Γ. Βαρουφάκης: Πλήρης κατάρρευση των τραπεζών σε περίπτωση Grexit

«Παραλογισμός» η απαίτηση για συρρίκνωση του Δημοσίου

«Παραλογισμό» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την απαίτηση των δανειστών για περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, υποστηρίζοντας ότι οι αποδοχές έχουν ήδη «κατακρημνιστεί», ενώ παράλληλα σημειώνεται η μείωση του εργατικού δυναμικού.

Η απαίτηση για περαιτέρω λιτότητα και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, εξυπηρετεί μόνο την απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων δανεισμού και δεν γίνεται με βάση κάποιο μακροοικονομικό μοντέλο, επισημαίνει ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Australian.

Ο κ. Βαρουφάκης σκιαγραφεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για μια «άνευ προηγουμένου» μείωση των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών, η οποία συνεκδοχικά σήμανε και την «άνευ προηγουμένου» μείωση του ΑΕΠ κατά 30%.

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, σημειώνει ότι χαρακτηρίζεται από «πλήρη αταξία» εξαιτίας της ύφεσης, η οποία, όπως λέει, έχει οδηγήσει σε παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις αποδοχές όσο και στο ωράριο. Αναφορικά, δε, με τον δημόσιο τομέα, υποστηρίζει ότι οι αποδοχές έχουν «κατακρημνιστεί» και, παράλληλα, σημειώνεται «μείωση εργατικού δυναμικού, είτε μέσω συνταξιοδότησης είτε με άλλους τρόπους, πλην όμως απολύσεων».

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει «παραλογισμό» την απαίτηση των δανειστών για περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, καθώς, όπως λέει, εκεί βρίσκεται η «εναπομείνασα» αγοραστική δύναμη που κινεί στοιχειωδώς την αγορά.

Αναφέρεται επίσης στις συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τονίζοντας ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και η διασύνδεσή της με το ευρώ «κατά το παράδειγμα της Αργεντινής», θα ήταν μία επιλογή, όμως, θα σήμαινε «πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος για μήνες και καμία δυνατότητα δανεισμού, πέραν του προφανούς προβλήματος της απουσίας νομίσματος».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει επίσης ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν «εγκαταλείψει την Ελλάδα, λόγω αβεβαιότητας για την παραμονή της στην Ευρωζώνη», εντούτοις, υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχισθεί όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες της περιφέρειας της Ε.Ε., όσο η κρίση στην Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζεται ως συστημικό πρόβλημα, αλλά ως κρίσης χρέους της εκάστοτε χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ