Ομιλία του Αιτωλοακαρνάνα Σπήλιου Λιβανού στην έκθεση με τίτλο «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και Πρόεδροι της Βουλής»

Ο κ. Σπήλιος Λιβανός, στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και Πρόεδροι της Βουλής», υπό την παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση, του πρώην Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, καθώς και πλήθους παρευρισκόμενων, παρουσίασε με λίγα λόγια την προσωπικότητα και τα πεπραγμένα του αχαιού Πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Ο κ. Λιβανός, έχοντας προσωπικά βιώματα από την στενή οικογενειακή συνύπαρξη του με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, επικεντρώθηκε στα διαχρονικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του αχαιού Πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας με μοναδικά αυθεντικό τρόπο, τα προτερήματα που τον έκαναν να ξεχωρίζει τόσο στην ιδιωτική, όσο και στην πολιτική του διαδρομή μέσα στις δεκαετίες.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του:
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπήρξε σε όλη του τη ζωή γνήσιος εκφραστής και υπέρμαχος: της Εθνικής Συμφιλίωσης, της Δημοκρατίας, του διαλόγου. Σοφά λόγια. Σπουδαία έργα. Πορεία ανιδιοτελούς προσφοράς. Προσήλωση στο πνεύμα και όχι στην ύλη. Αγάπη για την Πατρίδα. Αυτός ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. «Ο κάθε διανοούμενος», λέει ο Said, «εκπροσωπεί κάτι για την κοινωνία, ιδιαίτερα όταν εκπροσωπεί το ίδιο πράγμα βιωματικά για  τον εαυτό του». Αυτό ακριβώς ήταν ο Κανελλόπουλος. Η στάση ζωής και οι επιλογές του αντικατόπτριζαν πλήρως την πολιτική του σκέψη και πρόταση. Είναι ο πρωτοποριακός ηγέτης, ο οποίος αψήφησε στη μακρά πορεία του την ομαδοποίηση και το μιμητισμό, ωθώντας τους Έλληνες – ακόμη κι όταν εκείνοι δεν τον καταλάβαιναν – στη δημιουργία και στην αυτοδιάθεση.

Την έκθεση που διεξάγεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών έως τις 31 Οκτωβρίου, συνδιοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 130 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας.