4 «Όχι» στον προϋπολογισμό από την Αιτωλοακαρνανία

Δηλώσεις καταψήφισης από τους Βουλευτές της Αριστεράς του νομού μας

4 «Όχι» στον προϋπολογισμό

Από την Αιτωλοακαρνανία

Αύριο τα μεσάνυχτα αναμένεται, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η ψήφισή του

 

Τέσσερα «Όχι» μετράει ήδη ο προϋπολογισμός του 2015 από τους Βουλευτές των Αριστερών κομμάτων της Αιτωλοακαρνανίας. Μπορεί η διαδικασία της συζήτησης να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βουλή ήδη από την περασμένη Τετάρτη και η ψήφιση να έχει προγραμματιστεί για τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, όπως όμως ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, ήδη έχουν εκφραστεί διαφωνίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είτε εξαιτίας της ομοιότητας του προϋπολογισμού με αυτόν της περασμένης χρονιάς, δηλαδή της στοχοπροσήλωσης στην δημιουργία πλεονάσματος, της έλλειψης αναπτυξιακής προοπτικής και της επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα, οι τέσσερις Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας από τον χώρο της Αριστεράς, εκφράζει ο καθένας με τον δικό του τρόπο δικές του αντιρρήσεις και προτάσεις. Η Νίκη Φούντα από την Δημοκρατική Αριστερά, ο Γιώργος Βαρεμένος και η Μαρία Τριανταφύλλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Μωραΐτης από το ΚΚΕ, μίλησαν στην εφημερίδα «Σ» και κατέθεσε ο καθένας την δική του άποψη.

 

Νίκη Φούντα, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Η Κυβέρνηση κατέθεσε μονομερώς έναν προϋπολογισμό, την ώρα που η τρόικα φαίνεται να αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η διαπραγματευτική ανεπάρκεια της χώρας πλέον είναι εκκωφαντική. Από το τεχνητό κλίμα ευφορίας των προηγούμενων μηνών για το περίφημο «τέλος των μνημονίων», φτάσαμε στις σημερινές διαρροές για παράταση του προγράμματος με νέα μέτρα.

Δεν πείθομαι ότι το κείμενο του προϋπολογισμού κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτό της περσινής χρονιάς. Θα το χαρακτήριζα μάλιστα και πάλι απλά «εισπρακτικό» αφού δεν έχει καμία αναπτυξιακή χροιά, κανέναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, δεν αντιμετωπίζει και πάλι το πρόβλημα της ανεργίας, δεν περιλαμβάνει τρόπους ανάσχεσης της ύφεσης, αλλά ποντάρει μόνο στην δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν περιλαμβάνει για ακόμα μία χρονιά ούτε ένα δείγμα κοινωνικής πολιτικής και φυσικά ούτε οραματικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

Έχουμε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο για την πορεία της χώρας και των πολιτών. Αυτό που οφείλει πλέον να γίνει είναι η διαπραγματευτική και γενικότερα η οικονομική πολιτική να είναι πάνω από κομματικές διαφορές και μικροπολιτικές αντιλήψεις. Θα πρότεινα την συγκρότηση μίας υπερκομματικής επιτροπής που, με δεδομένο πως θα γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, θα συναποφασίσει στα εξής: εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, ασφαλιστικό, φορολογικό, καταπολέμηση της ανεργίας και συνταγματική αναθεώρηση.

Γιατί μόνο σε πνεύμα εθνικής συναίνεσης μπορούμε πραγματικά να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας και έπειτα να ασχοληθούμε με τα επιμέρους σημαντικά, με όρους ιδεολογικούς. Αλλιώς φοβάμαι ότι θα είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε το παρελθόν μας.

 

ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥΜαρία Τριανταφύλλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ο προϋπολογισμός του 2015 κινείται στα ίδια πλαίσια με τους προηγούμενους.

Ουσιαστικά, αυτό που δίνει τον τόνο στην κατάρτιση όλων  των προϋπολογισμών, άρα και του φετινού είναι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα κατευθύνονται στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Στην πραγματικότητα και στο φετινό προϋπολογισμό γίνονται περαιτέρω περικοπές σε τρία Υπουργεία: Υγείας, Παιδείας, Εργασίας. Στην πραγματικότητα είμαστε με 25% μικρότερη οικονομία, με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανέργους και 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Αυτό δεν είναι επιτυχία.

Από την άλλη υπάρχουν συνεχείς επιμηκύνσεις στο χρέος χωρίς να το μειώνουν με αποτέλεσμα,  να διαιωνίζεται ένα δυσμενές πλαίσιο για την οικονομία και τις επενδύσεις.

Η απαίτηση για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, που θα ξεπληρώνουν ένα μη βιώσιμο χρέος στραγγαλίζει την οικονομία. Επιπλέον, οι ιδιωτικοποιήσεις ξεπουλάνε χωρίς να οδηγούν σε επενδύσεις. Το τέλος των μνημονίων, που επαγγέλλεται η κυβέρνηση και η πολυπόθητη ανάπτυξη, που προβλέπει, αλλά που ποτέ δεν έρχεται,  δεν είναι ικανά, να δώσουν ένα στίγμα κοινωνικής ανακούφισης. Η ανεργία θα παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Οι δαπάνες του κοινωνικού κράτους θα συνεχίζουν να μειώνονται. Η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των περισσότερων θα συνεχίσει να υφίσταται. Το κράτος θα συνεχίσει να μειώνει τις επενδυτικές του δαπάνες αφήνοντας τη λειτουργία της οικονομίας αποκλειστικά στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αδιάκοπη προσπάθεια για συσπείρωση  πολιτικής και κοινωνικής δύναμης γύρω από το πρόγραμμά του για τη διέξοδο της χώρας από τη μέγγενη της οικονομικής κρίσης εν μέσω  κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων.  Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται στο στραγγαλισμό της χώρας και προτάσσει την λαϊκή ετυμηγορία ως τη μόνη λύση.

 

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Κατ’ αρχήν, είναι ένας προϋπολογισμός που βρίσκεται «στον αέρα». Μπορεί να συζητείται από την Τετάρτη στη Βουλή, μπορεί να ψηφίζεται την Κυριακή το βράδυ, ωστόσο, με ανοικτές ακόμη τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με άδηλη την κατάληξή τους αλλά και με γνωστή τη σκληρότητα των μέτρων που απαιτούν (τέτοια, που η κυβέρνηση προσπαθεί απελπισμένα να τα μεταθέσει στο μέλλον), είναι πολύ πιθανόν ο προϋπολογισμός αυτός να υποστεί το επόμενο διάστημα αλλαγές. Και αλλαγές προς το χειρότερο, βέβαια…

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις του διαψεύδουν τα όσα μέχρι πρόσφατα έλεγε η κυβέρνηση για «τέλος του Μνημονίου»: Συμβαδίζουν απόλυτα με τις βασικές αρχές του -συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, μείωση των μισθών, των συντάξεων και της κατανάλωσης, μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Κοιτάξτε τις δαπάνες για τα λεγόμενα «κοινωνικά υπουργεία» Εργασίας, Υγείας, Παιδείας: Είναι όλες μειωμένες! Και όταν οι πιστώσεις του υπουργείου Υγείας για τη μισθοδοσία μειώνονται κατά 15% επιπλέον, πού θα βρεθούν οι γιατροί για να μπορούν τα νοσοκομεία μας στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι να εφημερεύουν;

Αν δεν υπάρξει το ταχύτερο η ανατροπή για την οποία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, η χρονιά αυτή θα είναι ακόμη δυσκολότερη.

 

Νίκος Μωραΐτης, Βουλευτής ΚΚΕ

Ο προϋπολογισμός του 2015 κλιμακώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, στα πλατιά λαϊκά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου, φορτώνοντας στις πλάτες τους τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως είπε, «είναι ένας ακόμη ταξικός προϋπολογισμός που δημιουργεί πηγή κερδοφορίας για το κεφάλαιο και νέα δεινά για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες».

Ο Νίκος Μωραΐτης σημείωσε ότι μέσα από τον προϋπολογισμό του 2015 συνεχίζεται η επίθεση στους φτωχούς αγρότες, με παλιά και νέα σκληρά μέτρα, τα οποία «θερίζουν» το πενιχρό τους εισόδημα. Ενδεικτικά ανέφερε την άγρια φορολογία, τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και στα εφόδια, τις μειώσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, τα χαράτσια στον ΕΛΓΑ και στον ΟΓΑ. «Στόχος των μέτρων είναι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων για να μαζευτεί η γη και η παραγωγή σε λίγες καπιταλιστικές επιχειρήσεις», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τις θριαμβολογίες για τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω της νέας ΚΑΠ, τόνισε ότι θα πάνε στις επιχειρήσεις όπως και τα προηγούμενα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και κάλεσε κάθε εργαζόμενο, κάθε άνθρωπο του μόχθου, να μη φοβηθεί, να βγάλει συμπεράσματα, να συστρατευθεί με το ταξικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στη φτωχή αγροτιά και τους λέει να «δουν καθαρά» ότι μόνο η πρότασή του απαντάει στα οξυμένα προβλήματά τους.

 

Κώστας Καρακώστας