Στα αζήτητα το πετρέλαιο θέρμανσης στο Αγρίνιο

Πτώση της τάξεως του 20% προβλέπουν οι πρατηριούχοι της περιοχής

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 περίπου Οκτωβρίου και η τιμή πιθανολογείται πως θα κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, μεταξύ 80 και 85 λεπτά

 

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του, το πιθανότερο, να είναι και φέτος στα περσινά επίπεδα, μεταξύ 80 και 85 λεπτά. Την ίδια στιγμή, οι βενζινοπώλες, όπως δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Γιάννης Σιδέρης, ευελπιστούν σε μείωση της τιμής, καθώς σε περίπτωση που συμβεί, θα υπάρχει περισσότερη δουλειά και αυτό είναι προς όφελος τόσο των βενζινοπωλών, όσο και για το ταμείο της Κυβέρνησης.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη «το ενδιαφέρον των πολιτών είναι περιορισμένο και λόγω της χρονικής συγκυρίας και λόγω του καιρού που παρά τις μεταβολές του δεν είναι τέτοιος που να χρειάζεται θέρμανση». Συνήθως, από το τέλος του τρέχοντος μήνα αρχές του επόμενου, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον και η έρευνα αγοράς για τους καταναλωτές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο βενζινοπώλης Κώστας Παγκαλίδης, οι εκτιμήσεις είναι πως φέτος η ζήτηση του πετρελαίου θα συνεχίσει να είναι μειωμένη. «Εκτιμάται πως η πτώση θα είναι της τάξεως του 20% σε σύγκριση με πέρσι» τόνισε, συμπληρώνοντας, πως σε σχέση με το 2008 που ήταν η τελευταία ίσως καλή χρονιά του κλάδου, η πτώση στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης αγγίζει το 60%!

Το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο θέρμανσης, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί, παρουσιάζεται σε μικρή μερίδα πολιτών.

Από το τέλος του Απριλίου και μέχρι την περίοδο που διανύουμε, αν και υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά, το ενδιαφέρον και η διάθεση είναι κυριολεκτικά μηδενική, και λόγο του καιρού, αλλά και κυρίως λόγω του γεγονότος, ότι η τιμή του εξισώνεται με αυτή του πετρελαίου κίνησης. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, και μετατρέπει το πετρέλαιο θέρμανσης απαγορευτικό προϊόν για όσους θέλουν να κάνουν το κουμάντο τους για το χειμώνα.

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»