Απειλεί με εκδίκηση ο Εμίρης του Κατάρ που ενδιαφέρεται για το Ναυάγιο της Ζακύνθου και την Οξυά - "Θα σας κόψω..."

Οργισμένη αντίδραση από τον Αλ Θάνι μετά το μπλόκο στα επιχειρηματικά του σχέδια στο Ναυάγιο Ζακύνθου, στην Κέρκυρα και την Οξυά. Δηλώνει έτοιμος να μεταφέρει…

emiris_tempo24-gr_

Οργισμένη αντίδραση από τον Αλ Θάνι μετά το μπλόκο στα επιχειρηματικά του σχέδια στο Ναυάγιο Ζακύνθου, στην Κέρκυρα και την Οξυά. Δηλώνει έτοιμος να μεταφέρει επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ από την Ελλάδα σε άλλες χώρες και προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέπει σε ελληνικές εταιρείες να αναλαμβάνουν έργα στο Κατάρ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Real News, την οργή του Εμίρη του Κατάρ φαίνεται πως έχει προκαλέσει το μπλοκάρισμα των επιχειρηματικών σχεδίων του στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, την Κέρκυρα και την Οξυά.

Ο εμίρης του Κατάρ εμφανίζεται εξοργισμένος μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες που είχαν ως αποτέλεσμα το “πάγωμα”, των σχεδίων του ομίλου του Κατάρ Al Rayan- με τις επενδύσεις του οποίου ασχολείται προσωπικά ο ίδιος ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θανί αν και έχει παραδώσει τα ηνία της χώρας του στον γιο του Ταμίμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, ο εμίρης μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του, μετά από την παρέμβαση του Δημοσίου στην υπόθεση του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο και την αναβολή της δίκης, έκανε λόγο για «εχθρική στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κατάρ».

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, φέρεται να εξέφρασε την απορία «πώς μία τόσο φτωχή χώρα, αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει», καταλήγοντας στην ίδια συνομιλία ότι «είναι ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα».

Σύμφωνα πάλι με την εφημερίδα, το Κατάρ προσανατολίζεται να στείλει ηχηρό «μήνυμα» στην Αθήνα, με «μπλόκο» των ελληνικών εταιρειών, προκειμένου να μην αναλάβουν ξανά στο μέλλον έργα στο Κατάρ, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα πάνω από 180 ελληνικές εταιρείες, με χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους.

«Αν οι άδειες παραμονής των Ελλήνων εργαζομένων δεν ανανεωθούν, θα αναγκαστούν να γυρίσουν στην Ελλάδα», δήλωσε συνεργάτης του εμίρη μιλώντας στην εφημερίδα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως ήταν η πρόσθετη παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου, μέσω του ΥΠΟΙΚ, στην αγωγή της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, για την ακύρωση του συμβολαίου αγοράς 15.000 στρεμμάτων στο Ναυάγιο.

Το πολυσέλιδο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, σύμφωνα με την Real News, περιλαμβάνει βαριές εκφράσεις για τους Αραβες επενδυτές, τους οποίους περιγράφει ως «αδίστακτους» και «βουλιμικούς».

Επίσης αναφέρει ότι ο πωλητής Γιώργος Χάρος ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της έκτασης για την οποία διαθέτει μόνο ενετικούς τίτλους. Ακόμη, οι νομικοί του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το συμβόλαιο είναι άκυρο και επειδή στην έκταση περιλαμβάνονται αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν δηλωθεί και δημόσιοι δρόμοι.

Τμήματα της επίμαχης έκτασης διεκδικούν ο δήμος Ζακύνθου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που επίσης έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του αραβικού επενδυτικού Fund. Μετά από την παρέμβαση του Δημοσίου, την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε να συνεκδικαστούν όλες οι αγωγές τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η περιοχή του Ναυαγίου αγοράστηκε το 2014 έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το σχέδιο αξιοποίησης προέβλεπε μαρίνες, ελικοδρόμια, επιβλητικά resort και πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών στα πρότυπα του Perl Island της Ντόχα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ ευρώ.

Προς το παρόν οι διεκδικητές της έκτασης που χαρακτηρίζεται από απαράμιλλο φυσικό κάλλος, ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τη δίκη και οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Παρά τις διεκδικήσεις πάντως το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε στο καταριανό fund ΕΝΦΙΑ ύψους 39.700 ευρώ.

Θα προτιμηθούν άλλες χώρες

Η εταιρεία Pimana Α.Ε., που αγόρασε την έκταση εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του Κατάρ στην Ελλάδα κάνει λόγο για μεθοδεύσεις προκειμένου να ματαιωθεί η επένδυση.

«Υπάρχουν κυβερνητικοί και κρατικοί λειτουργοί σε αυτή τη χώρα που πιστεύουν ότι ένας κρατικός οργανισμός φίλης χώρας, με παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτική δραστηριότητα, ήρθε στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Ζακύνθου να καταπατήσει εκκλησιαστικές ή ιδιωτικές περιουσίες πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ;», σημείωναν στελέχη της στην Real News.

Παράλληλα οι υπεύθυνοι της εταιρείας κάνουν λόγο ευθέως για κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ.

“Το κράτος και η κυβέρνηση του Κατάρ θα λάβουν τα μέτρα που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται σε διακρατικό επίπεδο. Την ίδια ώρα δύο δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις θα πάνε σε άλλες χώρες. Το μήνυμα πάντως στη διεθνή επενδυτική κοινότητα έχει δοθεί και έχει ληφθεί ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο".

Τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις επισήμανε στη Real News ο Πρόεδρος του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Χάρης Γερονικόλας:

“Τέτοια προβλήματα δυσχεραίνουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως επιμελητήριο να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα από αραβικές χώρες. Είτε είναι υπέρ είτε κατά η δικαστική απόφαση πρέπει να εκδοθεί άμεσα για να ξέρουν οι επενδυτές τι να κάνουν. Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ άσχημο παράδειγμα που θα μετρήσει στον αραβικό κόσμο και θα προτιμηθούν άλλες χώρες για επενδύσεις όπως η Τουρκία.

Πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία να μειωθεί η γραφειοκρατία και οι αποφάσεις να λαμβάνονται ταχύτερα. Σε αυτή την προσπάθεια η ελληνική κυβέρνηση θα μας βρει δίπλα της

realnews.gr