212 πυρκαγιές στην Αιτωλοακαρνανία το καλοκαίρι του 2014

Συνέντευξη Τύπου στην Π.Υ Αγρινίου

212 πυρκαγιές στην Αιτωλοακαρνανία το καλοκαίρι του 2014

Ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και τον εθελοντισμό συμπολιτών μας

Στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, το μεσημέρι της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από τον Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας αρχιπύραρχο Νικόλαο Νικολακόπουλο και τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Χριστόφορο Μπόκα. Η ενημέρωση αφορούσε την αντιπυρική περίοδο και τον απολογισμό της στην Δυτική Ελλάδα για το καλοκαίρι που πέρασε με τον λόγο να έχει αρχικά ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Νικόλαος Νικολακόπουλος που τόνισε “Θέλω να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους, πυροσβέστες και αξιωματικούς, για τις υπηρεσίες που προσέφεραν. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, φέτος η χρονιά ήταν πιο ήπια σε σχέση με τις φωτιές. Κάποιοι είπαν πως μας βοήθησε ο καιρός, βεβαίως ο καιρός ήταν με το μέρος μας, αλλά είχαμε πολλές και δύσκολες φωτιές. Πολλές φορές ήταν δύο και τρεις εστίες συγχρόνως στις οποίες καταφέραμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Φτάσαμε σε σημείο όλες οι φωτιές να ελέγχονται από τις πρώτες ώρες έτσι ώστε η επόμενη μέρα ήταν πιο εύκολη. Αυτό οφείλεται στους πυροσβέστες, στους αξιωματικούς και τους Διοικητές του Νομού. Θα σας αναφέρω πως στην Αιτωλοακαρνανία είχαμε 212 φωτιές. Πολλές από αυτές ήταν δύσκολες αλλά πετύχαμε με την άμεση ανταπόκρισή μας να σώσουμε δεκάδες στρέμματα γης. Να δώσω συγχαρητήρια στον κ.Μπόκα και εύχομαι να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και την νέα θερινή περίοδο. Εύχομαι καλή πορεία στους συναδέλφους. Όλος ο λαός να έχει υγεία και να έχουμε έναν καλό χειμώνα.”
Τον λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας και Διοικητής Π.Υ Αμφιλοχίας κ. Βασιλάκης που αναφέρθηκε αρχικά στο ετήσιο μνημόσυνο των πυροσβεστών και τόνισε για την αντιπυρική περίοδο“ Είχαμε σύνολο καμμένης έκτασης 1176 στρέμματα. Η έξαρση των πυρκαγιών παρατηρήθηκε τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο, με 53 και 56 πυρκαγιές αντίστοιχα, μεγαλύτερη καμμένη έκταση είχαμε τον Αύγουστο, γύρω στα 475 στρέμματα. Οι υπηρεσίες ήταν σε ετοιμότητα, ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης ανταποκρίθηκε με συχνές περιπολίες και με την άμεση κινητοποίηση οχημάτων από άλλες υπηρεσίες. Δεν είχαμε μεγάλη καταστροφή σε εκτάσεις όπως τα άλλα χρόνια και θα ήθελα να ευχαριστήσω την πολιτική προστασία των Δήμων οι οποίοι συνδράμαν με τον καλύτερο τρόπο. Οι εθελοντικοί σταθμοί στο Αγρίνιο βοήθησαν με την παραχώρηση των οχημάτων όπως και οι εθελοντές-πολίτες που μας βοηθούσαν”
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Χριστόφορος Μπόκας, έκανε τον καλοκαιρινό απολογισμό, αναφέροντας “Έχουμε την ατυχία αλλά και την τιμή κάθε χρόνο να τιμάμε τον ήρωά μας Κωστάκη που έπεσε στην ώρα καθήκοντος. Θα είναι πάντα κοντά μας και θα τον τιμούμε πάντα. Η Π.Υ Αγρινίου καλύπτει τα 3/4 του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι μια μεγάλη έκταση στην οποία δεν χειριζόμαστε μόνο τα δασικά συμβάντα αλλά και τα αστικά με αποτέλεσμα το έργο να γίνεται δύσκολο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες της περιοχής καθώς υπάρχει ευαισθησία όσον αφορά τον φυσικό και δασικό πλούτο της περιοχής. Θέλω να ευχαριστήσω την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών για την παραχώρηση του οχήματος καθώς και τον Δήμο Αγρινίου για την παραχώρηση στα εθελοντικά οχήματα και την πολιτική προστασία. Θέλω να ευχαριστήσω για την βοήθεια από την Εκκλησία και τον Δεσπότη που μας βοηθά καθώς είναι κοντά στο έργο μας. Τα στρέμματα που απωλέσαμε φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή του Αγρινίου από τον δασικό μας πλούτο είναι 35,6 στρέμματα και στο Θέρμο 110 στρέμματα. Όλους τους αξιωματικούς και πυροσβέστες μας κάνει περήφανους γιατί μπορέσαμε και προστατεύσαμε τον φυσικό μας πλούτο και τις ζωές των πολιτών”

Άλκης Αποστολόπουλος