Το Σάββατο αποφασίζουν για τη στάση τους απέναντι στην ΠΝΠ οι Πρυτάνεις

Σε νέα έκτακτη συνεδρίασή το Σάββατο αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων οι Πρυτάνεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνόδου που αναφέρει ότι τα πανεπιστήμια με δυσκολία παραμένου ανοικτά και θα πρέπει να εξαιρεθούν.

«Τα Πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015. Αυτή τη στιγμή τα Πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται δε ότι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) των Πανεπιστημίων δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς.

Οι πόροι αυτοί έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες – μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι. Παράλληλα, οι πόροι αυτοί ενισχύουν τα Πανεπιστήμια συμπληρώνοντας τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις, εξηγεί η Σύνοδος.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι «τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς».

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι ΕΛΚΕ, οι Εταιρείες Διαχείρισης και τα ΕΠΙ των Πανεπιστημίων δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επιφυλάσσεται να διερευνήσει το θέμα, απευθύνοντας άμεσα σχετικό ερώτημα στις Νομικές Υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καθορίσει τη στάση της στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου 25-4-2015, λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες συνέπειες στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και τις νομικές πτυχές του θέματος.

Πηγή:naftemporiki.gr