Τιμωρήθηκαν οι ιερόσυλοι της Κρεμαστής

Ο επίλογος στην πολύκροτη υπόθεση των ιερόσυλων διαρρηκτών της Ιεράς Μονής Κρεμαστής γράφτηκε την Παρασκευή στην Πάτρα. Οι δράστες που πριν ένα χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν να κλέβουν τα τάματα από την ιερή εικόνα της Παναγίας την περασμένη Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών. Βαριές καμπάνες έπεσαν για τον εγκέφαλο της σπείρας και τον «επιχειρησιακό αρχηγό» ενώ ελαφρότερα τιμωρήθηκαν τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας. Έτσι στον 46χρονο εγκέφαλος από την Ηλεία, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξής 10 ετών χωρίς αναστολή, ο 39χρονος επιχειρησιακός αρχηγός υπήκοος Αλβανίας τιμωρήθηκε με ποινή κάθειρξης οκτώ ετών χωρίς η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα με τους δράστες να επιστρέφουν στη φυλακή. Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενα για διάφορες κατηγορίες συνολικά 14 άτομα. Η σπείρα είχε ξεκινήσει τη δράση της στην Ηλεία το Πάσχα του 2015, «χτυπώντας» από κοτέτσια έως χρηματοκιβώτια. Το τελευταίο και μοιραίο για αυτούς χτύπημα ήταν στην Ιερά Μονή Κρεμαστής… Τα κλεμμένα τάματα επιστράφησαν στο μοναστήρι στις 2 Οκτωβρίου 2015 από τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας Κ. Στεφανόπουλο, τον διοικητή της ΥΑ Πύργου Χαράλαμπο Πατσούρη και τον υποδιοικητή Χρήστο Αλεξανδρόπουλο. Να σημειωθεί πως οι Δικαστικές Αρχές της Ηλείας, αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία την υπόθεση μετά τις συλλήψεις των δραστών, παρέχοντας κάθε υποστήριξη και ευχέρεια στις Αστυνομικές Αρχές για την χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων κατά την έρευνα της υπόθεσης.

Το μοιραίο χτύπημα και η σύλληψη


Η ιδέα να «χτυπήσουν» την Ιερά Μονή Κρεμαστής στο Λάνθι, αποδείχθηκε μοιραία για τους δράστες. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου, οι δράστες εισέβαλαν στο μοναστήρι, καταφέρνοντας να πηδήξουν από τη μάντρα των τριών μέτρων και περάσουν στην αυλή. Στη συνέχεια διέρρηξαν την πόρτα του μοναστηριού και αφαίρεσαν από το Θρόνο της εικόνας της Παναγίας τα τάματα που είχαν αφιερώσει εκεί οι πιστοί. Όπως προέκυψε αργότερα οι δράστες είχαν αφαιρέσει 33 χρυσά δακτυλίδια, 15 χρυσούς σταυρούς, 14 χρυσές αλυσίδες λαιμού, 6 χρυσά σκουλαρίκια, 5 χρυσά μενταγιόν, 3 αλυσίδες λαιμού από λευκόχρυσο, 4 χρυσές αλυσίδες χειρός, 1 χρυσή καρφίτσα πέτου και 3 σταυρούς από λευκόχρυσο, συνολικής αξίας άνω των 30.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, τους τελευταίους μήνες, βρίσκονταν σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Από την έρευνα που έκαναν εδώ και καιρό με τη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και κυρίως του «κοριού» της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταφέρει να μάθουν την ταυτότητα των δραστών, αλλά και τη δραστηριότητά τους. Απέμενε να εντοπιστούν τα ίχνη τους στο επόμενο χτύπημα για να συλληφθούν. Έτσι μόλις έγινε η διάρρηξη στην Κρεμαστή και υπήρξαν τα στοιχεία εκείνα που συνέδεαν τη σπείρα με την υπόθεση αυτή, πολυμελής ομάδα της Ασφάλειας Πύργου, πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην Αθήνα, όπου και συνέλαβε τους τέσσερις από τους έντεκα που εμπλέκονται στη σπείρα, ανάμεσά τους τον 46χρονο Ηλείο «εγκέφαλο» της σπείρας, τον 39χρονο Αλβανό υπαρχηγό στα Μέγαρα, δύο μέλη στην Αμαλιάδα και επίσης τον 62χρονο ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου στην Αθήνα, όπου αγόρασε τα τάματα από το μοναστήρι, έναντι του ποσού των 4200 ευρώ. Όπως προέκυψε το όφελος της σπείρας από τις εφτά περιπτώσεις ξεπερνά τις 220.000 ευρώ.

Ο τρόπος δράσης και ο εντοπισμός


Τα μέλη της σπείρας λειτουργούσαν με συγκεκριμένη τρόπο δράσης και διακριτούς ρόλους. Ο 46χρονος «εγκέφαλος» από την Αμαλιάδα οργάνωνε τις κλοπές συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες από τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας για τους πιθανούς στόχους. Ο 38χρονος υπήκοος Αλβανίας είχε επιχειρησιακό ρόλο και είχε λάβει μέρος σε όλες τις κλοπές κατά τις οποίες παραβίαζε θύρες και παράθυρα και αφαιρούσε τα κλοπιμαία. Τα  υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας συμμετείχαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά στις κλοπές  και παρείχαν στον 46χρονο τις απαραίτητες πληροφορίες για τους πιθανούς στόχους. Στην τελευταία περίπτωση στην Ιερά Μονή Κρεμαστής, σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες είχαν επισκεφθεί τουλάχιστον τρεις φορές το χώρο, προκειμένου να επεξεργαστούν το σχέδιο δράσης τους. Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου, τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί είχαν αναλάβει ρόλους στην υπόθεση και βρίσκονταν σε απόλυτη ετοιμότητα για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες όπως και έγινε. Η χρήση του «κοριού» της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων τεχνολογικών μέσων, έδωσαν πολλές πληροφορίες για τους δράστες και τις κινήσεις τους και με τη σωστή χρήση τους, συνέβαλαν σε καίρια στιγμή να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες. Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των δραστών οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν:
Πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων, το ποσό των 3.680 ευρώ, πλήρης συσκευή κοπής μετάλλων (φιάλες οξυγόνου, φλόγιστρο), ηλεκτρικές συσκευές, τρία αλυσοπρίονα, διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, κουκούλες  full face και γάντια. Επιπλέον, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν το αυτοκίνητο του 45χρονου και του 38χρονου ως μέσα τέλεσης των παράνομων πράξεων τους.

kremasti1a

Πηγή

ilialive.gr