Τα ονόματα των υποψηφίων στο νομό

Πάμε σε εκλογές

Τα ονόματα των υποψηφίων στο νομό

Η ονοματολογία που έχει αναπτυχθεί σχεδόν οργιάζει

Πολιτικό πανδαιμόνιο επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τις υποψηφιότητες. Από την στιγμή που η διεξαγωγή εθνικών εκλογών φάνηκε ότι ήταν αναπόφευκτη η ονοματολογία που έχει ανατηχθεί σχεδόν οργιάζει.

Στην κυβερνώσα παράταξη παρά την δυστοκία που έχει παρατηρηθεί ως προς την συμπλήρωση των ψηφοδελτίων της, πανελλαδικά αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, τα πρόσωπα που είναι δεδομένα ότι θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αιτωλοακαρνάνων είναι οι δυο νυν βουλευτές Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης. Πέραν όμως των δύο αυτών πολιτικών σίγουρη είναι η υποψηφιότητα της κας Γεωργίας Μπόκα, ενώ πιθανή είναι και η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ του Γ.Γ  Έρευνας και Τεχνολογίας κ Χρήστου Βασιλάκου και τέως δημάρχου Ναυπακτίας κα Θανάση Παπαθανάση. Έντονα συζητήθηκε η υποψηφιότητα του Άγγελου Παπανικολάου. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα διακινούνταν έντονα ότι θα είναι υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία και ο Κ Σπύλιος Λιβανός κάτι που από καμιά πλευρά δεν επαληθεύεται ούτε διαψεύδεται, ενώ το όνομα του προέδρου της ΝΟΔΕ κ Κώστα Σύρρου ήταν ένα από τα πολλά ονόματα που ακούστηκαν ότι θα είναι εκ των υποψηφίων βουλευτών της Ν.Δ. Η κα Έλενα Μάντζιου Κοτρολού αν και η συμμετοχή της στις εκλογές από πολλούς θεωρούνταν βέβαιη η ίδια φρόντισε να διαψεύσει το σενάριο αυτό. Αναμένεται λοιπόν τι θα πράξουν οι υπόλοιπες γυναίκες που στελέχωναν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, η κα Χριστίνα Σερεπίσου και η κα Μαρία Φωκά, αν και η κα Φωκά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να ασχοληθεί. Σενάρια, όπως άλλωστε και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, κάνουν λόγο ακόμη και για την συμμετοχή της κας Νάγιας Δασκαλάκη, ενώ για τις επερχόμενες εκλογές έχουν ακουστεί και τα ονόματα του κ Παντελή Βαμβακά και του κ Νεκτάριου Φαρμάκη. Εξαιτίας της εκλογής σε δημαρχιακούς θώκους των κ Παπαναστασίου, Καραπάνου και Κωνσταντάρα και της δυστοκίας που παρατηρείται, οι άνθρωποι της Ν.Δ κάνουν αγώνα για την συμπλήρωση των 9 θέσεων που απαιτείται για το εκάστοτε κομματικό ψηφοδέλτιο.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τους δύο βουλευτές, τον κ Γιώργο Βαρεμένο και την κα Μαρία Τριανταφύλλου που θα διεκδικήσουν την έδρα τους εκ νέου τα ψηφοδέλτια του κόμματος αναμένεται να στελεχώσουν ο κ Ηλίας Γεωργαλής, ο κ Δημήτρης Δούρος, η κα  Βαλάντη Ευπατρίδη, η κα Ηρώ Ζαβογιάννη, ο κ Σταύρος Καμένος, ο κ  Νίκος Καμπέρης, ο κ Γιάννης Κολοβός, ο κ Σωτήρης Κοντονάσιος, η κα Χριστοφορούλα Λιάτσου, ο κ Ανέστης Μαυρομάτης, ο κ Παυσανίας Παπαγεωργιου, η κα Ανθή Παπαθανασίου, ο κ Περικλής Παπασάικας, ο κ Σπύρος Τορουνίδης, η κα Μαρία Τριανταφύλλου, και ο κ Κώστας Φωτόπουλος, χωρίς να αποκλείεται να συμπληρωθεί επιπλέον κάποιο νέο πρόσωπο.

Στο ΠΑΣΟΚ η ονοματολογία που υπάρχει είναι αρκετά έντονη, όπως επίσης και η δυστοκία που αντιμετωπίζει τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά ως προς την συμπλήρωση του ψηφοδελτίου του. Ο μόνος όμως που σύμφωνα με πληροφορίες που θα διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών του είναι ο τέως δήμαρχος Μεσολογγίου κ Γιάννης Αναγνωστόπουλος. Το πολιτικό πάζλ στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να είναι κάτι βέβαιο μάλλον θα συμπληρώσει ο κ Αλέκος Φαφούτης, ενώ έχει κατά καιρούς ακουστεί και το όνομα του κ Γιώργου Λεχουρίτη. Το ζήτημα είναι όμως ότι τα δύο τελευταία πρόσωπα είναι επιθυμητά και από το κόμμα του κ Παπανδρέου, χωρίς παρά ταύτα να είναι γνωστό αν θα είναι υποψήφιοι ή όχι. Μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν για να κατέβουν στις εκλογές ως εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ ο κ Γ.Χριστογιάννης, Ο κ Τουρονίδης και ο κ Γρ. Τζαμαλής πιθανότατα ο κ Δημ. Κωνσταντόπουλος. Ελπίδες εναποθέτουν τα στελέχοι του ΠΑΣΟΚ στον κ Χρ. Βερελή ο οποίος ναι μες είναι αλληλέγγυος στον κ Βενιζέλο αλλά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει αν και οι πιέσεις είναι μεγάλες.

Στο νεοσύστατο κόμμα του κ Γιώργου Παπανδρέου τα πιθανά ονόματα που ίσως στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του στην Αιτωλ/νια είναι αρκετά περισσότερα απ αυτά του ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί η φήμη ότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου πιθανότατα κατέβει ως υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία, κάνοντας χρήση το δικαίωμα της δεύτερης έδρας του εκάστοτε προέδρου σε μια δεύτερη εκλογική περιφέρεια. Ο κ Θάνος Μωραΐτης είναι βέβαιο ότι θα κατέβει στην Β Αθηνών, ενώ για το νομό τις τελευταίες ώρες συζητείται ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου κ Παύλος Μοσχολιός ενώ κατά καιρούς έχουν επίσης ακουστεί ονόματα όπως του κ Νίκου Μήτση, του κ Γ.Κουτσαγγέλη, του κ Γ.Κοκκαλή, του κ Ν.Κασόλα, του κ Τάκη Βίτσα, του κ Αθανάσιου Τορουνίδη, του κ Αθανάσιου Κατερινόπουλου, της κα Έφης Καρδάρα, του κ Γιώργου Τσόγκου, της κας Κατερίνας Κιτσάκη, του κ Γιάννης Μπέκου, του κ Αντώνη Ταμπάκη, της κας Βάσως Καραγκούνη, του κ Δημήτρη Γιαννακόπουλου, του κ Κώστα Παπακωστόπουλου και της κας Διονυσίας Κούσουλα. Ο κ Κώστας Κωνσταντούλας του οποίου όνομα έχει διακινηθεί έντονα φρόντισε από μόνος του να διαψεύσει την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο. Οι υπόλοιποι φερόμενοι ως υποψήφιοι στο πλευρό του κ Παπανδρέου δεν επαλήθευσαν ή δεν διέψευσαν, αλλά ούτε από κάποια άλλη πηγή έγινε κάτι τέτοιο για «λογαριασμό» τους.

Το ΚΚΕ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα όλων των στελεχών του που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος ανά την Ελλάδα. Παράλληλα θα δοθεί συνέντευξη τύπου στην Αιτωλ/νια, πιθανότατα στο Αγρίνιο, όπου θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι του νομού όπου ο ένας εκ των προτέρων είναι δεδομένο ότι θα είναι ο νυν βουλευτής του κόμματος κ Νίκος Μωραΐτης.

Οι προτάσεις της συντονιστικής επιτροπής του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη «Ποτάμι» για τα άτομα που θα είναι υποψήφιοι στην Αιτωλοακαρνανία στις επερχόμενες εκλογές είναι προς το παρόν επτά χωρίς ωστόσο το «Ποτάμι» ή όποιο άλλο κόμμα να είναι υποχρεωμένο να καλύψει πλήρως τις 9 θέσεις που δικαιούται στο ψηφοδέλτιό του. Η νυν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κα Νίκη Φούντα θα είναι υποψήφια με το «Ποτάμι» καθώς επίσης και   ο κ Δημήτρης Παπαναστασόπουλος (πολιτικός μηχανικός), ο κ Γιώργος Καρβούνης (ασχολείται με την Ενέργεια PhD), ο κ Σωτήρης Καβαθατζόπουλος (σύμβουλος επενδύσεων), η κα Χριστίνα Φούντζουλα (επιχειρηματίας), ο κ Αραχωβίτης Λευτέρης (γιατρός) και ο κ Αλέξανδρος Τσίπρας (αγρότης), ενώ μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκε έντονα για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος του κ Θεοδωράκη είναι αυτό του κ οδοντιάτρου-ορθοδοντικού κ Παναγοδήμου.

Από το κόμμα του Πάνου Καμμένου «Ανεξάρτητοι Έλληνες» σίγουρη είναι η συμμετοχή του νεαρού Πάνου Μιχαλάτου, του κ Θωμά Χούτα, του κ Σταθόπουλου, της κας Τσίγκα και της κα Πρεβεζάνου-Αρβανίτη, ενώ πιθανοί είναι και ο κ Κούρτης, η κα Παπαγεωργίου ενώ πιέσεις δέχεται να συμμετάσχει ο κ Κώστας Ντούπης.

Την ίδια στιγμή οι διεργασίες είναι έντονες και στην ΔΗΜΑΡ η οποία αποφάσισε την αυτόνομή κάθοδό της στις εκλογές με την συνεργασία των Οικολόγων.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες με το κόμμα του Απόστολου Γκλέτσου «Τελεία» υποψήφιος για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας πιθανολογείται ότι θα είναι ο κ Σπύρος Καμμένος, ενώ η ανακοίνωση πιθανότατα γίνει υπό την παρουσία του ίδιου του κ Γκλέτσου στην Αιτωλοακαρνανία.

Κων/νος Χονδρός