Δεσμεύσεις… Αποστόλου: Υποσχέθηκε επιτάχυνση αποζημιώσεων και φορολογικές διευκολύνσεις για τους πληγέντες

Όλο το παρασκήνιο από την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο

Την επιτάχυνση των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας, καθώς και την προώθηση φορολογικών διευκολύνσεων για τους πληγέντες, ανακοίνωσε χθες από την Αιτωλοακαρνανία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε νωρίτερα τις πληγείσες περιοχές σε Μεσολόγγι, Λεσίνι και Γαλατά Ναυπακτίας και είχε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα, τους δημάρχους Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο και Ναυπάκτου Τάκη Λουκόπουλο, την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, βουλευτές, εκπροσώπους τοπικών φορέων και στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ανάγκες και να διερευνηθούν οι δυνατότητες ανακούφισης των πληγέντων.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Βαγγέλης Αποστόλου, στον Γαλατά, μίλησε για επιτάχυνση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και ταχεία αποζημίωση στους αγρότες, για τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους. Να σημειωθεί ότι για τις ζημιές στις καλλιέργειες που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας, ήδη έχουν διενεργηθεί από τον ΕΛΓΑ οι προεκτιμήσεις.

Όσον αφορά στις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, ο Βαγγέλης Αποστόλου διευκρίνισε, ότι θα συνταχθεί φάκελος, ο οποίος θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών.

Ακόμη, ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι για τις ζημιές που σημειώθηκαν στον εξοπλισμό και τις υποδομές θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την αποκατάστασή τους.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος είπε, ότι, έχουν γίνει σοβαρές ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας του περασμένου Σαββάτου, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων ενημέρωσαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό που προέχει, πρόσθεσε ο δήμαρχος, είναι η παροχή βοήθειας από το υπουργείο, για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, αφού αναφέρθηκε συνολικά στις καταστροφές που έχουν προκληθεί, ζήτησε άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών (ΕΛΓΑ) έτσι ώστε οι αποζημιώσεις των πληγέντων να γίνουν το συντομότερο χρονικό διάστημα. Η ανάγκη -όπως τόνισε- είναι επιτακτική, καθώς οι συνέπειες από τυχόν καθυστερήσεις, θα είναι καταστροφικές για το εισόδημα καλλιεργητών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Αμέσως μετά, στην αίθουσα του Δημαρχείου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και διάλογος με αγρότες, ομάδες παραγωγών, προέδρους ΤΟΕΒ καθώς επίσης στελέχη των τοπικών ΕΑΣ, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και γενικότερα ο αγροτικός τομέας. Ο κ. Αποστόλου αναγνώρισε το κατεπείγον της κατάστασης, σημειώνοντας πως οι απαραίτητες αποφάσεις αλλά και παρεμβάσεις θα έχουν άμεσο χαρακτήρα, ξεκινώντας από τις φορολογικές διευκολύνσεις των πληγέντων.

Ο κ. Αποστόλου συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Μεσολογγίου επισκέφθηκε αγροτικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που υπέστησαν καταστροφές στις περιοχές Λεσινίου και Μεσολογγίου.

Παίρνοντας το λόγο η κ. Σταρακά επισήμανε ότι έχει χαθεί ήδη το 65% της παραγωγής βάμβακος, έγιναν ζημιές σε καλλιέργειες ροδιάς και σε εσπεριδοειδή ενώ καταστράφηκαν περίπου 20 αποθήκες αλλά και αιγοπρόβατα – μελισσοσμήνη.

«Φιέστα ψεύτικων υποσχέσεων» λέει η ΟΑΣ για Αποστόλου

«Φιέστα ψεύτικων υποσχέσεων και προσπάθειας κατευνασμού των διαθέσεων στήθηκε σήμερα το πρωί στο Μεσολόγγι από τον υπουργό κ. Αποστόλου και άλλους φορείς», υποστηρίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Η ΟΑΣ αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση της:
Το θέμα αφορούσε τις καταστροφές από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών στο Δήμο Οινιαδών και Ναύπακτο σε φυτική παραγωγή και ζωική παραγωγή.
Αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και Α.Σ παρευρέθησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας και έθεσαν τα ζητήματα που αφορούν την πραγματικότητα και όχι την εικόνα που παρουσιάζει ο κ. υπουργός.
• Τον αποδεκατισμό κοπαδιών στη ζωική παραγωγή πριν δυο χρόνια από τον καταρροϊκό πυρετό που ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε στους κτηνοτρόφους
• Τις χρονιές ακαρπίας σε μια σειρά καλλιέργειες που παραμένουν χωρίς αποζημείωση εδώ και πάνω από 3 χρόνια
• Το ότι ο ΕΛΓΑ έχει γίνει ανταποδοτικός φορέας χωρίς κρατική ενίσχυση

Απέναντι σε αυτή την αποπροσανατολιστική και πυροσβεστική στάση της κυβέρνησης καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να είναι σε ετοιμότητα και να οργανώσουν την αγωνιστική απάντησή τους.
Απαιτούμε
• Αποζημίωση στο 100% των ζημιών άμεσα και πάγωμα των χρεών των παραγωγών των πληγέντων περιοχών.
• Άμεση στελέχωση του ΕΛΓΑ και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που καλούνται σήμερα με δικά τους μέσα και έξοδα να κάνουν τις εκτιμήσεις.
Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 30/10 στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια Λάρισας που πραγματοποιεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για την οργανωμένη και συντονισμένη κινητοποίηση του αγροτικού κινήματος.

Σοβαρό επεισόδιο με πρωταγωνιστές Σταρακά, Λουκόπουλο και Κοτσανάς!

Στο μεταξύ έντονο φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε έξω από το δημαρχείο, όπου παραχωρούσε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία της Δημοτικής Αρχής, μεταξύ του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Ναυπακτίας κ. Κοτσανά, της αντιπεριφερειάρχη Χριστίνας Σταρακά και του Δημάρχου Τάκη Λουκόπουλου.

Ο κ. Κοτσανάς επιτέθηκε φραστικά τόσο στην αντιπεριφερειάρχη, όσο και στον δήμαρχο, καθώς ο ίδιος δεν ενημερώθηκε όπως έλεγε και δεν προσκλήθηκε στη συνέντευξη, αν και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ήταν ο πλέον αρμόδιος να μεταφέρει την εικόνα απ’ τις πληγείσες περιοχές, καθώς όπως είπε, όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν επί ποδός για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα λίγο έλειψε να παρασύρει με όχημα του Δήμου την κ. Σταρακά, μόλις αποχώρησε από το σημείο.

aggelopoulos