ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣκουπιδότοποι οι χείμαρροι της Τριχωνίδας

Σκουπιδότοποι οι χείμαρροι της Τριχωνίδας

Η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος «υποφέρει» από την αδιαφορία και την έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας των ανθρώπων

Σκουπιδότοποι οι χείμαρροι της Τριχωνίδας

Μέσα και έξω από τους χειμάρρους που καταλήγουν στην Τριχωνίδα και μάλιστα ελάχιστα μέτρα από την λίμνη σκουπίδια, δομικά υλικά, έπιπλα και άλλα λογίς απόβλητα μολύνουν το πόσιμο νερό της Τριχωνίδας. Χωρίς ανεξάρτητο φορέα διαχείρισης η λίμνη

 

Έκπληξη ακόμη και στους ίδιους τους κατοίκους των χωριών πέριξ της Τριχωνίδας προκάλεσαν οι μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών κάθε λογής που αντίκρισαν στους χείμαρρους που καταλήγουν στην λίμνη. Αν και η λίμνη της Τριχωνίδας είναι ενταγμένη στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και η ιχθυοπανίδα της είναι από τις σημαντικότερες ανά την Ελλάδα σχετικά με τα ψάρια του γλυκού νερού, φαίνεται ότι δεν εκτιμάται αυτό και τα σκουπίδια κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε χείμαρρο.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή της Τριχωνίδας έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, εκ των οποίων αρκετά είναι απειλούμενα και προστατεύονται από διεθνείς νομοθεσίες. Η Τριχωνίδα έχει επιφάνεια 98 χλμ, μήκος 19 χλμ και μέγιστου βάθους 58 μ. και εντάχθηκε στο Natura 2000 διότι διαθέτει τα καλύτερα υγροτοπικά συστήματα πανελληνίως. Παρά τον πλούτο αυτό, τα σκουπίδια γεμίζουν ακόμη τους χείμαρρους. Από πολυθρόνες μέχρι και δομικά υλικά και κεραμίδια καταλήγουν καθημερινά στους χείμαρρους και από εκεί στην Τριχωνίδα.

Η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση και τα ευεργετικά της αποτελέσματα για την Τριχωνίδα και γενικότερα διογκώνει το πρόβλημα, αφού οι ρίψεις μπαζών και σκουπιδιών είναι ανεξέλεγκτες. Κατά το παρελθόν, μεταξύ 2008 και 2010 που είχε γίνει στοχευμένη και οργανωμένη ενημέρωση είχαν συγκεντρωθεί συνολικά 1.120 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και 200 τόνοι χαρτιού, απορρίμματα που θα κατέληγαν στην Τριχωνίδα. Σε μεταγενέστερη φάση έχει ανασυρθεί πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα γυαλιού μέσα από την λίμνη. Το θλιβερό είναι ότι η μόλυνση αυτή συνεχίζεται παρ’ ότι το νερό της Τριχωνίδας είναι πόσιμο και έχει ελεγχθεί ουκ ολίγες φορές.Κατά καιρούς μέχρι και μπαταρίες αυτοκινήτων έχουν βρεθεί στην Τριχωνίδα, οι οποίες είναι τοξικές.

Η ουσία είναι ο δήμος να ξεκινήσει μια οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ανακύκλωσης και καθαρισμού των χειμάρρων αλλά και της Τριχωνίδας και η αστυνομία να επιτηρεί την περιοχή καθώς είναι οι πλέον αρμόδιες αρχές που μπορούν να απαλλάξουν την Τριχωνίδα από κάθε τι που την μολύνει.

Βέβαια, η μερίδα του λέοντος ως προς την ευθύνη που οι χείμαρροι της Τριχωνίδας έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους την έχουμε αποκλειστικά οι πολίτες, τόσο αυτοί που ρυπαίνουν όσο και οι υπόλοιποι που ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση και με την στάση που κρατάμε διαιωνίζουμε την καταστροφή. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και κάποια ελάχιστα ελαιοτριβεία που τα απόβλητά τους καταλήγουν κατ ευθείαν μέσα στην λίμνη, κάτι που πρέπει να αλλάξει για να διατηρηθεί η λίμνη σε όσο το δυνατόν καλύτερο και καθαρότερο επίπεδο είναι δυνατόν.

Παράλληλα, μέγιστης σημασίας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης για την λίμνη Τριχωνίδα αλλά και την Λυσιμαχεία, στην οποία επικρατεί η ίδια κατάσταση με τα απόβλητα και τα σκουπίδια, ώστε να υπάρχει θωράκιση των λιμνών και έστω με καθυστέρηση να διασωθεί ο υδάτινος πλούτος της περιοχής.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr