Ασαφείς ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Τι συμβουλεύει τους πολίτες ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης

 

Σχέδιο άμεσης «δράσης» -υπό την ασφυκτική πίεση του SSM- ενεργοποιούν οι τράπεζες για να πετύχουν τη δραστική μείωση των «κόκκινων» οφειλών κατά 40% με 45% μέχρι το τέλος του 2019, χωρίς να παρεκκλίνουν από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Προσφέρουν, μέσα από εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα και ουσία, κίνητρα στους δανειολήπτες -προβλέποντας εκτός από τη μειωμένη δόση ακόμα και μερική διαγραφή χρέους- ώστε να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους.

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που προβλέπει ρύθμιση πακέτο για τις οφειλές από δάνεια, τα χρέη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι τράπεζες θα ελέγχονται ανά τρίμηνο αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Δεκέμβριο και όποια τράπεζα δεν πιάνει τον στόχο μείωσης που έχει συμφωνήσει με την ΤτΕ και τον SSM θα έχει κυρώσεις και θα πρέπει να υποβάλει νέο σχέδιο μείωσης των κόκκινων οφειλών.

Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης και σημειώνουν ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δανείων κινήθηκαν ανοδικά και τον Σεπτέμβριο. Στο περιβάλλον αυτό, δύσκολα θα είναι συνεπείς στη στοχοθεσία και το πιθανότερο είναι ο SSM να ζητήσει την αντικατάσταση όσων ασχολήθηκαν με τη διαχείριση των «κόκκινων».

«Προσαρμόζουμε τις δόσεις των δανείων στα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα του κάθε δανειολήπτη που είναι σε καθυστέρηση. Αυτή είναι η βασική αρχή που ακολουθούμε, για να μην προχωρήσουμε σε ρύθμιση σήμερα και το δάνειο «σκάσει» πάλι μετά από 5 ή 6 μήνες. Εστιάζουμε στο ύψος το ποσού που μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα στις τράπεζες», δηλώνει στέλεχος στη διαχείριση καθυστερούμενων οφειλών τράπεζας.

Οι ρυθμίσεις προς τα νοικοκυριά προσφέρουν νέα μειωμένη δόση, πολύ χαμηλότερη της αρχικής.

Με δεδομένο ότι σήμερα τα δάνεια που έχουν πρόβλημα είναι τα περισσότερα μεγάλης διάρκειας αποπληρωμής, οι τράπεζες προσφέρουν τη λύση της κλασματικής δόσης και με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής του «χαρίζουν» τους τόκους που δεν περιλαμβάνονται στη δόση.

Ωστόσο, αρκετοί Αγρινιώτες είναι υποψιασμένοι και θεωρούν πως πίσω από την κίνηση αυτή κρύβεται καλά κάποια παγίδα.

Κώστας Κωνσταντινίδης
Κώστας Κωνσταντινίδης

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι «σε κάποιους ανθρώπους είναι υποχρεωτικό και αναγκαίο, γιατί οι τράπεζες στις καλές εποχές παρακαλούσαν για χορήγηση δανείων. Οι τράπεζες θα έπρεπε να ελέγχουν πριν δώσουν τα δάνεια. Αν γίνει και είναι ακριβώς έτσι όπως λέγεται θα πρόκειται πάντως για κάτι θετικό».

Ηλίας Μπελεγρίνης
Ηλίας Μπελεγρίνης

Ο Ηλίας Μπελεγρίνης τόνισε πως «ανέκαθεν πρόβλημα υπήρχε για τα κόκκινα δάνεια και τώρα και στο μέλλον θα υπάρχει. Δε νομίζω να γίνει κάτι καλύτερο. Η Ελλάδα έχει πάρει μεγάλο κατήφορο και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει το κλίμα. Δεν βλέπω να κάνουν κάτι, αλλά αντιθέτως θεωρώ πως αυτή η εξαγγελία είναι κοροϊδία και κρύβεται παγίδα από πίσω».

Γιώργος Λεχουρίτης Πρόεδρος ΙΝΚΑ
Γιώργος Λεχουρίτης Πρόεδρος ΙΝΚΑ

Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης σημείωσε πως «με το νέο σχέδιο Σταθάκη για την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, εμείς, ως ΙΝΚΑ έχουμε δηλώσει και δηλώνουμε πως οι εξαγγελίες και τα μέτρα αυτού του είδους αν δεν έχουν κανόνες θα είναι προς λάθος κατεύθυνση. Στην ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να υπαχθούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και οι έμποροι, είτε για το σύνολο των δανείων τους, είτε για δάνειο που αφορά σπίτι. Δεν εξηγεί όμως ο κ. Σταθάκης αν θα αφορούν τα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες, επαγγελματικά ή δάνεια μόνο για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Η τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία, την δανειακή δυνατότητα του δανειολήπτη και αν όντως δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του, να του γίνεται η μείωση του δανείου κατά 50% ώστε αν είχε ένα ποσό δόσης 600 ευρώ να «κατέβει» η δόση στα 300. Εάν όμως δεν θα ισχύει το καθεστώς αυτό, οι τράπεζες θα βρουν τερτίπια, ώστε να παγώσουν το κεφάλαιο του δανείου για ακόμη 10 ή 20 χρόνια, να πληρώνει ο δανειολήπτης μόνο τους τόκους και το κεφάλαιο να παραμένει κεφάλαιο. Εμείς δεν συμφωνούμε, διότι θα είναι μια ζωή χρεωμένος. Αν οι τράπεζες θέλουν να μαζέψουν μέρος των χρημάτων από τα κόκκινα δάνεια και να δώσουν ανάσα στον δανειολήπτη εμείς είμαστε σύμφωνοι, αλλά, θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια του κ. Σταθάκη όταν συζητάει περί κόκκινων δανείων, να συζητάει μόνο με τις τράπεζες χωρίς τους δανειολήπτες. Υπάρχουν ενώσεις καταναλωτών, οι οποίες ποτέ δεν κληθήκαν σε διαπραγμάτευση, ώστε να πουν τις θέσεις και τις απόψεις τους και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Το να αποφασίζει μια αριστερή κυβέρνηση για εμάς, χωρίς εμάς είναι λάθος. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση θα πρέπει να αναμένουμε την ενεργοποίηση των funds και την κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας. Αν πράγματι κυβέρνηση και τράπεζες θέλουν να δώσουν λύση στα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να το κάνουν, όμως και 20 ευρώ να χρωστάς δεν μπορείς να πάρεις φορολογική ενημερότητα. Αν η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση μέσα από τέτοια μέτρα δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Κων/νος Χονδρός  για την εφημερίδα «Συνείδηση»