Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Το ΥΠΕΝ μοιάζει με σκύλο που κυνηγάει την ουρά του για τον οικισμό της Παλαιοπαναγιάς»

Aναλυτικά η ενημέρωση από το γραφείο του κ. Κωνσταντόπουλου, αναφέρει: «Η ολιγωρία του Υπουργείου σκοντάφτει πάνω στην ολιγωρία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης…

konstantopoylos_9

Aναλυτικά η ενημέρωση από το γραφείο του κ. Κωνσταντόπουλου, αναφέρει:

«Η ολιγωρία του Υπουργείου σκοντάφτει πάνω στην ολιγωρία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου υποστηρίζει ότι ο οικισμός Παλαιοπαναγιάς είτε πρέπει να οριοθετηθεί και μάλιστα, επειδή είναι παραλιακός, να οριοθετηθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας είτε να εξετασθεί ως περιοχή Β” κατοικίας μέσω πολεοδομικής μελέτης. Η ανωτέρω οριοθέτηση, δεδομένου ότι ο οικισμός δύναται να χαρακτηρισθεί ως παραλιακός κατά την έννοια της παρ.1β του άρθρου 2 ΠΔ της 24.04/03.05.1985, θα πρέπει να συντελεστεί μέσω της έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (άρθρου 29 § Β ν.2831/2000), σύμφωνα και με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Υπουργείο μας παραπέμπει στην αναρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου επιτείνοντας την ανασφάλεια και τα σοβαρότατα προβλήματα στους πολίτες που επιθυμούν να οικοδομήσουν στην περιοχή -ή και να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια επί της ιδιοκτησίας τους που απαιτεί την αδειοδότηση/έγκριση από την αρμόδια Πολεοδομία- και δεν έχουν σαφή εικόνα αν μπορούν να το πράξουν ευρισκόμενοι εντός ή εκτός του οικισμού της Παλαιοπαναγιάς. Όπως επίσης και σε μηχανικούς και επαγγελματίες του κλάδου των κατασκευών που αναμένουν κάθε φορά την ad hoc κρίση της Πολεοδομικής Υπηρεσίας, αλλά και στους έχοντες ήδη οικοδομήσει στην περιοχή της Παλαιοπαναγιάς, που βρίσκονται σε μόνιμη αμφιβολία ως προς το καθεστώς των ιδιοκτησιών τους.

Απαιτείται να βρεθεί άμεσα λύση μέσα από τη συνεργασία του ΥΠΕΝ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ώστε να λάβουν οριστικό τέλος οι συζητήσεις και οι αμφισβητήσεις ως προς το πολεοδομικό καθεστώς του οικισμού, οι οποίες προκαλούν τεράστια προβλήματα σε ιδιώτες και επαγγελματίες της περιοχής. Το ΥΠΕΝ καλείται να λάβει υπόψη όπως άλλωστε έχει ομόφωνα αποφασίσει το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο οικισμός της Παλαιοπαναγιάς είναι μη οριοθετημένος προ του 1923 οικισμός και χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και συνεπώς εφαρμόζεται το ΠΔ του 1981(ΦΕΚ 138Δ) μέσω των εγκυκλίων 117/82 και τελικά 124/82, όπως σαφώς ορίζεται στο άρθρο 99 του ΚΒΠΝ/99(ΦΕΚ580Δ):(άρθρο 62 παρ. 8 ν. 947/1979, άρθρο 1 παρ. 1 ν. 1337/1983, άρθρο 8 παρ. 17 ν. 1512/1985), πρακτική η οποία εφαρμόζεται από όλες τις Υ.ΔΟΜ. Αιτωλ/νίας.»