ΑποΚΑΛΥΨΗΣ Συνέχεια

Τo χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Σ» με τίτλο «Με απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Αγρινίου: ΔΟΘΗΚΕ ΚΑΛΥΨΗ για δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σε ιδιώτη» και οι αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε, μας αποκάλυψαν άλλη μια παρόμοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου.

Γράφει ο Λευτέρης Τηλιγάδας

Από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, πριν δύο μήνες περίπου υπήρξε ένα παρόμοιο αίτημα από άλλη ιδιωτική δομή υγείας, της οποίας η έδρα βρίσκεται στην Αθήνα και η οποία είχε ζητήσει παρόμοια κάλυψη για Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ να δημιουργήσει την περιοχή μας, χωρίς να γνωστοποιεί την έδρα του στο νομό. Και σε εκείνη την περίπτωση, η εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου του ιδρύματος, ήταν αρνητική.

Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε σε εκείνη την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου από την οποία απουσίαζε ο κ. Φαφούτης, η ψηφοφορία που ακολούθησε την διαλογική συζήτηση, που αναπτύχθηκε για το θέμα οδήγησε στην παραχώρηση της δυνατότητας της κάλυψης της ιδιωτικής μονάδας κατά πλειοψηφία. Υπέρ της παραχώρησης ψήφισε και τότε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Βλάχος, ο υποδιοικητής κ. Κυριακόπουλος, η κ. Πουρνάρα, ο κ. Κάλπης και κατά η κ. Παπαχρήστου και ο κ. Μπακόπουλος, ενώ ο κ. Μερμίγκης ψήφισε παρόν. Εδώ οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Πατσιαλός, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν καταφέραμε να πληροφορηθούμε, ποια ακριβώς θέση πήρε.

Χαρακτηρίζουμε παρόμοια τη συγκεκριμένη υπόθεση με αυτή του χθεσινού πρωτοσέλιδου γιατί ούτε τότε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου ήταν σε πλήρη και επαρκή λειτουργία.

Επειδή όμως το χθεσινό μας άρθρο δημιούργησε κάποιες παρανοήσεις οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

Στόχος του δημόσιου λόγου (είτε με την μορφή άποψης, είτε με την μορφή του ρεπορτάζ), τον οποίο αναπτύσσουμε μέσα από τις σελίδες της συγκεκριμένης εφημερίδας δεν είναι να κάνει τη χάρη κανενός απ΄ όσους εμπλέκονται στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό σε κανέναν τομέα  της οικονομίας. Στόχος μας ήταν είναι και θα είναι η προάσπιση του κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο χώρος της υγείας δημιουργεί έντονους ανταγωνισμούς, όμως όταν διοικητικό συμβούλιο μιας κρατικής δομής υγείας καλείται να αποφασίσει για την κάλυψη ή όχι ιδιωτικών μονάδων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα, οφείλει να είναι σίγουρο για τις δυνατότητες του. Ιδιαίτερα σε περιόδους που η υποχρηματοδότηση της υγείας είναι εξαιρετικά μεγάλη σε σχέση με τις ανάγκες, και αρκετά προσεκτικό. Ειδάλλως κατά την εκτίμηση μας τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι μεγάλα.