Βιβλική καταστροφή! Καταστράφηκαν περιουσίες στο Μεσολόγγι – Ζημιές και στη Ναυπακτία

Καταστράφηκαν περιουσίες στο Μεσολόγγι – Σαρωτική καταιγίδα έπληξε την περιοχή, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ζημιές και στη Ναυπακτία

 

 

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Περιουσίες κατεστραμμένες, άνθρωποι σε απόγνωση. Η θεομηνία του Σαββάτου δεν άφησε τίποτα όρθιο στο Μεσολόγγι το περασμένο Σάββατο. Βιβλική καταστροφή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 170 οικίες έχουν πληγεί στο Δήμο Μεσολογγίου από την καταιγίδα. Στα ξενοδοχεία της πόλης φιλοξενούνται 15 οικογένειες ενώ ο δήμος προσέφερε φαγητό στους πληγέντες.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν κοιμήθηκαν όλο το βράδυ του Σαββάτου και προσπαθούσαν να βγάλουν τα νερά και να καθαρίσουν τις περιουσίες τους. Όλοι φοβούνται τον χειμώνα που έρχεται και ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην ξαναγίνει αυτή η καταστροφή θα αντιμετωπίσουν πάλι ίδιες καταστάσεις.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν με σφοδρότητα το Δήμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς επίσης των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων.
Ταυτόχρονα, με έγγραφό του προς τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ζήτησε από την πρώτη στιγμή, την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως σημειώνεται, ο πρωτοφανής όγκος νερού που έπεσε στην περιοχή από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια αλλά και καλλιέργειες βαμβακιού, ελιάς και κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Εκτός των πόλεων Μεσολογγίου και Αιτωλικού, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κοινότητες του Αγίου Θωμά, Ευηνοχωρίου, Αγίου Γεωργίου και Σταμνάς.
Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή , από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των έκτακτων καιρικών φαινομένων, η ανταπόκριση της ΔΕΥΑΜ, των υπηρεσιών και των αντιδημάρχων του Δήμου, ήταν άμεση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Ωστόσο, η πτώση κεραυνού σε στύλους της ΔΕΗ δίπλα σε αντλιοστάσιο που βρίσκεται μέσα στην πόλη του Μεσολογγίου, προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, συσσωρεύοντας μεγάλες ποσότητες νερού. Μόλις η βλάβη αντιμετωπίσθηκε, στάθηκε δυνατή η άντληση των ομβρίων.
Οι υπηρεσίες πάντως και ο μηχανικός εξοπλισμός του Δήμου, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς.

Τα προβλήματα επεκτείνονται στις βασικές υποδομές, κατοικίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του Δήμου και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Ευηνοχωρίου, Αγίου Θωμά και Σταμνών.

Παράλληλα, χθες, με απόφαση του Αναπληρωτή Δημάρχου Σπύρου Καρβέλη, κλειστά παρέμειναν το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου και το 5ο Νηπιαγωγείο, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή ευθύνης των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων. Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αναστάσιου Σκαρμούτσου.

Την ίδια στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, επικοινώνησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και συζήτησε μαζί του τα προβλήματα που δημιούργησε σε περιοχές του νομού, ιδίως στο Μεσολόγγι και τη Ναυπακτία, το κύμα κακοκαιρίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, συμφωνήθηκε, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί τη Δευτέρα (χθες) τις πληγείσες περιοχές για να καταγράψει τις ζημιές που έχει υποστεί το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο των αγροτών, ενώ, αν χρειασθεί, την περιοχή θα επισκεφθεί και ο ίδιος ο υπουργός.

Στο μεταξύ οι δημότες που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, από χθες προσέρχονται στην 1η αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου στο Μεσολόγγι, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για οικονομική αποκατάσταση.

Η συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσής τους.

Οι συσκέψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Μεσολόγγι ήταν αλλεπάλληλες. Μεταξύ άλλων, στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος επισκέφθηκε σημεία της πόλης του Μεσολογγίου καθώς και περιοχές, όπου επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του.

Ο κ. Καπάκης συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Νίκο Καραπάνο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Κότσαλο, τους αντιδημάρχους Σ. Καρβέλη, Σπ. Διαμαντόπουλο και Γ. Καραπαπά , τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ Γ. Κοντογιάννη καθώς επίσης τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Α. Σκαρμούτσο, επισκέφθηκε χώρους αντλιοστασίων, οικίες, εργασιακούς χώρους και επιχειρήσεις, διαπιστώνοντας τα σοβαρότατα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του Δήμου Μεσολογγίου η επιτακτική ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων από την καταστροφή, αλλά και η αναγκαιότητα αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί σε βασικές υποδομές, ενώ στο Μεσολόγγι έσπευσε και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος. Οι αυτοψίες από τα κλιμάκια που συστάθηκαν βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να υπάρξει σαφή εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής και τον αριθμό των πλημμυροπαθών.

Όπως γνωστοποίησε χθες ο Δήμος Μεσολογγίου, οι πληγέντες από την πρόσφατη εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων μπορούν να απευθύνονται για την αποζημίωσή τους σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ που βρίσκονται στο Δήμο.

Ειδικότερα:

Άγιος Γεώργιος:  Γ. Παπασπύροςτηλ 26310-39341

Ευηνοχώρι : Ζαφ. Χατζημιχαήλτηλ. 36310-39204

Μεσολόγγι : Χαρ. Κιρκινέζοςτηλ. 26310 – 23264

Πάντως για την καταστροφή υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες των εμπλεκόμενων φορέων, μιας και γνώριζαν για το κύμα κακοκαιρίας που θα εκδηλωνόταν στην περιοχή.

 

Ζημιές και στη Ναυπακτία

Ζημιές όμως προξένησε η κακοκαιρία και σε περιοχές της Ναυπακτίας. Ρίζα, Παλαιοπαναγιά, Μακύνεια και Τρίκορφο βρέθηκαν στο στόχαστρο με καταστροφές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ναυπακτίας, παρακαλούνται όλοι οι πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 22-10-2016 να υποβάλλουν στην Δ/νση περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας αίτηση με αναφορά στις ζημιές που υπέστησαν.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:  2634361212 & 2634361211

    fαχ :  2634361210

Εργάσιμες ημέρες και ώρα από 07,30 έως 15,00

 

 

 

 

 

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

 

be10e406-ca06-49c2-8f10-293cd0692a69

f0a8431607b723235ac5f2d1b031a0a8

 

1657_2

 

water7-696x392

plimires

 

plimmures-alvania-650

1plimmires_messolonghi_onairnews-8

be10e406-ca06-49c2-8f10-293cd0692a69

image-0-02-05-0b1477552bcb4f6d9f4bf8043dd8aad2528b27db2ee718f938567cbbe63c067a-v