SOS για τα πλατάνια στα Δύο Ρέματα! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Επιτροπή από τα Ιωάννινα έλαβε δείγμα κατόπιν παραγγελίας του Δασαρχείου Αγρινίου – Ασθένεια προσβάλει τα δέντρα ή ανθρώπινο χέρι;

Ανάστατοι οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν και ζητούν την παρέμβαση των αρμοδίων

το πάρκάκι με τα πλατάνια στα Δύο Ρέματα Αγρινίου

Το προηγούμενο διάστημα, οι κάτοικοι των Δύο Ρεμάτων στο Αγρίνιο, διαπίστωσαν πως ένα από τα πλατάνια στην πηγή της περιοχή στους δεν άνθιζε με αποτέλεσμα να τους ανησυχήσει αφού στο παρελθόν, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, διαπιστώθηκε πως άλλο πλατάνι στο ίδιο σημείο ξεράθηκε, χωρίς να νοσήσει. Το γεγονός αυτό τους θορύβησε και απευθύνθηκαν στο Δασαρχείο Αγρινίου, το οποίο μετέβη στο σημείο, αλλά προσκάλεσε και ειδική επιτροπή από τα Ιωάννινα για να βγάλουν το πόρισμα.

το ξεραμένο πλατάνι

Για τους κατοίκους, το σημείο αυτό, αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα, ώστε να γίνει προορισμός για τους Αγρινιώτες και τους περιπατητές. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δύο Ρεμάτων Λάμπρος Λαΐνας μιλώντας στη «Σ» ανέφερε πως «τα πλατάνια στα Δυο Ρέματα είναι από τα ωραιότερα σημεία της πόλης. Το σημείο είναι χαρακτηρισμένο ως σημείο ιδιαίτερου κάλους και τα πλατάνια χρονολογούνται άνω των 150 ετών! Ξαφνικά, διαπιστώσαμε να μην ανθίζει ένα από τα πλατάνια που είναι στο σημείο, το παρακολουθήσαμε και ενημερώσαμε το Δασαρχείο, το οποίο έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να εξακριβώσουμε τι συμβαίνει. Το Δασαρχείο ενημέρωσε επιτροπή που εδρεύει στα Ιωάννινα και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Στο παρελθόν ξεράθηκε και άλλο πλατάνι, το οποίο διαπιστώσαμε πως ήταν τρυπημένο με τρυπάνι και εμποτισμένο με δηλητήριο. Δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε, αλλά οι φόβοι μας είναι ότι συνεχίζει το «έργο» του, που βλάπτει την περιοχή και το υπέροχο φυσικό μας τοπίο».

Λάμπρος Λαινας
         Ο Λάμπρος Λαΐνας

Ο κ. Λαΐνας σημείωσε ακόμη πως «επιδιώκουμε και ζητάμε την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του σημείου. Πρέπει με τρόπους που έχουμε προτείνει στους αρμόδιους και προσπαθούμε να «τρέξουμε» στην παρούσα χρονική συγκυρία, να αξιοποιηθεί το σημείο, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και παράλληλα θα απομακρυνθούν και άτομα μη «συμβατά» με το περιβάλλον που πιθανότατα έχουν άλλους σκοπούς. Θέλουμε να μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους περιπατητές, για τους φυσιολάτρες και τις οικογένειες που επιθυμούν να πάρουν «ανάσα» από το κέντρο του Αγρινίου, σε ένα σημείο που είναι πολύ κοντά στην πόλη».

Αγλαΐα Χαραλαμποπούλου
         Η Αγλαΐα Χαραλαμποπούλου

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που ζουν πέριξ του σημείο με τα πλατάνια, Αγλαΐα Χαραλαμποπούλου και Γιολάντα Σπαθούλα υπογραμμίζουν, ότι, «το σημείο είναι ευλογημένο από την φύση και πρέπει να του επιδείξουμε τον κατάλληλο σεβασμό. Πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποφανθούν άμεσα για το τι συμβαίνει με το πλατάνι, ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας. Προσπαθούμε να φυλάσσουμε όσο μπορούμε το χώρο και τον περιποιούμαστε, αλλά είναι πολύ δύσκολο».

Γιολάντα Σπαθούλα
Η Γιολάντα Σπαθούλα

Η Προϊστάμενη του Δασαρχείου Αγρινίου Αλεξάνδρα Πολίτη, τόνισε  στη «Σ» ότι «εφόσον υπήρχε το συμβάν αυτό, η επιτροπή που ήρθε από τα Ιωάννινα έλαβε δείγματα από πολλά πλατάνια της ευρύτερης περιοχής για να εξεταστεί μήπως έχει εκδηλωθεί κάποια ασθένεια και στο ενδεχόμενο αυτό να προλάβουμε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη. Αλλά η πρώτη ενημέρωση που είχαμε είναι πως δεν τίθεται θέμα ασθένειας σε κανένα απολύτως πλατάνι της περιοχής μας. Αναμένουμε ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για να τεκμηριωθεί επιστημονικά το γεγονός, ότι δεν τίθεται δηλαδή λόγος ασθένειας και να πράξουμε αναλόγως».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»