ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣυνάντηση Κουρουμπλή – Παπαναστασίου: Tα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)  

Συνάντηση Κουρουμπλή – Παπαναστασίου: Tα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)  

Συνάντηση Κουρουμπλή – Παπαναστασίου: Tα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)  

Συνάντηση σε θεσμικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Αγρινίου μεταξύ του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου και του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι δύο άνδρες μίλησαν για θέματα όπως η ανάπτυξη της πόλης που θα επιτευχθεί μέσω της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, της δημιουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου, την αξιοποίηση και την μετατροπή του ενός εκ των δύο αεροδρομίων του Αγρινίου σε αεροδρόμιο μεταφοράς εμπορευμάτων, στην ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας και πολλά άλλα ζητήματα, όπως λ.χ η προσπάθεια δημιουργίας ταυτότητας για το Αγρίνιο σε συνάρτηση με τα πολλά νερά που διαθέτει η περιοχή, σε πόλη των σιντριβανιών.

Σκοπός των συνάντησης των δύο ανδρών είναι ο Δήμος Αγρινίου να εκμεταλλευτεί την δύναμη και την θέση του κ. Κουρουμπλή στην κυβέρνηση.

img_20161001_110157Ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής επισήμανε πως «για κάθε άνθρωπο που επισκέπτεται την πατρίδα του είναι ιδιαίτερη στιγμή να επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε. Για μένα δεν είναι μόνο ο τόπος που γεννήθηκα αλλά και ο τόπος που με τίμησε επανειλημμένα στέλνοντας με ως αντιπρόσωπο στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Σκεφτόμουν και αναζητούσα τις αιτίας σαν βουλευτής του λόγους που η Αιτωλοακαρνανία μια τόσο πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές περιοχή έμεινε πολύ πίσω στην ανάπτυξη. Η Αιτωλοακαρνανία μετά τον καπνό βρέθηκε πολύ πίσω και σε δύσκολη κατάσταση. Κατέληγα πάντα στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει συλλογική προσπάθεια. Δεν υπήρχε κουλτούρα τέτοια. Μέσα από την εμπειρία που έχουμε τόσα χρόνια καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πρέπει να κάνουμε την υπέρβασή μας, να βγούμε κοινούς στόχους να συνεργαστούμε όλοι σε θεσμικό επίπεδο σε Δημοτικό, Περιφερειακό και κεντρικό. Οφείλουμε στην Αιτωλοακαρνανία να συγκροτήσουμε μέτωπο κοινών προσπαθειών που θα υπηρετήσου την ανάπτυξη. Συζητήσαμε με τον Δήμαρχο το ζήτημα της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, είναι ένα ζήτημα που γεννά απορίες, πως δηλαδή τόσα χρόνια έμεινε η υπόθεση έτσι και σήμερα απειλείται μια πόλη με απομόνωση και πελώριες αναπτυξιακές συνέπειες, ακόμη και για την ίδια της την ύπαρξη. Συζητήσαμε ακόμη με το Δήμαρχο για το πάρκο επιχειρηματικότητας και έχω δεσμευτεί ότι και για το πρώτο και για το δεύτερο θέμα θα το μεταφέρω στην κυβέρνηση και θα ασκήσω την όποια πίεση μπορώ να ασκήσω, ώστε τα δύο κρίσιμα θέματα για την ανάπτυξη της περιοχής να δρομολογηθούν  και για αυτό θα βρισκόμαστε σε συνεχείς συνεργασία και συνεννόηση. Συζητήσαμε για την αξιοποίηση ενός εκ των δύο αεροδρομίων που θα μπορούσε να γίνει αεροδρόμιο μεταφοράς εμπορευμάτων, που αυτομάτως δημιουργεί αναπτυξιακές προϋποθέσεις του πρωτόγεννη τομέα της οικονομίας στην περιοχή, συζητήσαμε τα ζητήματα αξιοποίησης του νερού. Το Αγρίνιο ενώ «πνίγεται» από τα νερά που έχει το ίδιο είναι μια «φλεγόμενη» πόλη το καλοκαίρι.  Είχα από παλιά την σκέψη που μου εξέφρασε ο Δήμαρχος, ώστε κάποτε να αποκτήσει ένα στίγμα και αυτό θα ήταν ο χαρακτηρισμός του ως πόλη των σιντριβανιών. Είναι ζήτημα που πρέπει να επανεξεταστεί. Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στην Τριχωνίδα, με την ανάπτυξη του μουσείου. Πρέπει με κάθε τρόπο να πούμε και θα τον βρούμε τον τρόπο ώστε όποιες δυνατότητες υπάρχουν και σε κεντρικό επίπεδο, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του νομού, να συνεργαστούμε όλοι μαζί και μέσα από μια γενναία υπέρβαση, γιατί οφείλει το συμφέρον του τόπου να μας ενώνει όλους να βρούμε τον τρόπο, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού που είναι ένας πελώριος αναπτυξιακός πνεύμονας, ώστε να αναπτύξουμε τα συντριπτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, για να δικαιώσουμε την ύπαρξή μας, ξεκινώντας από τον ίδιο μου τον εαυτό. Οφείλουμε σ αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε και να προσεγγίσουμε τα ζητήματα του».

img_20161001_114419Ο κ. Παπαναστασίου μίλησε πρώτος και προσφέροντας στον κ. Κουρουμπλή ως δώρα βιβλία για το Αγρίνιο, την ιστορία του, τους Δημάρχους του, το πολεοδομικό του και το μουσείο Καπράλου σημείωσε πως «με ιδιαίτερη τιμά και χαρά υποδέχομαι στο Δημαρχείο Αγρινίου τον συμπατριώτη μας τον υπουργό Εσωτερικών τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον υπουργό και μπορώ να πως είδε με μεγάλη κατανόηση τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Αγρινίου, που τα γνώριζε μάλιστα. Χαίρομαι που ενστερνίστηκε και αποδεικνύει και από τις χθεσινές του δηλώσεις, αλλά και σήμερα αυτή την προσπάθεια που είναι διατεθειμένος να κάνει, χρησιμοποιώντας την δύναμη και την θέση που έχει, προκειμένου να υλοποιηθούν κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής μας, όπως αυτό της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου, την βοήθεια του για το επιχειρηματικό πάρκο. Νιώθω χαρά και συγκίνηση, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει στην κυβέρνηση αυτή ο Πάνος ο Κουρουμλής, ο οποίος θα βοηθήσει τον τόπο αυτό, γιατί το Αγρίνιο έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω, έχει απομονωθεί  και πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά».

img_20161001_110128Δίνοντας τα δώρα του ο κ. Παπαναστασίου συμπλήρωσε πως «Η πόλη είναι του νερού των έξι λιμνών, του Αχελώου που πρέπει να βρει το στίγμα της. Η μονοκαλλιέργεια του καπνού είχε δώσει ώθηση και ακμή στην πόλη, αλλά σήμερα πρέπει να στραφούμε σε άλλη κατεύθυνση και να δημιουργηθούν έργα υποδομής που χρόνια περιμένουμε για να βγούμε από την απομόνωση και να κρατήσουμε τον κόσμο στον τόπο τους»

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέλυσε επίσης το περιεχόμενο των υπομνημάτων, με τον κ. Κουρουμπλή να επισημαίνει πως θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, αφού έχει ήδη συζητήσει με τον κ. Αλεξιάδη τα θέματα και διαβεβαίωσε πως θα υπάρχει αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με το πολυσυζητημένο ζήτημα του προσφυγικού δεν έγινε καμία αναφορά, τόσο από τον κ. Παπαναστασίου, όσο και από τον κ. Κουρουμπλή.

Κων/νος Χονδρός

 

img_20161001_115119

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr