Ερώτηση Ν.Νικολόπουλου με θέμα: «Άμεση λύση στην αποκομιδή απορριμμάτων Πύργου, Τρίπολης και Πατρών»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: «Άμεση λύση στην αποκομιδή απορριμμάτων Πύργου, Τρίπολης και Πατρών. Χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης».

Όταν το κράτος δε μπορεί να λύσει απλούστατα ζητήματα, όπως αυτό της ισονομίας…
Όταν κάποιοι υποστηρίζουν πως το… μπάχαλο συνιστά «δικαίωμα στη διαμαρτυρία»…
Όταν επί εβδομάδες εβδομάδων τα σκουπίδια σχηματίζουν λόφους γύρω από τους Ιερούς Ναούς, τα νοσοκομεία και τα σχολεία της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας, του Νομού Αρκαδίας και αρκετών άλλων πόλεων και δε συγκινείται καμιά αρχή και εξουσία…
Τότε πώς είναι δυνατό σ’ αυτή τη χώρα να επιλύσουμε πιο σύνθετα ζητήματα;
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος που επανειλημμένως έχει φέρει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που εδώ και χρόνια ταλανίζει τον Πύργο ή την Τρίπολη, και σε λίγο και την Πάτρα και πολλές άλλες πόλεις ενώπιων της εθνικής Αντιπροσωπείας, παρακολουθώντας τις πρόσφατες συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και Δημάρχων, έκπληκτοι λοιπόν μαζί με τους Έλληνες πολίτες ακούμε καινοφανείς θεωρίες που παρουσιάζουν κάποιοι περί κράτους και των υποχρεώσεών του να προστατεύει τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ειρήνη και την τάξη απέναντι σε αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Κουραστήκαμε να βλέπουμε χρόνιες παθογένειες του τόπου μας να επανέρχονται στο προσκήνιο κάθε τόσο, να καταταλαιπωρούν τους πολίτες και κανένας, μα κανένας, να μην αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της ριζικής αντιμετώπισής τους.
Το μόνο που δυστυχώς διαχρονικά συμβαίνει, είναι τα… μπαλάκια να πετάγονται από τον ένα φορέα ή θεσμό στον άλλον καθώς και την κατάρτιση σχεδίων που βρίθουν μεγαλοστομιών και θεωριών, που κρύβουν όμως την απόλυτη γύμνια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να παρουσιάσουν ρεαλιστικές λύσεις.
Επειδή έτσι όμως δεν πάμε μακριά…
Επειδή επιτέλους, κάποιος ή κάποιοι, από την Κυβέρνηση πρέπει να δείξουν έστω και τώρα, ότι μπορούν να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά».
Επειδη η νέα κυβέρνηση που κομίζει μια νέα αντιμετώπιση των θεμάτων ως μη εμπλεκόμενη σε παρελθοντικούς διαπλεκόμενους μηχανισμούς εξουσίας πρέπει να κάνει το έργο που της ανέθεσε ο λαός. Και αυτό τα λέει όλα!
Επειδή ασφαλώς και οι τοπικοί φορείς, σε όσα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τους αφορούν, πρέπει να πάψουν να θεωρητικολογούν, και να μεταβιβάζουν τις ευθύνες πάντοτε στην κεντρική εξουσία.
Επειδή παραμένουν αμετακίνητοι στην θέση τους, να μην μεταφερθούν απορρίμματα από τον Πύργο και τα Καλάβρυτα στο ΧΥΤΑ Φλόκα, κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας.
Επειδή ωστόσο ο Δήμος δυτικής Αχαΐας, σε αντίθεση με άλλους όμορους Δήμους, είναι ο μόνος που έχει συμφωνήσει με τον Πύργο και έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση.
Επειδη η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία από την συσσώρευση των σκουπιδιών εδώ και 7 μήνες!
Επειδή οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε αρμονικά και αποτελεσματικά, ώστε να τελεσφορήσουν οι συντονισμένες προσπάθειες όλων ‘’των φερόντων τα πρώτα’’ και οι έχοντες την εντολή του λαού για την επίλυση των προβλημάτων του, ερωτάσθε οι πολιτικά προϊστάμενοι Υπουργοί:
1) Γνωρίζεται ότι έχει ανασταλεί η ανακομιδή σκουπιδιών εδώ και καιρό, στον Πύργο και σε άλλες πόλεις;
2) Υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια Υγεία;
3) Υπάρχει πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα των σκουπιδιών άμεσα, καθώς και όλοι όσοι εκ του νόμου έχουν ορισθεί ως κρατικοί λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι να φροντίζουν και αν επιβλέπουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες που τους απασχολούν;
4) Τι θα κάνετε ειδικότερα για την άμεση περισυλλογή των σκουπιδιών του Πύργου, αφού η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτατης ανάγκης;
5) Γνωρίζετε ότι την ερχόμενη εβδομάδα (20-26 Απριλίου) κλείνουν τα σχολεία του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας και των γύρω περιοχών και οι μαθητές δεν θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, για λόγους προληπτικούς, αφού απειλείται σοβαρά η υγεία τους από τα παρατημένα σκουπίδια;
6) Αν συνεχιστεί η μη ανακομιδή και εν τέλει η μη διευθέτηση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, τι προτείνει ο Υπουργός Παιδείας, μήπως να συνεχιστεί η αναστολή των μαθημάτων στο Νομό Ηλείας;
7) Θα αφήσει το Υπουργείο Τουρισμού, εν μέσω επερχομένης τουριστικής σεζόν, να διέρχονται οι τουρίστες εν μέσω «λόφων σκουπιδιών» από Κατάκολο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία και από την γεμάτη σκουπίδια πόλη του Πύργου για τους παγκοσμίως γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής;