Η κρατική καταστολή στα κινήματα του περιβάλλοντος

Μέλη του κινήματος »SOS Χαλκιδική» στο Αγρίνιο

Η κρατική καταστολή στα κινήματα του περιβάλλοντος

Συζήτηση για το Πάρκο Αγρινίου και τις Σκουριές

Το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημοτικό Θέατρο διοργανώθηκε εκδήλωση-συζήτηση από την »Ανοιχτή Συνέλευση για την προστασία και αναζωογόνηση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου» με θέμα “Κινήματα Υπεράσπισης του περιβάλλοντος και κρατική καταστολή”. Έλαβαν μέρος τα μέλη του κινήματος »SOS Χαλκιδική» όπου αναφέρθηκαν στις Σκουριές Χαλκιδικής και την περιβαλλοντολογική καταστροφή που επέρχεται με την εξόρυξη χρυσού. Η αντίδραση των πολιτών, τόσο στο Αγρίνιο όσο και στην Χαλκιδική, είναι έντονη απέναντι σε αποφάσεις που εξαφανίζουν το περιβάλλον με τις ενέργειες που επιδιώκονται, αλλά και τον αγώνα που τόσα χρόνια πραγματοποιούν για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φυσικοί πόροι των περιοχών αυτών με την υλοποίηση σχεδίων, δημιουργώντας αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης μίλησαν στην “Σ”, δύο εκ των εισηγητών-μελών του κινήματος. Aναλυτικά τα όσα δήλωσαν :

O κ.Γιώργος Λαγόντζος, από τον Ιερισό Χαλκιδικής ανέφερε:
“Οι εργαζόμενοι φανατισμένοι από την εταιρεία μιλούν πρώτα για την δουλειά και μετά για την υγεία. Η κοινωνία όμως έχει ενωθεί και αντιδρά στο να μην γίνει, συνεχίζουμε τον αγώνα και διώξαμε τον Δήμαρχο που ήταν προσωποποίηση της εταιρείας και εκλέξαμε Δημοτική Αρχή με την οποία ελπίζουμε πως θα σώσουμε τον τόπο μας και την ζωή μας. Όσο συνεχίζουμε τον αγώνα μας ελπίζουμε πως θα τα καταφέρουμε επειδή ο τόπος δικαιούται να ζήσει για να έχει συνέχεια και μέλλον. Έχει δυο μοναδικότητες η περιοχή παγκοσμίως, τα Στάγειρα είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη και το Άγιο Όρος και γι`αυτό οφείλει ο τόπος να έχει συνέχεια στην ζωή. Αν γίνει το μεταλλείο ο τόπος πεθαίνει και σταματάει η ιστορία. Η μεγάλη απάτη είναι πως ο μεταλλευτικός κώδικας δεν προβλέπει κανένα όφελος για το δημόσιο, η εταιρεία θα ωφεληθεί. Σε εμάς θα μείνουν τα απόβλητα και δηλητήρια και τίποτα άλλο. Στις Σκουριές 200 εκατομμύρια κυβικά θα εξορυχτούν για την συγκεκριμένη μελέτη, αναλογίζεστε τις επιπτώσεις. Αφού είδαν τις μελέτες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΕ αλλά και πλήθος επιστημόνων αποφάνθηκαν με υπογραφές πως δεν είναι επένδυση αλλά καταστροφή για την Χαλκιδική και την Βόρειο Ελλάδα. Δεν μπορεί να αντέξει το μεταλλείο ο τόπος αλλά επιμένουν, ίσως έχουν πάρει εντολές άνωθεν. Στις Σκουριές εργάζονται με ραγδαίους ρυθμούς καθώς γνωρίζουν πως κάποια στιγμή θα τους σταματήσουν αλλά θα πουν πως το έργο έχει υλοποιηθεί. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και προσπαθούμε να σώσουμε τον τόπο μας, τα νερά μας, τα δάση και τις θάλασσές μας. Όλοι θέλουμε η Αστυνομία να υπηρετεί τον λαό και όχι να τον δέρνει. Μπήκαν 7 διμοιρίες με δακρυγόνα και υπήρξαν γονείς που είχαν τα παιδιά τους απέναντι. Ο γιος μου είναι αστυνομικός και τον είχα απέναντι. Καταλαβαίνετε την τραγικότητα της κατάστασης, έχοντας εντολές άνωθεν χτυπώντας τον κόσμο που αγωνίζεται για την ζωή και τον τόπο του. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας”

Ο κ.Γιάννης Βερβερίδης, μέλος του κινήματος SOS Χαλκιδική, μίλησε για την κρατική καταστολή και ανέφερε ότι “Την ζήσαμε στην περιοχή μας σε όλο της το μεγαλείο όπου δεχτήκαμε άγρια καταστολή από »πράσινους» με πλαστικές σφαίρες, χημικά και φυσικά καπνογόνα σε σημείο που να υπάρχουν άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα και να ποδοπατιούνται. Συμφέρει σε μεγάλα ΜΜΕ να μας εμφανίζουν σαν “τρομοκράτες”, είμαι 66 ετών με 6 εγγόνια και εργάστηκα σαν φυσικομαθηματικός καθηγητής για πάνω από 25 χρόνια. Αυτή τη στιγμή συμμετέχω στον αγώνα, διότι νιώθω υποχρέωση καθώς είναι εξωφρενικά όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, που νομίζω πως η προσφορά μου είναι ελάχιστη. Πως είναι δυνατόν να ξεπουλιέται η πατρίδα του Αριστοτέλη; Υπάρχουν άνθρωποι που “πίνουν νερό” στο όνομά του και στην περιοχή μας τον αγνοούμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε αναπτύξει στην περιοχή μας συνεδριακό τουρισμό. Έρχονται από τα πέρατα της γης, πάνω από 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο και αυτή την αειφόρα ανάπτυξη πάμε να την καταστρέψουμε. Ποιος θα έρθει στην Χαλκιδική όταν εκεί υπάρχει τέτοιας μορφής ανοιχτή εξόρυξη; Αυτοί που κάνουν κουμάντο δεν θέλουν να τα υπολογίζουν, τα υποτιμούν και λένε πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Σε μια περιοχή με μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν θα έχουμε τουρισμό”

Άλκης Αποστολόπουλος