ΚΕΠ για «κόκκινα» δάνεια και στην Αιτωλοακαρνανία!

Θα παρέχονται πληροφορίες νομικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως

Έρχεται τον Ιανουάριο

 

Με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ύψους 15 εκατ. ευρώ, ξεκινούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία σε όλη τη χώρα των 30 Κέντρων Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών. Τα ΚΕΥΔ, όπως θα λέγονται, επιδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια και το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, δημοσίευσε τη σχετική πρόσκληση, ώστε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να υποβάλει τις προτάσεις για το στήσιμο του δικτύου σε 24 περιφερειακές ενότητες. Η ΕΓΔΙΧ είναι αρμόδια για τη λειτουργία αυτών των κέντρων.

Τα κέντρα αυτά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει θα ανοίξουν τον Ιανουάριο και θα στελεχωθούν με 120 άτομα. Θα διαθέτουν στελέχη με πτυχίο Νομικής, Οικονομικών, Κοινωνικών επιστημών κλπ και η πρόσληψή τους θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Ουσιαστικά οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται θα είναι σε επίπεδο νομικών και οικονομικών συμβουλών για ιδιώτες και επιχειρήσεις στην διαχείριση των δανείων και των χρεών τους προς τις τράπεζες.

 

Οι περιοχές που θα λειτουργούν είναι:

Τρία στον κεντρικό τομέα Αττικής

Δύο στον βόρειο τομέα Αθηνών

Τρία στη Θεσσαλονίκη

Από ένα κέντρο σε:

Δυτικό τομέα Αθηνών

Νότιο τομέα Αθηνών

Ανατολική Αττική

Δυτική Αττική

Πειραιά

Έβρο

Καβάλα

Ημαθία

Σέρρες

Κοζάνη

Ιωάννινα

Λάρισα

Μαγνησία

Εύβοια

Αχαΐα

Αιτωλοακαρνανία

Κόρινθο

Μεσσηνία

Ρόδο

Ηράκλειο

Χανιά

Οι Αρμοδιότητες είναι:

Ενημέρωση δανειοληπτών για δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Συμβουλές διαχείρισης δανείων

Μεσολάβηση κατόπιν αιτήσεως των δανειοληπτών για επίτευξη συμφωνίας (ρύθμιση, διακανονισμός) με τις τράπεζες.

Παρακολούθηση και παρέμβαση κατόπιν αιτήσεως των δανειοληπτών για την τροποποίηση και την προσαρμογή της συμφωνίας με τις τράπεζες.

Υποστήριξη και καθοδήγηση για την κατάρτιση οικογενειακού προϋπολογισμού

Παροχή εξειδικευμένων συμβουλών στους οφειλέτες που υπάγονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς με τις τράπεζες.

Οι Αγρινιώτες σχολίασαν το θέμα βλέποντάς το επί το πλείστον ως θετικό, αν και επικρατεί έκδηλη η ανησυχία για τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν, ενώ υπάρχει και επιφύλαξη για τα κέντρα αυτά.

Ο Δημήτρης Ντάουλας επισήμανε πως: «νομίζω ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ΚΕΠ για τα κόκκινα δάνεια, διότι πολλοί άνθρωποι είναι στην ένδεια και στην απόγνωση. Αυτό έχει δύο όψεις. Κατά πρώτον μπορεί να το διαβάσει κανείς ως ευεργετικό για τους ανθρώπους που είναι σε δύσκολη κατάσταση και κατά δεύτερον κατάντια της πολιτείας που χιλιάδες πολίτες έφτασαν στα όρια της απόγνωσης. Εύχομαι να πετύχει, αλλά τα πραγματικά αποτελέσματα θα τα δούμε στο μέλλον».

Ο Δημήτρης Ντάουλας

                                                                 Ο Δημήτρης Ντάουλας

Ο Δημήτρης Ζαπαντιώτης τόνισε ότι: «καλή είναι η δημιουργία τέτοιου ΚΕΠ, αλλά πιστεύω πως τόσα χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις δεν θα έπρεπε να έχουμε φτάσει στην κατάσταση αυτή. Έπρεπε όλα να είναι πιο μετρημένα και μαζεμένα και ο κόσμος να μην χρωστάει τόσα χρήματα που να δημιουργούνται ΚΕΠ για τα κόκκινα δάνεια. Δεν έπρεπε να επιτρέψουν να δίνονται θαλασσοδάνεια, πιστωτικές και να υπάρχουν περισσότερα και αυστηρότερα κριτήρια. Έπρεπε να τα θεσπίσει η όποια κυβέρνηση και να το διατηρεί το υπουργείο οικονομικών με κάθε διοίκηση. Το κράτος βάζει τους κανόνες και έπρεπε να τους βάλει και εδώ για να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστη κατάσταση για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ο Δημήτρης Ζαπαντιώτης

                                                            Ο Δημήτρης Ζαπαντιώτης

Ο Χριστόφορος Σαράκης ανέφερε πως: «το πρώτο που θα έπρεπε να ενδιαφερθεί το κράτος θα έπρεπε να είναι να ισχύσουν οι αποφάσεις που σχετίζονται με τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στις τράπεζες. Υπάρχουν τόσες αποφάσεις που αν αυτές εφαρμόζονταν ίσως οι πολίτες να ήταν σε καλύτερη μοίρα στις οικονομικές τους συναλλαγές. Από κει και πέρα η ενημέρωση είναι θετικό γεγονός και ειδικά σε τέτοια θέματα που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός, την προσωπικότητά και την ζωή του γενικότερα».

Ο Χριστόφορος Σαράκης

                                                             Ο Χριστόφορος Σαράκης

Ο Παναγιώτης Κουμάσης σημείωσε ότι «στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί πως αρκετά από όσα γίνονται με πρόφαση το κοινό καλό είναι παγίδα! Στην περίπτωση αυτή η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τόσο, που η πληροφόρηση και μόνο για τα λογιστικής και νομικής φύσεως ζητήματα των κόκκινων δανείων ακούγεται καλή. Ελπίζω πως πράγματι υπάρχει πρόθεση να βοηθηθούν οι συνάνθρωποί μας και όχι να καταλήξουν τα σπίτι τους και οι επιχειρήσεις τους, που ίσως συντηρούν πολλές οικογένειες, μια ώρα νωρίτερα σε ξένα χέρια. Ο χρόνος θα δείξει».

Ο Παναγιώτης Κουμάσης

                                                                 Ο Παναγιώτης Κουμάσης

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»