3η πανελλαδικά η Αιτωλοακαρνανία στον παιδικό καρκίνο!

Θλιβερά στοιχεία

Θερίζει η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων

Θλιβερά είναι τα στοιχεία που αφορούν τον καρκίνο στην Αιτωλοακαρνανία, τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά. Αν και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν διαθέτει αρχείο καρκινοπαθών, οι επιστήμονες βρίσκονται σε θέση να δηλώνουν πως η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει άκρως υψηλά ποσοστά καρκινοπαθών!

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κλινικό Ψυχολόγο του Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και Επιστημονικό Υπεύθυνο του αντίστοιχου τμήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ιωάννη Ντίνο, «τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και του εντέρου, είναι τα «είδη» του καρκίνου που «πρωτοπορούν» με διαφορά στην Αιτωλοακαρνανία. Οι λόγοι, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι πολλοί, με πρωτεύοντα την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων!

Σύμφωνα με την Ναυπάκτια Βιολέτα Πλέσσα, η οποία υπό την σκέπη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα», ασχολείται με την ασθένεια στην παιδική ηλικία: «η Αιτωλοακαρνανία είναι ο τρίτος νομός της χώρας που διαθέτει τόσο υψηλά ποσοστά νεοπλασματικής ασθένειας», ενώ συμπλήρωσε πως: «το ένα στα τρία παιδιά στην Αιτωλοακαρνανία με νεοπλασματική ασθένεια είναι από το Αγρίνιο».

Λόγω της έλλειψης στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ντίνο: «από τον Ιανουάριο θα προσπαθήσουμε να θεσπίσουμε ένα αρχείο καρκινοπαθών, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα».

aikaterini-stauropoulou-gioka
Η Πρόεδρος παραρτήματος Αιτωλοακαρνανίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Αικατερίνη Σταυροπούλου – Γκιόκα

Η Πρόεδρος του παραρτήματος Αιτωλοακαρνανίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Αικατερίνη Σταυροπούλου – Γκιόκα δήλωσε στη «Σ»: «Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του καρκίνου στη χώρα μας εδώ και 60 χρόνια. Δεν περιορίζει τη δράση της μόνο στην Αθήνα και θέλει να πραγματοποιήσει δράσεις μέχρι και το τελευταίο χωρίο της Ελλάδας. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον καρκίνο, λόγω της αλόγιστης χρήσης των φυτοφαρμάκων στις αγροτικές καλλιέργειες. Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας αυτής δημιουργήθηκε το παράρτημα στην Αιτωλοακαρνανία. Καλούμε τον κόσμο να γίνει συνοδοιπόρος στον αγώνα μας γιατί ο καρκίνος δεν «χτυπάει» επιλεκτικά, αλλά μας αφορά όλους».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Νοσοκομείο Αγρινίου: Νέο περιστατικό επίθεσης σε γιατρούς και νοσηλευτές!