Ο πρόεδρος για τις δράσεις που αποφασίστηκαν

ΑΔΕΔΥ-Νομαρχιακό Τμήμα Αιτωλ/νιας:

Ο πρόεδρος για τις δράσεις που αποφασίστηκαν

Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ Θανάσης Γαλατάς στον «Δυτικά fm96,1» εφ όλης της ύλης

 

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ Θανάσης Γαλατάς μίλησε χθες το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Δυτικά FM 96,1».Ο λόγος της παρουσίας του κ Γαλατά ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μεσολόγγι. Η συνάντηση αυτή ήταν μια διευρυμένη συνάντηση του Δ.Σ τον νομαρχιακού της ΑΔΕΔΥ και των Δ.Σ των πρωτοβάθμιων σωματείων που εντάσσονται σ αυτή. Στην συνάντηση αυτή, κατά τον κ Γαλατά, θα ανέμεναν καλύτερη ανταπόκριση. Τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο, αλλά και ποιες θα πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες της ΑΔΕΔΥ για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συζητήθηκε και αποφασίστηκε από το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ η διαγραφή του χρέους. «Θεωρούμε ως συνδικαλιστικό κίνημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια πολιτική φιλολαϊκή, ένας χώρος άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής που να υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αν δεν διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους» είπε ο κ Γαλατάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επιτροπή ελέγχου για το χρέος, επισημαίνοντας ότι όπου υπήρχαν τέτοιες επιτροπές υπήρχε αποτέλεσμα προς όφελος των λαών, αφού επιτυγχάνονταν η ελάφρυνση του χρέους. Η επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για την διαγραφή του χρέους διαθέτει πλούσια επιχειρηματολογία, όπως τόνισε ο κ Γαλατάς, ο οποίος στάθηκε σε ένα στοιχείο κατά την ραδιοφωνική του συνέντευξη. Συγκεκριμένα, είπε πως από τα διακόσια πενήντα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που πληρώσαμε τελευταία το 92% αυτών των χρημάτων πήγαν στους δανειστές και στις τράπεζες, δηλαδή ούτε 10% δεν ήταν το ποσό που διοχετεύτηκε στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, σχετικά με το χρέος, η νομαρχιακή επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση, περίπου στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, της οποίας ο στόχος θα είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της διαγραφής του χρέους.

Η επόμενη απόφαση που πάρθηκε στην σύσκεψη στο Μεσολόγγι σχετίζονταν με τα προβλήματα των δομών υγείας στον νομό και την στήριξη των νέων κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται. Ο κ Γαλατάς αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις του παρελθόντος , τις οποίες και είχε στηρίξει η ΑΔΕΔΥ και δήλωσε: «Φαντάζει υψίστου βαθμού αντίφαση  ότι στο πάρκο βραβεύτηκαν πρόσωπα, πολιτικά πρόσωπα, τα οποία υπηρέτησαν τις πολιτικές αυτές και οδήγησαν στην κατάσταση αυτή την δημόσια υγεία στο νομό. Η εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών οδηγεί κατά προτεραιότητα τα συστήματα της δημόσιας υγείας σε κατάρρευση».

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όπως προέκυψε από την ραδιοφωνική συνέντευξη του κ Γαλατά, θα υπάρξει μια παναιτωλοακαρνανική κινητοποίηση για την στήριξη των δομών υγείας. Ακόμη, έγινε συζήτηση για τις μετακινήσεις προσωπικού που γίνονται στην Αιτωλ/νια, για τις οποίες ο σύλλογος εργαζομένων διαμαρτύρεται, καθώς γίνονται χωρίς καμία προεργασία και χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες. Στην κατεύθυνση αυτή το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ συμφωνεί. Με γνώμονα αυτό, αποφασίστηκε να σταλεί κείμενο στην Αντιπεριφεριάχη και σε κατάλληλο χρόνο να γίνει και παράσταση διαμαρτυρίας για την αναστολή όλων όσων έχουν γίνει.

Η επόμενη και τελευταία απόφαση σχετίζεται με την αντίθεση του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δεσμεύει τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις πρακτικές αυτές. Είναι πολύ νωπές οι μνήμες του PSI, μέσω του οποίου τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων κουρεύτηκαν κατά εικοσιτέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Αν ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι επικουρικές συντάξεις στο δημόσιο θα μειωθούν κατά 80% με 90%, έχοντας στο νου μας αυτά έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι» είπε ο κ Γαλατάς.

«Το συνδικαλιστικό κίνημα κάτω από το πρίσμα των νέων εξελίξεων εκτιμήθηκε ότι δεν πρέπει να παρακολουθεί αμήχανα, αλλά να αναλάβει δράση, σε μια κατεύθυνση επιβολής κάποιων πολιτικών, οι οποίες θα υπηρετήσουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα και την κοινωνική πλειοψηφία. Μέσα από τον διάλογο των παραβρισκόμενων κάποια βήματα της νέας κυβέρνησης κρίθηκαν ως θετικά και προέκυψαν από αγώνες που προηγήθηκαν στον συνδικαλιστικό χώρο (αγώνας των καθαριστριών, των εργαζομένων στην ΕΡΤ , των κατοίκων στις Σκουριές, των εκπαιδευτικών). Οι κινητοποιήσεις που υπήρξαν στόχευαν επίσης στην απόνομιμοποίηση των μνημονιακών πολιτικών» είπε ο κ Γαλατάς.

Κων/νος Χονδρός