Ακριβότερο 5% το ηλεκτρικό ρεύμα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 4%-5% φέρνει η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων στα ενεργειακά για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Οι αυξήσεις…

19_orologia_pameprevezagr

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 4%-5% φέρνει η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων στα ενεργειακά για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Οι αυξήσεις προκύπτουν από την αναγκαία αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για τον μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και παράλληλα τη νέα μεθοδολογία κατανομής του στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, που προβλέπει το μνημόνιο και αποτελεί ένα από τα συνολικά πέντε προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας.

Το θέμα του μηδενισμού του ελλείμματος καλύφθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος με τον πρόσφατο νόμο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που επίσης προχώρησε στο πλαίσιο εφαρμογής των δεσμεύσεων με τους πιστωτές. Σύμφωνα με αυτόν, το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για τη διετία 2016-2017, που με βάση τις σημερινές προβλέψεις ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ, μεταφέρεται στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ αναλογία των μεριδίων τους στη λιανική αγορά και ουσιαστικά στη ΔΕΗ η οποία κατέχει το 89% της αγοράς. Ο νέος νόμος εισάγει ειδικό τέλος προμηθευτή το οποίο θα καταλήγει στον ΛΑΓΗΕ για την αποπληρωμή των ΑΠΕ και το οποίο βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο κόστος και να μεταβιβαστεί στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

www.pamepreveza.gr