Κλεπά Ναυπακτίας: Πρόταση για έργο μαμούθ 1,8 εκατομμυρίων από το ΙΓΜΕ – Σε αδιέξοδο ο δήμος

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του npress.gr, κατατέθηκε η πρόταση για την αποκατάσταση του κεντρικού δρόμου που περνά από το χωριό Κλεπά Ναυπακτίας από το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) που είχε αναλάβει την σχετική μελέτη.

Το κόστος επισκευής του συγκεκριμένου έργου με βάση την ανωτέρω μελέτη του ΙΓΜΕ ανέρχεται στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό κρίνεται ήδη εξαιρετικά μεγάλο και δεν είναι βέβαιο αν θα μπορέσει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση της μελέτης του ΙΓΜΕ δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και αναμένονται μικρές τροποποιήσεις.

Η Κλεπά είναι κεφαλοχώρι της Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου του Δήμου Ναυπακτίας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, στην καρδιά της περιοχής των Κραβάρων, κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Εύηνου.

Πριν δύο χρόνια συνέβη κατολίσθηση που προκάλεσε την καταστροφή του χωριού σε μεγάλο βαθμό. Από τότε οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την περιουσία τους, καθώς πολλοί εξ αυτών είχαν επενδύσει στην κατασκευή οικιών.Ύστερα από μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι μέχρι και σήμερα συνεχίζονται οι μετακινήσεις στο υπέδαφος της περιοχής.

Το θέμα της κατολίσθησης του χωριού, έγινε ακόμα πιο περίπλοκο τον Μάρτιο του 2016, αφού μετά από μετρήσεις του ΙΓΜΕ στην περιοχή, φάνηκε πως το κατολισθητικό φαινόμενο συνεχίζεται και μάλιστα έντονα! Με κατεπείγον έγγραφο τότε το ΙΓΜΕ, ενημέρωσε τον δήμο για σχετικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, στις 24 Μαρτίου, έγγραφο του ΙΓΜΕ με Αριθ. Πρωτ: 1016/24-03-2016 έκανε γνωστή την ακαταλληλότητα του χωριού.

Με βάση αυτό το έγγραφο και δεδομένων των έκτακτων καιρικών φαινομένων του Μαρτίου του 2016, ο δήμος Ναυπακτίας κήρυξε ακατάλληλες τις κατοικίες γύρω από την κεντρική πλατεία του χωριού.

Συγκεκριμένα το έγγραφο, ανέφερε το εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4249/2014 και μετά από πρόταση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου Ναυπακτίας, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο του κατολισθητικού φαινομένου και την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξή του  και με βάση  το Αριθ. Πρωτ: 1016/24-03-2016 έγγραφο του ΙΓΜΕ, που προέκυψε από την αξιολόγηση των μετρήσεων στις γεωτρήσεις και σε συνδυασμό με τις επικρατούσες σήμερα καιρικές συνθήκες,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1.Τη μη παραμονή στις οικίες και το κατάστημα περιμετρικά της πλατείας μέχρι τη θέση της γεώτρησης που εκτελέστηκε πάνω από την κεντρική πλατεία (Γ4).

2. Την αυξημένη επαγρύπνηση και παρακολούθηση τυχόν νέων εδαφικών ρωγματώσεων, μέχρι την επαναξιολόγηση των φαινομένων, μετά από νέα μέτρηση των αποκλίσεων στις γεωτρήσεις (Γ3 και Γ4) και

3.Τη διακοπή της κυκλοφορίας στην 25η Επαρχιακή οδό στο τμήμα εντός της Τ.Κ. Κλεπάς του Δήμου Ναυπακτίας και συγκεκριμένα από το Γήπεδο πριν τον οικισμό, μέχρι το «Μέγα Ρέμα».

Εδω όμως το θέμα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο καθώς ο Σεπτέμβριος μπήκε με άγριες διαθέσεις και έχουν αρχίσει ήδη τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τι γίνεται και τι πρόκειται να γίνει λοιπόν για το χωριό Κλεπά;

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους φορείς σήμερα, είναι τα εξής:

  • Πρόκειται να διατεθεί το ποσό των 1,8 εκατομμυρίων για την κατασκευή του κεντρικού δρόμου στην Κλεπά, από που και πότε;
  •  Αν δεν διατεθεί το ποσό αυτό έχουν εξεταστεί ή πρόκειται να εξεταστούν εναλλακτικές περιπτώσεις αποκατάσταση
  • Μπορεί κάποιος να βεβαιώσει ότι η κατασκευή του δρόμου με 1,8 εκατομμύρια θα σταματήσει την κατολίσθηση που συμβαίνει στο χωριό Κλεπά ή θα χρειαστεί άλλο έργο για τη επίλυση του ζητήματος αυτού ;
  • Το κατολισθητικό φαινόμενο που συνεχίζει με βάση τις νεότερες μετρήσεις του ΙΓΜΕ και που ανάγκασε το δήμο να εκδώσει έκτακτη οδηγία για εκκένωση σπιτιών το Μάρτιο του 2016 συνεχίζει άραγε να υφίσταται ή έχει ανακοπεί; Eίναι ασφαλές να μένει κάποιος στο χωριό Κλεπά σήμερα ;
  • Με βάση ποια στοιχεία προέκυψε η εκκένωση συγκεκριμένου αριθμού κατοικιών στο χωριό;

Ας έχουμε πάντα στο νου μας πως οι μεγαλύτερες καταστροφές σε έργα Πολιτικού Μηχανικού, έχουν γίνει σε περιόδους εκτάκτων καιρικών φαινομένων και ας έχουμε αυξημένη υπευθυνότητα όλοι!

Npress – Newsroom

klepaf

Αποτέλεσμα εικόνας για Κλεπα Ναυπακτιας κατολισθηση

Ζημιές σε 22 σπίτια στην ορεινή Ναυπακτία από κατολισθήσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Κλεπα Ναυπακτιας κατολισθηση

Αποτέλεσμα εικόνας για Κλεπα Ναυπακτιας κατολισθηση