Επιστρέφουν στις θέσεις τους 50 εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης

Αιτωλοακαρνανία:

Επιστρέφουν στις θέσεις τους 50 εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης

Επανέρχονται από τον Σεπτέμβριο οι προ διετίας καταργηθέντες ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης καθώς επίσης και οι εκπαιδευτικοί τους που είχαν χάσει την θέση τους. Τι ισχύει με τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών και γιατί μετατίθενται για τον Μάιο

 

 

Επανέρχονται τον Σεπτέμβριο οι ειδικότητες που είχαν καταργηθεί προ δύο ετών και λόγω του γεγονότος αυτού, στην Αιτωλοακαρνανία, είχαν χάσει τις θέσεις τους σχεδόν πενήντα εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης. Οι ειδικότητες που επανέρχονται είναι του τομέα υγείας και πρόνοιας, όπως νοσηλευτών, βρεφονηπιοκόμων, φυσικοθεραπευτών κ.λ.π, του τομέα αισθητικής και κομμωτικής, του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών, όπως γραφιστικής, σχεδιασμού κ.λ.π και  του τομέα βιομηχανικού σχεδιασμού.  Οι ειδικότητες αυτές είχαν τεράστια ζήτηση και οι γονείς, αλλά  και οι μαθητές, πρέπει να λάβουν σοβαρά την επαναφορά τους, η οποία από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γεμίσει εκ νέου τις διδακτικές αίθουσες των ειδικοτήτων αυτών.

Λόγω όμως των νέων δεδομένων, που καταργήθηκαν δηλαδή οι σχολές ΕΠΑΣ οι οποίες  διέθεταν κάποιες από τις εν λόγω ειδικότητες, πλέον η εκμάθησή τους αναμένεται να γίνεται αποκλειστικά στα ΕΠΑΛ. Το νομοσχέδιο για την επαλήθευση όλων των παραπάνω στοιχείων, σύμφωνα με το αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ κ Γιώργο Καραμητσόπουλο,  αναμένεται να κατατεθεί σύντομα και σε συνέχεια αυτού αναμένονται να εκδοθούν και οι κατάλληλες ανακοινώσεις.

Στον εκπαιδευτικό κλάδο, πέραν του γεγονότος αυτού που φέρνει ανακούφιση και δικαίωση για τους αγώνες που έγιναν συνολικά από τους εκπαιδευτικούς προ δύο ετών, υπάρχει προβληματισμός για την καθυστέρηση των  μεταθέσεων  των εκπαιδευτικών. Οι μεταθέσεις μετατίθενται για τον ερχόμενο μήνα, τον Μάιο. Ο λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στην επανεξέταση των μεταθέσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στο γεγονός ότι αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών της Γ Λυκείου και φυσικά στο ότι αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αναμένεται να καταθέσουν οι εκπαιδευτικοί μέχρι και τις 30 Απριλίου.  Η προθεσμία για την κατάθεση των δικαιολογητικών προς συνταξιοδότηση ξεκίνησε ήδη από χθες. Παράλληλα, αναμένεται να διαπιστωθεί η όποια εξέλιξη στις αιτήσεις συνταξιοδότησης, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη μέριμνα για την κάλυψη των θέσεων όσων υποβάλουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση.

Πέραν όμως όλων των παραπάνω, σχετικά με το ζήτημα που ήδη έχει ανακοινωθεί, σε ότι αφορά δηλαδή τον νέο τρόπο της επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων λεπτομερέστερα ισχύουν τα εξής:

Για τους υποψήφιους Διευθυντές σχολικών μονάδων

Απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η 8ετής διδακτική προϋπηρεσία και η πιστοποιημένη γνώση Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), επιπέδου 1. Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα των υποψηφίων θεωρούνται η διοικητική εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτισή τους (67% επί της συνολικής μοριοδότησης) και η γνώμη του Συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, στο οποίο επιθυμούν να βάλλουν υποψηφιότητα (33% επί της συνολικής μοριοδότησης). Κάθε υποψήφιος/α μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σε δύο το πολύ σχολικές μονάδες, εφόσον έχει υπηρετήσει σε αυτές την τελευταία πενταετία.

Για τους Διευθυντές εκπαίδευσης

Απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η 10ετής διδακτική προϋπηρεσία και η πιστοποιημένη γνώση της Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας 9ΤΠΕ), επιπέδου 1. Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα των υποψηφίων θεωρούνται η διοικητική εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτισή τους (67% επί της συνολικής μοριοδότησης) και η γνώμη των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Περιφέρειας, στην οποία επιθυμούν να βάλλουν υποψηφιότητα (33% επί της συνολικής μοριοδότησης). Κάθε υποψήφιος μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σε δύο το πολύ Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Κων/νος Χονδρός