2-0 υπέρ μας, να βγάζει αμυντικούς και να βάζει επιθετικούς για να πετύχει ένα τρίτο γκολ, ενώ την ίδια ώρα οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να γνωρίζουν πως το αποτέλεσμα που υπήρχε ως το 87’ (2-0) δεν τους εξυπηρετούσε στην ισοβαθμία. Προφανώς είχαν καλύτερη ενημέρωση, αφού η καθυστερημένη απάντηση της ΕΠΟ που τελικά στάλθηκε στην ΕΠΣΝΑ (5) ημέρες μετά τον αγώνα, στις 23 Απριλίου, τους δικαίωνε, εκθέτοντας ταυτόχρονα εμάς.

Επειδή όλα πλέον έχουν κριθεί και τίποτα δεν αλλάζει, θα θέλαμε ως Ναυπακτιακός Αστέρας στα πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης να θέσουμε τέσσερα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από την ΕΠΣΝΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

1. Οφείλει η διοργανώτρια αρχή να γνωρίζει τους όρους της προκήρυξης που η ίδια θεσμοθετεί και να απαντά υπεύθυνα στα ερωτήματα των σωματείων ;
2. Αν ναι τότε γιατί υπέβαλε το ερώτημα στην ΕΠΟ ;
3. Αν δεν γνώριζε με σαφήνεια τους όρους της προκήρυξης που η ίδια έθεσε, γιατί δεν φρόντισε να ενημερωθεί έγκαιρα –πριν τον αγώνα- έστω και προφορικά πιέζοντας την αρμόδια νομική επιτροπή της ΕΠΟ ώστε να γνωρίζουν και οι δύο ενδιαφερόμενες ομάδες –όχι μόνο η μία- τι αποτέλεσμα επιδιώκουν σε έναν αγώνα που ίσως να έκρινε και το πρωτάθλημα ;
4. Αφού δεν συνέβησαν τα παραπάνω, γιατί δεν ανέβαλε τους αγώνες της 5ης αγωνιστικής έως ότου υπάρξει επίσημη απάντηση ;

Τέλος με την ελπίδα ότι παρόμοια λάθη τα οποία κλονίζουν την αξιοπιστία του διοργανώσεων της ΕΠΣΝΑ δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους αγώνες μπαράζ ανόδου στη Γ Εθνική στην Πρωταθλήτρια του Νομού μας ΑΕ Μεσολογγίου.